Da li ste čuli za mačke s viškom prstiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
hemingvejeva macka
Od petmagazine.rs - 25/12/2019

Da li ste čuli za mačke s viškom prstiju

Polidaktilne ili, kako ih popularno zovu,  Hemingvejeve mačke rađaju se sa prekobrojnim brojem prstiju – imaju ih šest umesto pet na svakoj šapi.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Prvu ovakvu mačku je poznati nobelovac, avanturista i svetski putnik Ernest Hemingvej dobio od brodskog kapetana u gradu Ki Vest na Floridi, u kojem je godinama živeo. Ova maca po imenu Grudva (Snowball), za koju se veruje da je bila rase mejn kun, rođena je s prekomernim brojem prstiju – imala ih je šest. Ovaj deformitet poznat je pod imenom polidaktilizam.

Nakon nje, brojne mačke sa ovom deformacijom živele su u Hemingvejevom domu, a zbog njegove privrženosti svojim pomalo neobičnim mezimicama, danas se sve mace rođene sa ovim deformitetom nazivaju Hemingvejeve mačke.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovim neobičnim macama, koje, verovali ili ne, uopšte nisu retke.

1. Genetska anomalijaNeke mace se rode sa ovom anomalijom i najčešće imaju jedan prst viška na svakoj šapi, tj. šest ukupno, ali mogu ih imati čak i osam! Iako je reč o anomaliji, mace sa ovom naslednom karakteristikom žive potpuno normalno, a njihove šapice su neodoljive jer izgledaju kao da imaju palac i da nose rukavice.

2.  Mezimice predsednika – Nije samo Hemingvej obožavao ove neobične mace, već i američki predsednik Teodor Ruzvelt, koji je u Beloj kući tokom svog mandata imao šestoprstog mačka po imenu Papuče (Slippers).

polidaktilna macka

3. Svetski rekord – Prema Ginisovoj knjizi rekorda, maca sa najviše prstiju (ukupno 28) bio je Džejk, narandžasti tigrasti mačak iz Kanade. On je imao po sedam prstiju na svakoj šapi. Svaki prstić ovog mačka imao je kost, jastuče i kandžicu.

4. Mejn kun – Ova prelepa američka rasa je, prema rečima stručnjaka, sklona polidaktilizmu. Rasa nastala u snežnom i hladnom Mejnu (SAD) zapravo je na dobitku zbog viška prstiju, jer se zbog njih lakše kretala po snegu. U jednom trenutku je čak 40 odsto svih mejn kun mačaka imalo višak prstiju, ali danas to više nije dominantni gen i polidaktilizam se mnogo ređe javlja kod ove rase.

5. Sreća – Nekada se verovalo da mace sa viškom prstiju donose sreću moreplovcima, ribarima i putnicima koji plove dubokim morima. Bile su česti pratioci ribara, na barkama i brodovima su nemilosrdno hvatale miševe, a višak prstiju pomagao im je da bolje održavaju ravnotežu tokom plovidbe.