Cice vole grebalice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
grebalica
Od petmagazine.rs - 21/05/2020

Cice vole grebalice

Kartonske grebalice zanimljivog dizajna i primamljive strukture traju i duže od godinu, a mace ih naprosto – obožavaju!

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Formline

Mačja anatomija dovedena je gotovo do savršenstva, kažu stručnjaci, jer su mace graciozne, spretne i veoma agilne životinje. Kandže su veoma važan deo mačjeg života, jer su sastavni deo šape koji im omogućava da se lagodno kreću, a važne su i pri samoodbrani i tokom lova.

Grebanje
Oštrenje kandži i grebanje je urođeni mačji poriv koji vlasnici moraju da prihvate. Mačke to ne rade da bi nas nervirale niti sa ciljem da nam namerno unište nameštaj, već je to način da:

*obeleže svoju teritoriju (tragovima kandžica koje ostavljaju one obeležavaju svoje mesto i ostavljaju svoj miris);

*vežbaju (istežu i jačaju mišiće – svojevrsna mačja joga);

*budu srećne i zadovoljne (za njih je to igra u kojoj pobeđuju, jer na kraju vide rezultate svog „rada” – poderotine).

Grebalice
Zbog toga su grebalice neophodne u svakom domu u kojem mačke žive, i one su dvostruka prednost, i za ljudske i za mačje stanovnike svake kuće. Za mace, one predstavljaju radost, igru i način da skrate i naoštre svoje noktiće, a za ljude sredstvo koje čuva njihov nameštaj i pokućstvo.
U Subotici već godinu i po jedna kreativna, vredna porodica koja obožava cica-mace (imaju ih u svom domu dve) izrađuje grebalice za mačke od čvrstog kartona, koje ne samo da su estetski veoma zanimljive već su i njihova tekstura i dugovečnost ono što macama garantuje vrhunsko zadovoljstvo.

grebalice

Porodična firma
Porodica Ileš već godinama ima veoma uspešnu firmu koja se bavi izradom kartonske ambalaže. Tokom svog rada uočili su da im ostaje deo materijala koji ne uspevaju da iskoriste, ali na ideju kako bi mogli da otpad pretvore u grebalice došli su tek kada im je jednog dana u dvorište porodične kuće ušetala jedna – cica.
– U dvorištu naše kuće nalazi se i naša radionica. Iako je dvorište potpuno zatvoreno, jednog dana u njemu smo ugledali macu, malu, domaću, mešanku. Čudom se tu stvorila i rešili smo da je zadržimo. Primetili smo da obožava karton koji koristimo za izradu ambalaže – voli da leži na njemu i da ga grebe. Tada nam je sinulo: zašto ne bismo napravili grebalicu od kartona? Za našu Kiflu smo napravili prvu, uvideli da je to dobra ideja i onda smo pokrenuli proizvodnju grebalica pod nazivom „Greb za cice”. – kaže Dejana Ileš.

Eko-proizvodi
Srećom, i druge mace širom Srbije obožavaju njihove kartonske grebalice, te im otpad više nije dovoljan, već stalno nabavljaju materijal. Prezadovoljni su interesovanjem i reakcijom vlasnika čije mace vole njihove grebalice.
– Napomenula bih da su „Greb za cice“ grebalice ekološke i samim tim stopostotno bezbedne za ljubimce. Nabavkom nove mašine za direktnu štampu u punom koloru obezbeđujemo i novi vid ekološke štampe jedinstvenog dizajna po želji kupaca kako manjih i većih serija tako i pojedinačnih personalizovanih kartonskih grebalica. Imamo mogućnost da veterinarskim ambulantama, pansionima, pet-šopovima, proizvođačima hrane za ljubimce… ponudimo grebalice brendirane njihovim logotipom. Imamo još mnogo ideja. U narednom periodu asortiman ćemo proširiti sa novim grebalicama, kockama, kutijama, privremenim transporterima i kućicom sa i bez grebalica, a u planu su nam i čitava igrališta koja mogu da se sklapaju iz delova – najavljuje naša sagovornica.

Karton
Dejana Ileš kaže da su pojedini vlasnici isprva malo skeptični kada čuju da je reč o proizvodima od kartona. Međutim, radi se o ekološkom proizvodu izrađenom od kvalitetnog kartona, te mogu biti spokojni.
– Da, ponekad pri pomenu kartonskih grebalica zaista postoji određena doza sumnje, ali kada vide naše kartonske eko grebalice, njihov materijal, kvalitet, oblik i strukturu uvere se to da je to topao materijal koji mačke vole i kao grebalicu i kao ležaljku, i brzo promene mišljenje. Mislim da nam je svima poznato da mace vole karton. Priznaćete ima tu neke tajne povezanosti. Mi smo samo vođeni ovim saznanjem napravili novu proizvodnu liniju u našoj radionici i to za proizvodnju kvalitetnih i praktičnih eko kartonskih grebalica „Greb za cice“ koja unosi radost u svaki dom. Za tren postaje cicina omiljena igračka zahvaljujući kojoj će vlasnici sačuvati nameštaj. Prema našim saznanjima, na osnovu reakcija koje dobijamo od kupaca, naše grebalice traju i do godinu dana. Naravno, one se s vremenom pohabaju, ali i dalje mogu da se koriste bez problema. Imali smo kupca koji je nakon godinu i po kupio novu, ali kao rezervu, jer je stara i dalje može da se koristi. Naravno, sve zavisi od same mace i njene naravi, koliko je „agresivna” prilikom grebanja, ali garantujemo kvalitet proizvoda. Prijatelji nam u šali kažu da nam biznis baš i nije dobar jer nam proizvodi traju tako dugo – kaže sa osmehom Dejana.

grebalica

Od ideje do realizacije
Ova porodična radionica može da se pohvali i time što se ceo proces proizvodnje odvija u njihovim prostorijama – od osmišljavanja dizajna, projektovanja grebalice, izrade alata, pa do same proizvodnje i štampe.
–Prednost ovakvog vida proizvodnje je u tome da ideje lakše možemo sprovesti u delo. Ideje tehnički moj suprug Tibor sprovodi u delo. On je osoba koja projektuje proizvod, osmišlja proizvodnju i tako ideje doslovno sprovodi u delo. Proizvodnju grebalica mogli smo da pokrenemo u relativno kratkom periodu zahvaljujući dosadašnjem znanju i iskustvu u ovoj oblasti koristeći pri tom postojeće mašine iz naše radionice. Iskoristili smo svoje znanje u ovoj oblasti, ali i iskustvo kao vlasnika mačaka, da napravimo proizvode koji su zaista po meri ljubimaca. Još jedna nova primena kartona ovoga puta za kućne ljubimce potvrđuje da i za ovaj ekološki materijal postoje brojne mogućnosti, tako da je naša jedina granica -mašta.

Vlasnici mačaka
Porodica Ileš se trudi da kad god može prisustvuje događajima na kojima su prisutni vlasnici mačaka, poput nedavno održanog „Mrnjau festa” u Domu omladine, jer je to odličan način za komunikaciju s vlasnicima i razmenu ideja.
– Susret sa vlasnicima i ljubiteljima mačaka predstavlja veoma važan direktan vid komunikacije za razmenu iskustava i ideja i ujedno možemo prezentovati naše grebalice i nove proizvode za njihove ljubimce. Na ovaj j način prikupljamo informacije, saznajemo kako se pojedini ljubimci ponašaju, šta vole oni, a šta njihovi vlasnici… Sve prikupljene informacije doprinose tome da naši proizvodi budu još bolji, jer ispunjavaju njihove kriterijume, kako estetske tako i funkcionalne – zaključuje naša sagovornica.

Ljubimci

Mezimica Kifla, koja im je pre tri godine ušetala u dvorište, prošle zime je jednostavno – nestala.
– U februaru je nestala i uprkos potrazi, nismo uspeli da je nađemo. Mnogo nam je nedostajala pa nam je prijatelj poklonio sijamsko mače, jer smo posle tri meseca izgubili nadu da će nam se naša Kifla vratiti. Međutim, u junu smo dobili poziv iz jedne veterinarske
stanice u Subotici. Jedan mladi par je tu doveo našu macu, koju su dotada držali u svom domu. Zahvaljujući očitanom čipu u veterinarskoj stanici došli su do nas i ovom prilikom im se zahvaljujem što su je u dobrom zdravlju sačuvali. Naravno, oberučke smo je prihvatli i doveli kući, i sada imamo dve mace. Presrećni smo.

grebalica

Porodica
Osim bračnog para Ileš, u porodični biznis uključena je i njihova ćerka, koja trenutno studira medije i komunikaciju pri Filološkom fakultetu u Segedinu.
– Nadamo se da će ove godine diplomirati, i njena želja je da se vrati u Suboticu. Ona želi da radi sa nama u firmi, i da svoje novostečeno znanje primeni u našoj zemlji. Ima elana i već prilično aktivno učestvuje u poslu, ko zna možda vremenom i nastavi porodični biznis – kaže Dejana Ileš.

Kako naručiti
„Greb za cice” možete naručiti putem veb-šopa na internet adresi www.grebzacice.rs, kao i putem mejla ili telefonom. Pošiljke se šalju kurirskom službom na teritoriji cele Srbije, i rok dostave je od tri do pet radnih dana. I cene grebalica su veoma pristupačne, naročito u odnosu na to koliki im je rok trajanja – od 680 do 1.700 dinara.

INFO
Proizvođač: Formline ZR
Distrubuter: Decorline web
Harambašićeva 3, Subotica
024/527-891, 063/591-231 063/10-959-44
[email protected]
www.formline.rs; www.decorline.rs; www.grebzacice.rs
FB/IG grebzacice