Znakovi da je ljubimica pod stresom - Pet Magazine
macka pod stresom
Od petmagazine.rs - 19/01/2023

Znakovi da je ljubimica pod stresom

Svojim vlasnicima mačke su ravnopravni članovi porodica i njihova ljudska porodica učiniće sve da uvek budu srećne i zadovoljne. Međutim, dešava se da često prenebregnu znakove koji ukazuju da je maca pod stresom.

Piše: petmagazine

Mačke su veoma delikatna bića i svaka, pa i najmanja promena u njihovom okruženju može izazvati stres. Evo kako da prepoznate da vaša maca više nije srećna maca, a dajemo vam i nekoliko saveta kako da brzo utvrdite šta je uzrok mačjeg nezadovoljstva:

Mačka se krije

Iako većina mačaka obožava da drema na skrovitim mestima, ako primetite da je često skrivena tokom onih delova dana kada se inače igrate ili kada je vreme za obrok, to znači da se oseća ugroženom i da misli da joj preti neka vrsta opasnosti ili nelagode.

Mačka obavlja nuždu van posude s posipom

Razlog može biti veoma jednostavan – promenili ste posudu ili vrstu posipa pa se tinoviteti vašem mezimcu ne dopadaju, ili ste u dom doveli još jednu mačku ili psa pa vaš mezimac tako izražava protest. Ili pak ne održavate redovno posudu, a mačke kao izrazito pedantna bića ne žele da koriste neurednu posudu.

Razmotrite sve novitete koji su se dogodili u poslednje vreme u vašem domu i doći ćete do razloga. Takođe, ovo može bit i i znak nekog zdravstvenog problema pa obavezno konsultujte i veterinara.

Intenzivno održavanje higijene mačke

Mace su u stanju da se kupaju i svoju dlaku održavaju satima, ali ako primetite da je nega znatno intenzivnija, to je siguran znak da mačka to čini kako bi se utešila. Naime, mačkama se prilikom održavanja higijene luči endorfin koji smiruje. Međutim, intenzivno lizanje je poremećaj koji dovodi do gubitka dlake, mačka može početi da čupka dlaku ili da se intenzivno češe i tako sebi stvori ranice.

Mačka nema apetit

Iako se šalimo da su mačke uvek gladne, mnogi vlasnici bore se sa svojim probirljivim mezimcima i svaki dan je nova borba kad je reč o hranjenju. Ukoliko pak primetite da vaš mezimac odjednom ne želi da jede hranu koju je do tada obožavao – to je znak za uzbunu.

Gubitak apetita jedan je od najupadljivijih simptoma stresa i depresije. Takođe, i u ovom slučaju obavezno se posavetujte s veterinarom jer nedostatak apetita može biti uslovljen i nekim zdravstvenim problemom.

Agresivna mačka

Ukoliko primetite da je vaša mačka znatno netrpeljivija i da pokazuje znake agresije prema nekom od članova vašeg domaćinstva ili prema drugim ljubimcima u domu, i to je “crvena lampica”. Mačka grize, grebe ili frkće – nešto joj u domu stvara nervozu. Mačka vas ne mrzi već je to najbolji i najočigledniji način da vam stavi do znanja da joj se nešto ne dopada.

Mogući razlozi za stres mačke

  1. Promene u domu – renoviranje, novi nameštaj, novi ljubimac
  2. Nagla promena u rutini
  3. Životni prostor koji nije izazovan i zanimljiv – nedostatak igračaka, penjalica, grebalica…
  4. Gubitak dotadašnjeg “cimera” – druge mačke ili psa, ili smrt nekog od članova porodice

Imajte na umu i da su mačke pravi znalci kad je reč o prikrivanju nezadovoljstva, pa je neretko veoma teško uočiti da im nešto nije po volji. Međutim, ako ih iko poznaje u dušu to ste vi tako da reagujte na svaku, pa i najmanju promenu u njihovom ponašanju. Ukoliko primetite bilo šta neobično, nemojte se ustručavati da o tome odmah obavestite svog veterinara i zamolite ga za savet.

2 komentara

  1. Živim u stanu u stambenoj zgradi,na 6-m spratu.Samnom u stanu je moja mačka koju obožavam.E primetila sam da kad se na ulici čuju razni zvukovi,moja maca se mnogo uznemiri i samo počne da trči po stanu i da traži sigurno skrovište.Tako je i pre 3 dana čula zvuk truba i bubnja i jako se uznemirila,a drugi dan je doživela još veći šok,čuvši na ulici zvukove motora.Održavao se skup bajkera na Trgu,ispred naše zgrade i maca se jaako uznemirila,i samo je gledala da negde pobegne na sigurno,i od tog dana je počela non stop da se češe.Nemože da prestane sa češanjem Svrbe je leđa i vrat.Nema dodira sa drugim mačkama niti sa bilo kojom drugom životinjom.Pa sam se i ja zabrinula i želim joj pomoći!Molim vas za vaše mišljenje i za pomoć mojoj voljenoj mački.Ona je inače stara godinu dana i muškog je pola.Boje je maslinasto zelene sa crnim prugama.Kad sam je donela u stan,bila je malo mačence i donela sam ga sa ulice.Hrani se samo sa pilećim granulama i sa vlažnom pilećom hranom.Drugo ništa neće da jede.Samo prerađeno pileće meso za mačke iz kesice ili konzerve,bez drugih dodataka,kao i sa granulama sa ukusom piletine,i ništa drugo neće ni da pomiriše.I kako da joj pomognem?Nepokazuje nikkvim znacim da mu treba partnerka,ponekad mijaukne,kad je gladna grebne me malo po ruci i počne se oblizivati i ja odmah znam na šta mi ukazuje

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.