5 saveta za više vežbanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka se igra
Od petmagazine.rs - 12/04/2023

5 saveta za više vežbanja

Ljubimci sve češće pate od viška kilograma jer nemaju dovoljno fizičke aktivnosti, a preti im i dosada koja se najčešće “odslika“ na vašem nameštaju u vidu froncli od oštrih kandžica

Piše: petmagazine.rs

Kućne mačke u dremežu dnevno mogu provesti i do 15 sati, pa iako su neprikosnovene spavalice u životinjskom svetu, to nikako ne znači da su lenje i da ne vole igru i fizičku aktivnost, naprotiv. Neophodno im je da “vežbaju“ kako bi ostale zdrave, srećne, snažne i agilne i u starijem dobu.

Evo pet jednostavnih načina da svoje mačke podstaknete na fizičku aktivnost, čak i ako niste kod kuće:

1. Činije s hranom i vodom postavite na neku visoku policu ili na vrh penjalice. Poznato je odavno da mačke vole da “rade za hranu“, odnosno da su srećnije ako se malo potrude za ukusne zalogaje. Ovo je odličan način da vaša mačka vežba jer je potrebno da malo skače i pentra se dok dođe do hrane, a ujedno će biti i presrećna jer je uspešno obavila zadatak.

2. Sakrivajte poslastice i granule po kući. Najbolje je da ovo uradite pre odlaska na posao kako bi vaša maca imala čime da se zanima dok je sama. Naravno, sakrijte ih u onim delovima doma u kojima maca često boravi, a to je inače odličan vid zabave i vežbe. Možete ih sakriti ispod kauča, unutar omiljene igračke… Ali naravno, vodite računa da ne preterate. Poslastice smeju predstavljati svega 10% dnevne količine hrane.

3. Izlazak napolje. Ako imate ograđeno i bezbedno dvorište, pustite svoju mačku napolje i dok vi uživate u kafici, ona će istraživati, njuškati, peti se po drveću…

4. Interaktivne igračke. Umesto loptice, svom mezimcu ponudite miša na baterije ili pecaljku s percetom, jer su mačke rođeni lovci i obožavaće da vrebaju, love i napadaju ovakav „plen“. Uz igru, maca će se i umoriti i biti srećna i zadovoljna (i bez viška kilograma).

5. Nabavite još jednu mačku. Ne samo da će vaš mezimac biti srećniji jer ima društvo već će se dve mace u domu site izigrati tokom dana, juriti, skakati, trčati, a to je najbolji vid vežbe. A u društvu je tek sve lepše.