Princeza Ljubica Karađorđević: Akira je naš veliki zaštitnik - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dunja Božić - 27/07/2022

Princeza Ljubica Karađorđević: Akira je naš veliki zaštitnik

Princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević odlučili su da svoje porodično gnezdo sviju u srcu Šumadije, Oplencu, gde uživaju u prirodi, svežem vazduhu i svakodnevnom druženju sa životinjama. Ljubica se već godinama bavi humanitarnim radom, te je 2021. godine dobila Plaketu mira za svoj rad, a i osnivač je Fondacije “Koreni” posvećene razvoju dece i mladih i organizatorka Dečjeg festivala Oplenac. Osim svojih svakodnevnih obaveza, Ljubica najviše voli da slobodno vreme provodi sa svojim devojčicama i vernim pratiocem, samojedom Akirom.

– Pored Akire imamo macu Kiki i mešanku haskija Asku koju smo prihvatili dok joj ne nađemo adekvatan dom, priča princeza Ljubica Karađorđević za magazin Pas. – I Kiki i Asku smo udomili sa ulice i sasvim su se lepo privikle na život u porodici, dok smo Akiru kupili kao štene i sa nama je 8 i po godina. Pored njih imamo i konje, koji možda nisu tipični ljubimci, ali za nas imaju takav status.

Kako je Akira reagovao na Asku, a kako se slaže sa Kiki?

– Akira i Kiki žive sa nama u kući i odlično se slažu. Ne mogu jedno bez drugog, a kada su zajedno non-stop se začikuju i rvu. Kiki je u naš dom došla pre četiri godine, pa je njen veliki test bio kako će se slagati sa Akirom, ali je odigrala svoje karte na najbolji način – čim ga je videla legla je na leđa, pustila ga da je onjuši i od tad su najbolji drugari. Aska živi u našoj ergeli pa ne znamo kako bi reagovala na Kikija, ali se sa Akirom sjajno slaže. Njih dvoje su nam nezaobilazni saputnici na svakom jahanju, za njih nema veće zabave nego da trčkaraju za konjima.

Da li se ljubimci lepo slažu sa devojčicama, iako su one još uvek malene?

– Svi naši ljubimci se odlično slažu sa našim devojčicama. Za to je dobrim delom zaslužan njihov sjajan temperament, a delom i naš dugotrajan rad kako bi se deca i ljubimci pravilno upoznali, naučili kako da se bezbedno druže i gde su granice u igri.
Ja sam veliki zagovornik odrastanja uz ljubimce, i sama sam odrasla uz pse, a kasnije i mnogo učila o koristima koje psi imaju na razvoj deteta. U našem narodu postoji sijaset predrasuda vezanih za bolesti koje životinje mogu da prenesu, ali zapravo uz redovno održavanje zdravlja i higijene ljubimca, kao i uz adekvatne mere predostrožnosti, deca će imati samo koristi od svog četvoronožnog prijatelja.

CEO INTERVJU MOŽETE DA PROČITATE U ŠTAMPANOM IZDANJU MAGAZINA PAS KOJI JE U PRODAJI ILI PRETPLATOM NA DIGITALNO IZDANJE