Džindžerkin crno-beli svet - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/07/2022

Džindžerkin crno-beli svet

Ne sumnjamo da Jelenu Ovuku prepoznajete, jer ste sigurno bar jednom posetili njen Instagram profil. Pod nadimkom Džindžerka, Jelena putem fotografija prenosi atmosferu sa svojih putovanja, gostovanja i iz svakodnevnog života svojim pratiocima, jer ona je od 9 do 17 časova Digital Marketing Manager, a posle toga devojka crvene kose koja voli da uživa sa svojim crno-belim mačkom. Ona je veliki ljubitelj životinja i borac za prava istih, devojka koja se zalaže za zakon o dobrobiti mačaka i pasa, i koja stalno ponavlja “udomi, ne kupuj“.

– Ceo život imam mačke, i to crno-bele, i sve su se zvale, pa i ovaj sada, Guliver, i sve su bili mužjaci. Ja prosto ne mogu da zamislim da imam mačku druge boje i koja se drugačije zove. Ovoj mačak kojeg sada imam je peti, tako da ga ponekad i zovemo Guliver V, priča Jelena za magazin Mačka.

Guliver V, kraljevsko ime, da li mu je i karakter “kraljevski“, i kako su svi ti Guliveri završili kod tebe?

Ona čuvena rečenica – oni su pronalazili mene, ne ja njih, može da bude tačna u ovom slučaju. Bilo je tu dosta tužnih priča, jer živimo u kući sa velikim dvorištem, i mace su znale da dolaze i budu tu neko vreme, malo se odomaće, ali na kraju uvek odlutaju, što ih je koštalo života. Prve tri mace su stradale posle samo par godina. Ulazile su u kuću samo da prespavaju, nažalost, život u dvorištu im nije bio dovoljan i skitnje su se završavale loše. I naravno,posle nesrećne smrti Gulivera IV u njegovoj 6 godini, rekla sam nikada više. On je bio prvi mačak koji je više vremena provodio u kući, međutim i on je znao da izađe na ulicu – kako je i stradao. Posle nekog vremena, taj osećaj da vam u kući nešto fali doneo je to da je tata samo jednog dana našao oglas i otišao i uzeo mače koje je bukvalno moglo da stane u papuču. Nisam htela ni da ga pogledam, apsolutno me nije zanimao. Ali to nije bilo dugog veka, brzo sam se predomislila, i to je danas naš Guliver, koji ima sedam godina i jako prgavu narav. Volim da kažem da on ima dvostruku ličnost, ima dana kada voli da se samo mazi, a bude dana kada sam dođe i ugrize te iz čista mira. Jedino tatu nikada ne dira, on mu je autoritet, on ga najviše hrani i jednostavno, mačka to oseti.

Zašto to ime dobija svaka maca koja uđe u tvoje dvorište?

Kao mala sam glumila u pozorištu kod Branka Kockice, dugo, nekih 10 godina. U jednoj predstavi je bio lik koji se zvao Guliver i taj glumac mi je ostao u izuzetno lepom sećanju. Prva maca koja je dolazila u naš dom trebala je da dobije ime, i kada su me pitala koje će biti, ja sam samo rekla Guliver, i svaka maca se od tada tako zove.

Kako se Guliver, i da li se uopšte slaže sa ostalim životinjama, psima?

Nije baš oduševljen. Drugarica zna, kada dolazi kod nas, da povede svog psa. Da li je to strah ili nelagoda, ali čim ga vidi odlazi na sprat i čeka da “nezgodna situacija“ prođe. Međutim, najviše se boji usisivača. I to ne morate ni da ga uključite, samo da ga vidi, odmah beži. Što je zanimljivo, pošto od fena ili nekih drugih “glasnih“ uređaja nema strah.

On je svojeglavi razmaženko, u stvari.

Nije toliko razmažen, ja sam ta koja voli da ga razmazi kada sam s njim neki duži period, da spava sa mnom u krevetu, i jednostavno sve ono što ne radi kada nije sam sa mnom. On je dobar mačak, postoje pravila koja iskreno poštuje, ne penje se po

stolovima, i nije nešto halapljiv kada je hrana u pitanju, osim kada tata pravi roštilj – tada je prvi u redu. Guliver retko kad mnjauče, i to ume da bude problem kada ga tražimo po kući, pošto se ne oglašava. Samotnjak je, a opet ima dana kada voli stalno da bude u našem društvu.  

Iako je Guliver tvoja mačka, pre godinu dana si se preselila i ne živiš više u porodičnoj kući, tako da ga sada, posle 6 godina suživota, viđaš ređe?

Ne spavamo u istoj kući više, ali ga viđam svaki dan. I kada sam se preselila u stan, u početku sam se stalno okretala jer sam mislila da mi je mačka oko nogu. Navika je to, i ljubav. I žao mi je što nisam mogla da uzmem Gulivera kod sebe, ali trenutno zbog čestih putovanja, to ne bi bilo zgodno. Patio bi i on, ali i ja. Umem često da pozovem roditelje i da ih posle “zdravo“ ne pitam kako ste, šta radite, već šta radi Guliver. Ali znam da uživa. I mislim da sam ja to „razdvajanje“ teže podnela nego on.