Dragana Nenadić: Najlepša buka srca mog - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dragana nenadić
Od petmagazine.rs - 28/10/2021

Dragana Nenadić: Najlepša buka srca mog

Ljubitelji domaće kinomatografije prepoznaće Draganu iz filmova “Jesen samuraja“ i nagrađivane “Nane“, a deca iz dečje predstave “Ušećerena pepeljuga“. Ali ono što ne znaju, a njene komšije, u razgovoru sa nama, itekako potvrđuje, jeste da je glumica Dragana Nenadić veliki ljubitelj životinja, još od malih nogu. Umela je da “obrlati“ majku za čast posla, što ona potvrđuje, te je znala da donese kući macu s ulice, ili kuče koje je našla u povratku iz škole, i da ga zadrži. Niko se nije ljutio, jer su u kući svi ljubitelji životinja. A to se nije promenilo ni danas, osim što je poslednji ljubimac pronašao njih, a ne oni njega. – Znaju mačke u čiji će dom, kaže Dragana i počinje priču o svom mezimcu, mačoru Buki.

Piše: Petmagazine
Foto: Ivana Todorović

– On je samo došao kod nas, ušao, onako malen u naš stan, i više nije odlazio. Pošto živimo u kući, ulazna vrata su leti stalno otvorena, i većinu dana provodimo u dvorištu. Tako je bilo i tog dana, kada je Buka, nenajavljeno ušetao u kuću. I, tada premaleno mače, ne veće od kompjuterskog miša, verovatno izgubljeno, sada je veliki mačak od 4 godine, priča Dragana za naš magazin.

Buka nije samo kućna mačka. On ume često da prošeta po komšiluku, ali ne ide daleko, kako kaže Dragana.

– Nekako, nije mi se dalo da ga držim samo u kući. Ja sam celog života volela više kuce, imala sam dva psa, udomljena sa ulice, i to u nekom mom tinejdž periodu, i jako smo ih voleli. Meni su životinje sve, i imam potrebu da stalno spašavam napuštene pse i mace. Od mojih malih nogu je tako. I njega ovde svi prepoznaju, znate, on odlazi u šetnje, ali samo po obližnjim dvorištima. Ima ovde u komšiluku, zgrada do nas, jedna njemu omiljena kuća u kojoj živi moja prijateljica koja ima tri udomljene mace. I Buka voli da odlazi kod njih, pa čak i da prespava, jede. Prijateljica mi često javi da ne brinem da je Miša (kako ga ona zove) kod njih. Takođe, ako mu se ne jedu granule koje ima kod kuće, ume da ode kod njih na ručka. Voli Buka druge mace, evo, na ulici žive dve mace koje s vremena na vreme prođu i kroz naše dvorište, i koje, mi u šali kažemo, dođu da ga zovu da izađe da se poigraju.

On je u stvari ljubimac za primer. Morate da se “potrudite“ da ga primetite. Dok smo bili u poseti on je manje-više stalno dremao i bio je izuzetno miran. Takođe, iako smo mu bili stranci, dozvolio nam je da ga pomazimo, kaže Dragana – sviđate mu se.

– Buka nije opterećen time, kao što mace umeju da budu, da je u centru pažnje. Pazite, dešava se, ali retko. On je izuzetno izdržljiv, i imam utisak da je to karakteristika ovih domaćih, zelenih, maca i jako je strpljiv sa decom, koja znaju nesvesno da budu gruba sa životinjama. On je čuvar prvenstveno, ako moram da ga opišem nekako, reći ću da je čuvar deca. Jako voli da je sa nama, ali nenametljivo, nećete primetiti da vam leži u krilu ili da se greje na pećkici pored vas. Jednostavno, takav je, miran, stabilan, i zato je odličan sa decom. Ali i tvrdoglav, moram priznati. Ne voli da mu se naređuje, i ja ga puštam, da bude kako on želi.

Buka je domaćinska cica-maca što bi se reklo – pravi primerak svoje vrste, hedonista i velika spavalica. Međutim, kada bi morala da izdvojiš šta najviše voli da radi, u čemu najviše uživa, šta bi rekla?

– Hrana, klopa (smeje se). Ali ja mislim da to sve mačke vole. On prosto obožava da jede. Primetila sam da se malo više ugojio posle kastracije, iako je na posebnoj ishrani koju mu uzimam. Voli meso, pogotovo kada mi sednemo da ručamo, ali mu to dajem više onako kao poslasticu. Vidite, on je mačka koje jede grašak, neka kuvana jela za koja nikada ne biste verovali da bi neka mačka volela da jede, i nije nešto izbirljiv. Ali, iako je debeljuškast dosta je aktivan, voli da skače na drvo u našem dvorištu, pošto smo ga naučili da se u kući ne penje na stolove, stolice, što je jako brzo naučio i uvažava.

A kakav je sa drugim životinjama, ti si veliki ljubitelj pasa, da li se Buka slaže i sa kucama, pošto voli komšijske mačke?

– Da, voli sve životinje, ali je nekako obazriv. I sa maca ume da bude takav. I mislim da voli što je sam, ne znam kako bi izgledalo da imamo i kucu, na primer, pogotovo sada kada se već formirao. Moja dobra prijateljica zna da dođe sa svojim psom na kafu, u pitanju je ovčar, koji nije baš mali pas, moram priznati (smeje se), i Buka ga uvek nekako “gleda s visine“, ali bukvalno. Popne ne na drvo i posmatra, nije baš zainteresovan za igu sa njim. Ali, ako bi se češće viđali mislim da bi popustio i da bi vremenom sve bilo kako treba.

Kažeš da Buka ima neke karakteristike psa?

– Ponekad se ponaša kao pas. Hoće da dođe kada ga pozovem, kad kažete njegovo ime on se trgne, kad ga zovete da “klopa“ on tačno zna da treba da ide u kuhinju. Dođi, sedi, to zna. Naravno kada vidi da nosimo kesu iz prodavnice – to je opšta radost, i bukvalno nas prati od vrata do kuhinje, da vidi šta će da dobije. A to rade psi, priznaćete.

Da li je možda trenutak, sad kad je Buka odrastao, da imaš još jednog ljubimca. Jer kao ljubiteljka i pasa, verujem da bi kuče uživalo u društvu tvoje porodice?

– Moj poziv zahteva disciplinu i često menjanje lokacije rade, te mi tako ostaje malo vremena koje provodim kod kuće. Moja majka je zadužena za Buku, kada ja nisam tu, zbog posla, danima. Ona ga mazi, brine se o njemu, hrani, sve što ja radim kada sam u Beogradu. Volim životinje i volim da im se posvetim, a mislim da sada nije dobar momenat za to. Možda za par godina, jer ipak, pas je drugačiji ljubimac, njega morate da izvodite, trenirate mnogo više nego macu, da ga socijalizujete, a maca ko maca – ona je ipak samotna životinja.


GLUMA
– Od kako je počela korona tako su se zatvorila razna vrata i bilo mi jako teško da izađem iz pozorišta, a još teže ne ići na snimanja, kaže Dragana. Međutim, čim su se malo stišale strasti, desila se neka hiperprodukcija, pa se sada malo više radi. Moj rad možete da pogledate u popularnim serijama “Istine i laži“, “Tri muškarca i tetka“, “Urgentni centar“, pa i u aktuelnoj seriji “Dinastija“.Uskoro bi trebao da izađe i film na kojem sam radila, “Sveta Petka, krst u pustinji“, koji se radio pre tri godine, kao i krimi-serija “Mozaik strave“.

Related Posts