Zubar na neobičnom zadatku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 03/11/2021

Zubar na neobičnom zadatku

Doktor Piter Kertes je neobičan zubar. On od ponedeljka do četvrtka leči redovne pacijente u ordinaciji u centru Londona, ali ima i egzotični posao sa strane

Tekst i foto: BBC News na srpskom

Doktor Kertes putuje po čitavom svetu – da bi izvodio oralne hirurške zahvate na svakakvim vrstama životinja.

– To je veoma profesionalan posao. Nemate luksuz da se predate emocijama i ne smete da se opustite. Morate stalno da budete na ivici da biste dobro obavili svoj posao, kaže on. U trci ste sa vremenom zbog dejstva anestetika. Uvek želim da to obavim brzo i efikasno. To je i razumljivo, budući da vam se ruke nalaze do lakta u čeljusti džinovskog mesoždera – polarnog medveda, na primer, najvećeg kopnenog mesoždera na svetu koji teži i do 600 kilograma. Upravo smo lečili lava, jaguara i nekoliko majmuna. Lav je imao dva slomljena zuba – jedan je izvađen, drugi plombiran – i sad mu je dobro, kaže on za BBC.

Kako je došlo do toga da ne ograniči usluge samo na ljude i kako izgleda kad zavučete ruku u usta ogromnog mesoždera?

– Prvi izazov je shvatiti da je životinji uopšte potrebna pomoć, one ne mogu da vam kažu šta nije u redu s njima ili da vam opišu svoje stanje. Mnoge životinje kriju bol – čini se da žive s njim, one ga ne ispoljavaju kao ljudi, kaže doktor Kertes. Ponekad, međutim, ume da bude očigledno, kao što su otoci, gnojenje i prestanak uzimanja hrane. Često su čuvari životinja oni koji prvi primete promenu u ponašanju životinje koju ume da izazove zubobolja ili neki drugi problem.

Većina njegovog rada sa životinjama podrazumeva vađenje zuba, plombiranje i vađenje živca.

– Nikad ne radimo protetiku. Neki ljudi su im pravili proteze sa katastrofalnim posledicama. Životinje žive u zaštićenim sredinama, tako da treba samo da im promenimo ishranu.