Indija: Ljubav ne zna za kilometre - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
indijski tigar
Od petmagazine.rs - 30/12/2020

Indija: Ljubav ne zna za kilometre

Ovaj troipogodišnji tigar postavio je do sada nezabeležen rekord prešavši tri hiljade kilometara puta do rezervata u Indiji u kojem je trenutno jedini predstavnik velikih mački

Izvor i foto: BBC news

Ime Voker (Walker– na engleskom šetač) nadenuli su mu članovi grupe za zaštitu životinja. Na put je krenuo iz rezervata za divlje životinje u Maharaštri u junu prošle godine, verovatno u potrazi za plenom ili ženkom.

Oko vrata ima radio ogrlicu koja je pokazala da je prešao 3.000 kilometara kroz sedam okruga u Maharaštri i državu Telangana za devet meseci, pre nego što se u martu “skrasio” u drugom rezervatu.

Ogrlica mu je skinuta u aprilu. U rezervatu Dnianganga površine 205 kvadratnih metara žive leopardi, plavi bik, divlje svinje, pauni i pegavi jeleni. Voker je jedini tigar koji tamo živi, kažu iz grupe za zaštitu divljih životinja.

– On nema potrebu da dominira teritorijom. Ima i odgovarajući plen, rekao je za BBC Nitin Kakodkar, upravnik šuma u državi Magaraštra.

U rezervatu sada razmišljaju da dovedu tigricu kako bi Voker imao partnerku za parenje. Tigrovi nisu usamljena stvorenja i imaju prirodan instinkt za parenjem.

Međutim, premeštanje drugog tigra u rezervat neće biti lako.

– Ovo nije veliki rezervat. Okružen je farmama i prokrčenim šumama. Takođe, ukoliko Voker nastavi da živi i razmnožava se ovde, neće imati dovoljno hrane, a novorođeni tigrovi će pokušati da odu, kaže Kakodkar.

U Indiji se nalazi 25 odsto staništa tigrova, a procenjuje se da u njima živi 70 odsto predstavnika ove vrste u celom svetu.

Broj tigrova se povećao, ali se staništa smanjuju, a ni plena nema u izobilju, kažu stručnjaci.

Svaki tigar zahteva da u okruženju u kome živi ima banku hrane, odnosno oko 500 životinja koje mu mogu biti plen.

Vokeru je radio ogrlica stavljena u februaru prošle godine, a on je nastavio da luta šumama sve do početka monsunskih kiša u potrazi za pogodnim mestom za naseljavanje.

Iz grupe za zaštitu divljih životinja kažu da tigar nije putovao „linearno”.

Svakog sata je beležena putanja njegovog kretanja – bio je na više od 5.000 lokacija.

Voker je prelazio preko farmi, duž reka, potoka i autoputeva.

Tokom zime, kada je sezona uzgajanja pamuka u indijskoj državi Maharaštri, visoki usevi su mu obezbeđivali skrovište i neometano kretanje po farmama.

Uglavnom se kretao noću, loveći divlje svinje i stoku da bi se prehranio.

Jednom se susreo s ljudima, kada je nenamerno lakše povredio muškarca koja je pratio njegov trag kako bi saznala gde se tigar odmara.

– Ova duga šetnja pokazuje da su uprkos rastu ljudske populacije ruralna područja Maharaštre još uvek pogodna za slobodno kretanje tigrova. Razvoj još uvek nije postao prepreka kretanju životinja ovde, rekao je za BBC doktor Bilal Habib, viši biolog sa Indijskog instituta za divlji svet.

Related Posts