Danas se obeležava Svetski dan životinja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/10/2022

Danas se obeležava Svetski dan životinja

Svakog 4. oktobra, počev od 1931. godine, obeležava se Međunarodni dan posvećen pripadnicima sveta faune i očuvanju njihovog biodiverziteta

Izvor: Telegraf.rs

Svetski dan životinja (Međunarodni dan životinja i Svetski dan zaštite životinja) obeležava se od 1931. godine svakog 4. oktobra i posvećen je pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta. Prvi tragovi zaštite pripadnika sveta faune sežu daleko u prošlost, kada je stanovništvo dobijalo uputstva od vladara o tome da stoku treba hraniti i pojiti, a ne tući. Kasnije se pokreću teme zaštite životinja, uvodi se pojam njihovih prava i apeluje se na čoveka i njegovu moralnu obavezu da ih štiti.

Hajnrih Cimerman, nemački pisac i izdavač časopisa “Čovek i pas”, 24. marta 1925. godine je organizovao prvi Svetski dan životinja koji je obeležen u Berlinu. Četiri godine nakon toga, predloženo je da se ovaj dan proslavlja 4. oktobra, na dan Svetog Franje Asiškog, zaštitnika životinja, što je i zvanično potvrđeno 1931. godine, na konvenciji ekologa u Firenci. U čast ovog praznika životinja, sve organizacije za zaštitu životinja, azili i prihvatilišta za životinje širom sveta, obilaze svoje institucije, organizuju radionice, prikupljaju donacije, udomljavaju ljubimce i bave se mnogim drugim aktivnostima posvećenim životinjama.