Australija: U požarima stradalo pola milijarde životinja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/01/2020

Australija: U požarima stradalo pola milijarde životinja

Požari u Australiji bukte od septembra, i do sada je vatrena stihija “progutala” gotovo 18 miliona hektara zemlje i više od 2.000 kuća, usmrtila 24 osobe i više od 480 miliona životinja – ptica, reptila i sisara.

Međutim, prema rečima ekologa s Univerziteta u Sidneju, može se govoriti o čak milijardu životinja koje su pogođene požarima koji su besneli mesecima (od septembra).

Požari su najviše štete naneli državi Novi Južni Vels, najstarijoj i najmnogoljudnijoj saveznoj državi Australije. Podatak koji zabrinjava i žalosti jeste i da Australija ima najveću stopu izumrlih vrsta u odnosu na sve druge oblasti na svetu, a istraživači strahuju da bi se ta stopa mogla povećati dok se požarna katastrofa ne zaustavi.

U požarima je život izgubio i ogroman broj koala i kengura koji su izgoreli ili je smrt nastupila usled gušenja dimom. Podaci iz decembra pokazuju da je trećina ukupne populacije koala u Novom Južnom Velsu stradala u požarima, kao i da je uništena trećina njihovih staništa u ovoj državi.

koala australija
Photo Credit: Mark Pardew via The Guardian

Prema procenama, u požarima je stradalo čak 8.000 koala. Vlada Australije u decembru je izdvojila oko 6 miliona australijskih dolara za pomoć i smeštaj ovih životinja. Na fotografijama spasilaca koje su obišle planetu mogu se videti koale sa spaljenim krznom i opekotinama na šapama. Iz Holandije su pre nekoliko dana stigle malene rukavice za koale koje imaju opekotine na šapama kako bi im rane zacelile i ne bi se iritirale kretanjem.

Ono što dodatno zabrinjava jeste da su u opasnosti i one koale koje su preživele požare, ali koje umiru usled teških povreda koje se ne mogu zalečiti. Veoma su pogođeni i vombati, torbari koji teško podnose visoku temperaturu i stres, i koji usled panike od dima i vatre umiru od stresa. Njihovo zdepasto telo i kratke noge sprečavaju ove životinje da se brzo kreću i trče te su prepušteni na milost i nemilost vatrenoj stihiji.

One životinje koje su preživele suočavaju se sa nestankom svojih staništa i hrane, te umiru od gladi.

Ekolozi kažu da ne postoji opasnost od izumiranja koala i kengura jer oni nastanjuju sve delove Australije, međutim neke vrste poput retkih ptica i žaba zauvek su nestale u vatri.

povredjena koala
Photo credit: Getty images

Volonteri i zaposleni u prihvatilištima za životinje širom zemlje neprekidno su na terenu i trude se da spasu i obezbede veterinarsku negu svim životinjama koje pronađu.

Ministarka životne sredine Suzan Li izjavila je da se tačne brojke smrtno stradalih životinja neće znati dok se požari ne smire.

Tužni snimci i fotografije stradalih životinja u požarima koji haraju Australijom šire se društvenim mrežama, a građani cele planete uplaćuju novac za pomoć ugroženim ljudima i životinjama.

Na sajtovima https://www.wildlifevictoria.org.au/ i https://www.rspca.org.au/ mogu se uplatiti donacije za pomoć životinjama u Australiji.

Poznati teniseri koji se ovih dana takmiče na Australijen Openu takođe su donirali novac, a među njima prvi su bili Marija Šarapova, naš Novak Đoković, a Nik Kirjos rekao je da će za svaki odservirani as donirati 200 dolara žrtvama požara.

Kiša je konačno pala u delovima Australije koji su uništeni vatrom, ali zvaničnici upozoravaju da nije gotovo i da bi moglo da bude još gore, jer bi već od sutra temperatura mogla da bude u porastu. Kako navode, tada bi moglo da dođe do susreta velikih požara u Viktoriji i Novom Južnom Velsu, što bi stvorilo „mega požar“. Zagađenje vazduha i dalje je veoma visoko.

Kako ističu stručnjaci, požari tokom leta nisu novost niti iznenađenje, ali su u poslednjih nekoliko godina usled klimatskih promena i višemesečnih suša razorniji i dugotrajniji nego ikada ranije.