Rase pasa koje se najbolje slažu s mačkama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i macka
Od petmagazine.rs - 05/06/2020

Rase pasa koje se najbolje slažu s mačkama

Psi i mačke ne moraju biti zakleti neprijatelji, već se mogu divno slagati i biti pravi drugari.  

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Vlasnici kućnih ljubimaca od davnina su podeljeni u dva tabora – mačkoljupce i ljubitelje pasa. Međutim, nemali je broj onih koji u svom domu imaju i kuce i mace, te potvrđuju da mačke i psi i te kako mogu lepo da se slažu, druže i vole.

Izbegavajte terijere, hrtove i ovčare

Ako u svom domu imate mačku ili mačke, a razmišljate da nabavite i psa, još ukoliko želite da to bude rasni pas, najvažnije je da se najpre informišete o tome koje su rase poznate kao po blagoj naravi i druželjubivosti. Američki kinolozi savetuju da ne bi trebalo da razmišljate o psima iz grupe terijera, jer iako u krvi nose instinkt da ganjaju i love glodare, brze i okretne mačke mogu kod njih pokrenuti taj lovački nagon. Takođe, hrtovi imaju istu karakteristiku. Pse ovčare odlikuje osobina da okupljaju i usmeravaju sve živo što se u kući kreće – vlasnike, njihovu decu, pa i mačke, kojima ovo može biti naporno i dosadno. Naravno, uvek bi trebalo izbegavati generalizaciju, jer je svaki pas jedinka za sebe i, ukoliko odmalena raste s mačkom, može joj biti najbolji drugar bez obzira na rasu, ali ovo je neka opšta preporuka.

Uzrast

Vlasnici na pameti moraju imati i uzrast svoje mačke. Ako je starija i samim tim mirnijeg temperamenta i voli da vreme provodi dremajući, sigurno će joj razigrano i štene puno energije „ići na živce”.

Najbolje rase

Kada govorimo o rasama koje se iskustveno i po karakteru najbolje slažu s mačkama, lista Američkog kinološkog saveza izgleda ovako:

rase pasa koje vole macke

Baset

Ovo je pasmina nadaleko poznata po svojoj lojalnosti, strpljenju i smirenosti. Pa samo taj njihov pogled, koji neretko nazivamo tužnim, govori sve. Trening pasa ove rase može biti pomalo izazovan jer su prilično svojeglavi, ali s obzirom na to da su veoma druželjubivi, smireni i tolerantni, budite sigurni da će se divno slagati sa vašom cica-macom.

Bigl

Oni su odgojeni da u lov idu u čoporu, pa im je u krvi da vole da budu okruženi drugim životinjama, i to ne moraju nužno biti psi. Vole oni i mačke. Uvek su veseli i raspoloženi za igru, veoma su druželjubivi te je živeti s njima lako i lepo. Puni su ljubavi za sve ukućane s kojima žive te će i macu voleti kao ravnopravnog člana svog čopora. Jedina mana ovih preslatkih pasa je da su glasni lajavci.

Engleski buldog

Iako smo u crtanom filmu „Tom i Džeri” zapamtili neprijateljstvo između Toma i buldoga, to u stvarnosti nije tako. Zapravo, potpuno je suprotno. Engleski buldozi su poznati po svojoj blagoj naravi i društvenosti. Prijateljski su nastrojeni prema svim stvorenjima – i ljudskim i životinjskim.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Ova rasa poznata je kao ona koja se najbolje prilagođava svim uslovima, veoma su privrženi, nežni i puni ljubavi za sve. Iako nisu mnogo veći od mačke, neće je se bojati, jer iako su izrazito osetljivi, ovo nisu plašljivi psi. Obožavaju i mačke i druge pse, te će vaša kuća biti puna ljubavi i drugarstva.

Škotski ovčar

Iako smo na početku teksta rekli da ovčari nisu najbolji izbor, to za škotskog ovčara (čuvenog i voljenog Lesija) – ne važi. Njihova ljubav prema mališanima poznata je vekovima, ali ovi psi vole društvo svih živih bića, te će tako živeti u harmoniji i sa mačkama i drugim psima. Što više, to bolje! Obožavaju da budu aktivni, da trče i da se igraju, pa će vaša mačka imati najboljeg drugara za igru u psu ove rase. Imajte na umu samo da su lajavi.

psi koji vole macke

Zlatni retriver

Kada kažete pas, mnogi na umu imaju baš ovu rasu. Zlatni retriveri su poznati po svojoj druželjubivosti, obožavaju decu, pse i mačke, te je s njima život veseo i pun ljubavi. Blage su naravi i uvek prijateljski nastrojeni, te ako mu tokom dana priuštite dovoljno šetnje i aktivnosti, u domu će uživati sa mačkom i rado kraj nje dremati i s njom se igrati.

Labrador retriver

Iako mnogo veći od mačke, ovi psi poznati su kao veoma druželjubivi, uvek raspoloženi za igru, druženje, i kao drugari sa svim živim bićima. Obožavaju decu, divno će se slagati i sa mačkama i drugim psima u domu. Nežni su, inteligentni i žele svima da udovolje. Uz to, vole i da se igraju, pa vašim mezimcima nikada neće biti dosadno.

Papilon

Otprilike je iste veličine kao mačka, a poznat je po svojim ušima, koje liče na leptirova krila. Uvek su veseli i razigrani, veoma su radoznali pa su u tome slični mačkama, rado se uključuju u svaku porodičnu aktivnost i obožavaju da se igraju. Budite sigurni da će se divno slagati sa vašom mačkom.

Mops

Svakome ko je bar jedanput video mopsa jasno je koliko je ovaj pas druželjubiv, veseo i koliko voli da se igra i glupira. Njihovo maleno telo puno je ljubavi prema svima, imaju veoma izražen karakter i obožavaju pažnju i druženje. Kada niste kod kuće, uživaće u društvu mačke i s njom će se rado igrati.

Socijalizacija

Prema rečima stručnjaka za ponašanje životinja, kučići i mačići tokom razvoja prolaze kroz period socijalizacije, kad uče ne samo kako da se ponašaju prema ljudima, već i prema pripadnicima svoje ili druge vrste. U slučaju da kuče (ili mače) odrasta uz dobroćudnog pripadnika druge vrste, ako samo budu jedno blizu drugom, bez neprijatnih posledica, i to tokom senzitivnog perioda (od četvrte do osme nedelje života za mace i od pete do 12 nedelje za kuce), neće se ni kao odrasla jedinka bojati pripadnika druge vrste ili je napadati.

Savet +

Evo najvažnijih saveta kako da se mačka i pas priviknu jedno na drugo:

* Najvažnije je da pas nauči osnovne komande, ako ih ne zna – „sedi”, „čekaj”, „dođi”. To je važno da biste mogli da kontrolišete situaciju prilikom prvog susreta.

* Prvi korak pri upoznavanju jeste navikavanje na miris novog „cimera”. Neka na smenu borave u istoj prostoriji kako bi se privikavali na to da u porodici postoji još neko osim njih. Kada se naviknu na to, spremni su na sledeći korak.

* Pokušajte s kontrolisanim susretom licem u lice. Psu stavite povodac, neka sedne pored vas i dajte mu poslasticu. Neka drugi član porodice ili prijatelj na drugi kraj prostorije dovede mačku i takođe joj da hranu. Držite ih na bezbednoj udaljenosti i imajte u vidu da je više kratkih susreta bolje nego manji broj dugih. Ponavljajte ovo sve dok se pas i mačka ne naviknu na prisustvo ovog drugog i počnu da prihvataju drugu životinju u prostoriji bez straha ili drugih oblika neželjenog ponašanja.

* Sledeći korak je da dozvolite mački da „istraži” psa svojim ritmom i po svojoj volji, dok je on još na povocu i sedi po vašoj komandi. Ako ustane, obuzdajte ga, a onda ga nagradite što vas je poslušao. Ako mačka pobegne ili postane agresivna, to znači da prebrzo napredujete i da bi trebalo da usporite.

* Pas mora da nauči da se sa mačkom ne može ponašati kao s drugim psima i da ne sme biti grub. Potrudite se da ohrabrujete pozitivno ponašanje, a ne da ga kažnjavate kad god je maca u prostoriji jer tako možete da proizvedete kontraefekat. * Sve dok ne budete sigurni da su pas i mačka prihvatili jedno drugo, ne ostavljajte ih nasamo.