Akupunktura: Lečenje pomoću iglica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
devojka i mačka
Od petmagazine.rs - 12/11/2020

Akupunktura: Lečenje pomoću iglica

Napredak moderne medicine poboljšao je kvalitet života ljubimaca i produžio njihov životni vek. Danas mnogi veterinari, uz tradicionalnu medicinu, koriste tehnike akupunkture i akupresure kako bi pomogli kućnim ljubimcima, jer smatraju da je ovo bolja alternativa za upravljanje bolom

Tekst: Dunja Božić

Akupunktura je deo tradicionalne kineske medicine, a reč je o tankim iglicama koje se ubadaju u akupunkturne tačke kako bi se povratio narušeni balans organizma. Terapija je gotovo bezbolna, a životinje je osećaju isto kao i ljudi.

Istorija 

Akupunktura ima dugu istoriju i, prema starim spisima, igla za akupunkturu je bila šiljasta alatka od kamena i spominje se prvi put pre oko 8.000 godina. U Kini datira od 1. milenijuma pre nove ere, a arheološki nalazi je vezuju za dinastiju Han (202. pre n.e. – 220. god.). Posle proglašenja nove Kine 1949. godine počela je brzo da napreduje. Danas u svakoj bolnici u Kini funkcioniše po jedno odeljenje za akupunkturu, a Svetska zdravstvena organizacija, WHO, priznala ju je kao medicinsku metodu 1979. godine u lečenju četrdesetak oboljenja.

U Londonu je 1682. godine odbranjena prva doktorska disertacija iz akupunkturne analgezije o reumatoidnim sindromima, dok je u SAD interesovanje za akupunkturu probudio novinar Džejms Reston, kojem je tokom boravka u Kini izvršena apendektomija (uklanjanje slepog creva) u akupunkturnoj anesteziji.

Šta je akupunktura

U pitanju je metoda izbora u suzbijanju i lečenju bolnih stanja. Iz klasične, u poslednje vreme su se razvile i druge vrste – aurikulopunktura, akupunkturna analgezija, kraniopunktura, farmakopunktura itd. Akupunkturne tačke se nalaze na meridijanima tela i ima ih više od 365. Životinje i ljudi imaju vrlo sličan raspored tačaka, pa se one koje će se koristiti prilikom terapije biraju po istim principima. Tradicionalnom terapijom mogu se lečiti i reptili i ptice, međutim, najčešći pacijenti su upravo psi i mačke.

Akupunktura uključuje umetanje igala u određene tačke tela gde se nervni snopovi i krvni sudovi seku. Smeštanjem u ove energetske kanale, igle poboljšavaju cirkulaciju krvi i podstiču oslobađanje hormona sa ciljem da podstaknu telo da ispravi neravnotežu.

Ne boli

Akupunktura je jedan od najsigurnijih oblika lečenja životinja. Neželjeni efekti su retki, ali postoje – dešava se da pas oseti peckanje i nelagodu. Stanje životinje može izgledati gore tokom 48 sati nakon tretmana, dok neke životinje postaju letargične ili pospane tokom 24 sata. Ovi efekti su pokazatelj da se razvijaju neke fiziološke promene, a najčešće ih prati poboljšanje stanja životinje.

Deluje na dva načina – igle blokiraju poruke o bolu u mozgu, zauzvrat, ovo podstiče mozak i centralni nervni sistem da proizvode endorfine, prirodne lekove protiv bolova u telu. Sesije obično traju između pet i 30 minuta, u zavisnosti od toga kako vaš ljubimac reaguje. Ponekad je potreban samo jedan dolazak, međutim, otkriveno je da je oko šest nedeljnih sesija najbolji način da se vide koristi lečenja. Nakon toga, možda će biti potrebne dodatne sesije, ali to sve zavisi od jedinke i toga kako ona reaguje – baš kao i kod ljudi!

Istraživanja su otkrila da ljubimci posle tretmana mogu biti umorni ali srećni. To je dobar znak da je lečenje bilo uspešno i preporučuje se da ostatak dana provedu mirujući.

Najbitnije je da terapiju obavlja licencirani veterinar koji ima formalnu obuku iz prakse veterinarske akupunkture. U većini zemalja, veterinarska akupunktura se smatra hirurškim postupkom koji samo ovlašćeni veterinari mogu legalno vršiti na životinjama. Jedino oni mogu pravilno da dijagnostikuju zdravstveni problem, a zatim da utvrde da li će ljubimac imati koristi od tretmana ili je za njegov problem potrebna neka druga intervencija.

Odgovarajuća obuka za veterinara podrazumeva obiman postdoktorski obrazovni program iz oblasti veterinarske akupunkture. Veterinar bi trebalo da zna dosta o tradicionalnoj kineskoj filozofiji i zapadnoj naučnoj osnovi za akupunkturu.

Kada može da pomogne

1. Upravljanje bolom je jedna od najčešćih upotreba, često u kombinaciji sa tradicionalnijim planom lečenja.

2. Problemi sa mišićno-skeletnim sistemima kao što su artritis, displazija kuka ili povrede živaca. Koristi se tokom rehabilitacije nakon povrede.

3. Kožni problem poput alergijskog dermatitisa može dobro reagovati na lečenje akupunkturom, jer poboljšana cirkulacija može ubrzati zarastanje.

4. Može da doprinese normalizaciji probavne aktivnosti.

5. Psi sa respiratornim problemima poput astme i alergija mogu imati koristi.

Uvek sarađujte sa veterinarom kako biste razvili plan lečenja koji je pravi za vas i psa. Alternativne metode lečenja poput akupunkture mogu imati potencijal da život ljubimca učine ugodnijim ako se koristi u kombinaciji sa tradicionalnijom medicinom.

Za / protiv

Studija Journal of Veterinary Internal Medicine, koja je pregledala sva dostupna klinička ispitivanja, pronašla je nedovoljno dokaza koji bi preporučili ili odbacili akupunkturu za životinje. Većina dokaza u prilog akupunkture za životinje je anegdotska, od samih vlasnika kućnih ljubimaca. No, članak Narde G. Robinson, dr vet. med. osteopatske medicine, navodi da su “rigorozna naučna istraživanja pokazala da akupunktura može i sigurno i efikasno umanjiti fizičke i psihičke probleme povezane sa rakom i njegovim lečenjem.” Ne postoji definitivan odgovor na to da li je efikasna, ali apsolutno raste broj veterinara i vlasnika kućnih ljubimaca koji je koriste uz tradicionalnu medicinu. Jedan članak u časopisu Baltimore Sun napomenuo je da je Američka akademija akupunkture pre nekoliko godina imala oko 300 članova. Takođe, sve je više prihvaćena u tradicionalnim veterinarskim sferama: smernice za upravljanje bolom Američke organizacije za zaštitu životinja uključuju akupunkturu kao komplementarni postupak koji se koristi za lečenje bolova, a koji je najviše potkrepljen dokazima. Pragmatično, Međunarodno društvo za veterinarsku akupunkturu priznaje da “akupunktura neće izlečiti svako stanje, ali može imati vrlo dobro dejstvo na organizam.”

Related Posts