Zdravlje: Oblik glave utiče na zdravlje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
brahiocefalicne rase macaka
Od petmagazine.rs - 27/04/2018

Zdravlje: Oblik glave utiče na zdravlje

Brahiocefalične rase mačaka imaju kraće kosti lobanje, mali zatupast nos i krupne oči. Ovakva anatomija često uzrokuje i brojne zdravstvene probleme

 

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Prilikom izbora rase svog budućeg mezimca, osim karakterom i izgledom, važno je rukovoditi se i drugim kriterijumima, u prvom redu – zdravljem određene rase. Iako je svaka jedinka (bez obzira na rasu) priča za sebe, a odgovorni odgajivači sertifikatima garantuju da dobijate zdravo mače, određene rase ipak nose predispozicije ka nekim zdravstvenim oboljenjima. Zato je važno da se dobro informišete.

Baš kao i u psećem svetu, i u mačjem postoje rase poznate kao brahiocefalične. U ovu grupu spadaju: persijska, egzota (kratkodlaka persijanerka), himalajska mačka, britanska kratkodlaka (raniji predstavnici nisu spadali u brahiocefalične rase, ali vremenom im se oblik glave menjao) i škotska mačka s preklopljenim ušima (Scottish Fold).

Anatomija brahiocefaličnih rasa

Za brahiocefalične rase se kaže da imaju kraću lobanju odnosno kraće kosti lobanje.

Karakterišu ih mali zatupast nos i krupne oči u odnosu na veličinu glave (naročito kod persijanera i egzota). Kraći nos i krupne oči nisu samo fizička karakteristika ovih maca, već uzrokuju i određene zdravstvene probleme.

Bolesti brahiocefaličnih rasa

Mace ovog tipa češće obolevaju od kardiorespiratornih problema u odnosu na ostale. Persijke i egzote češće imaju problem s očima, a razlog je krupno oko u odnosu na veličinu glave i plića orbita zbog čega njihove očne jabučice više prominiraju napolje i sklonije su češćim povredama rožnjače. Zatim, dešava se da prilikom sna kapci ne prekrivaju u potpunosti celu očnu jabučicu, pa se češće javlja suvo oko i razni konjuktivitisi.

Suzenje

Zbog veličine samog oka dolazi do konstantnog pojačanog lučenja suza koje bi trebalo da zaštite oko, a sam suzni kanal ne može primiti toliku količinu suza zbog deformacije kanala nastale brahiocefaličnim tipom glave. Kao posledicu, najčešće kod persijskih mačaka i egzota, imamo trag od suza koji vlasnici često mešaju s nekim oboljenjem.

Ovakav trag od suza zahteva redovnu higijenu (podrazumeva čišćenje) kako ne bi došlo do facijalnog dermatitisa (dirty face syndrome) koji ponekad zahteva i antibiotsko lečenje.

Vilica i nozdrve

Poznato je da su mace s kraćom njuškom sklonije zubnim oboljenjima, a glavni razlog je kraća vilica, pa samim tim ima manje mesta za zube.

Uske nozdrve razlog su zbog kog brahiocefalične rase ne mogu normalno da dišu na nos, pa više nego što bi trebalo dišu na usta. Zbog toga posledično, na duge staze, dolazi do oštećenja srca. Uže nozdrve se mogu uspešno hirurški korigovati.

Temperatura i porođaj

Mace zatupaste njuške su sklonije toplotnom udaru i mogu biti manje aktivne od maca s normalnom dužinom njuške. Zbog širine glave i porođaj može biti teži, a naročito persijske mačke imaju i manju karlicu.

Pacijenti

Ranije, pre desetak godina, najčešće brahiocefalične rase mačaka bile su persijske, koja je za mene bila i ostala najlepša rasna mačka. Ali ova rasa zahteva više vremena za sređivanje u odnosu na druge rase, pa je to verovatno najveći razlog zbog čega je danas ima manje. Danas njeno mesto polako zauzima britanska kratkodlaka mačka. Najveći zdravstveni problemi s kojima se suočavamo u našoj ambulanti jesu respiratorna oboljenja, problemi s očima i facijalni dermatitis.

Zato bih još jedanput napomenuo da se dobro informišete pre nego što nabavite svog budućeg kućnog ljubimca, a kad postane član vaše porodice – redovno ga vodite veterinaru i brinite o njegovom zdravlju.

Meko nepce kod mačaka

Brahiocefalični sindrom mačaka objedinjuje uže nozdrve, produženo meko nepce (koje ponekad zahteva hiruršku korekciju – skraćivanje) i hipoplastičnu traheju. Ovaj sindrom se mnogo češće javlja kod brahiocefaličnih pasa i kod njih predstavlja znatno veći problem.

Info

Veterinarska ambulanta Obivet

Velikomoravska 15, Zvezdara, Beograd

011/283-30-20, 064/188-52-15