Zdravlje mačaka: Kad creva zakrče - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 07/01/2019

Zdravlje mačaka: Kad creva zakrče

Najčešći uzrok dijareje kod mačića su crevni paraziti, koji neretko mogu biti i fatalni. Kod odraslih mačaka retka stolica najčešće je posledica nagle promene ishrane ili neadekvatnog izbora hrane.

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Proliv ili dijareja se definiše kao povećanje količine vode u fecesu i volumena fecesa praćeno ubrzavanjem crevnih pokreta.

Uvreženo mišljenje da se zdravstvene tegobe kod mačaka najpre mogu primetiti u njihovom izmetu nije u potpunosti tačno. Mnoge bolesti se ne odlikuju intestinalnim problemima u kliničkoj slici. Ali ukoliko se radi o crevnim parazitima, crevnim bakterijskim ili virusnim bolestima, promeni načina ishrane ili intoleranciji na hranu – svakako su promene u mačjoj stolici prvi znak za uzbunu.

Uzroci dijareje

Uzroci dijareje kod mačaka mogu biti različiti i prilikom postavljanja tačne dijagnoze ne bi trebalo žuriti sa zaključcima, već temeljno krenuti od samog početka mogućeg problema, a to je naravno – hrana.

Promena ishrane

Jedan od najčešćih uzroka dijareje kod mladih, ali i kod odraslih mačaka jeste promena uobičajenog načina ishrane, i to nagla. Hranu bi trebalo postepeno menjati, tako što u početku uvodimo novu hranu u maloj količini, dok stara ostaje u većem procentu. Na novu hranu trebalo bi postepeno preći u roku od pet do sedam dana.

Intolerancija

Osim nagle promene ishrane, postoji i intolerancija na određene sastojke hrane ili na određene namirnice, što se rešava upotrebom specijalne medicinske hrane ili eliminacionim dijetama u dogovoru s veterinarom.

Crevni paraziti

Crevni paraziti su čest uzrok retkih stolica. Kod mačića, osim respiratornih problema, dijareja je sigurno najčešći razlog zbog kojeg se njihovi vlasnici obrate veterinaru. Parazitoze bi trebalo ozbiljno shvatiti jer mogu biti i fatalne. Nije dovoljno samo kupiti tabletu protiv crevnih parazita, jer komercijalne tablete ne deluju na sve postojeće crevne parazite, tako da ako vaš veterinar predloži da se uradi koprološki pregled (analiza stolice na crevne parazite) – poslušajte ga. I odrasle mačke, iako mnoge ne izlaze iz kuće ili stana, trebalo bi preventivno čistiti od crevnih parazita dva do tri puta godišnje.

Trovanje, virusi, bakterije…

Trovanja takođe mogu biti uzrok retke stolice, bilo da se radi o kućnoj hemiji, lekovima koji se koriste u ljudskoj upotrebi, različitim pesticidima i slično. Dijareja kod mačaka može biti povezana i s brojnim drugim bolestima kao što su hormonska neravnoteža, bolesti štitne žlezde, pankreasa i jetre.

Dijareja može biti i bakterijske prirode, ali se bakterijski uzročnici dosta ređe javljaju u odnosu na virusne. Na kraju, uzrok dijareje mogu biti i virusne bolesti s veoma izraženim kliničkim simptomima i često s fatalnim ishodom. Od najozbiljnijih bolesti kod kojih imamo dijareju kao jedan od simptoma, trebalo bi navesti virusnu panleukopeniju (koja se može izbeći redovnom i pravovremenom vakcinacijom protiv zaraznih bolesti), zatim virusnu leukemiju FeLV i virusnu mačju sidu FIV.

Veterinar

Ukoliko vlasnici primete promene u izmetu svog ljubimca, savet je da veterinara najpre pozovu telefonom i on će u razgovoru proceniti da li je potrebno mačku dovesti na pregled. Ne bi trebalo trčati veterinaru prilikom svake mačkine ređe stolice, jer su one veoma podložne stresu, i svaki dolazak kod veterinara može biti traumatičan. Preporuka veterinara najčešće će biti da se promeni ishrana ili da se pribegne specijalnoj medicinskoj dijeti, kao i predlog da se donese uzorak stolice na analizu ili da se zakaže poseta veterinaru.

Lečenje

Lečenje dijareje zavisi od samog uzroka, što znači da najpre moramo utvrditi šta je glavni uzrok i sprovesti određene analize ako veterinar to zatraži. Ukoliko su paraziti u pitanju, koristićemo tablete protiv parazita, i to one preporučene, a ukoliko se sumnja na alergiju – biće predložena eliminaciona dijeta ili određena medicinska hrana. Ako je reč o bakterijskim ili virusnim dijarejama, koristiće se antibiotici i ostala potporna terapija, opet u zavisnosti od samog uzročnika. Nekad je jedan od načina postavljanja prave dijagnoze i slanje uzorka crevne sluzokože na patohistologiju.

Kako sprečiti dijareju

Najpre, mačke se moraju pravovremeno i redovno čistiti od crevnih parazita, i to odgovarajućim tabletama. Zatim, hranu nikada ne bi trebalo naglo menjati, već onako kako smo već objasnili u tekstu (postepeno). Valja znati i razumeti da uvođenje medicinske hrane na predlog veterinara ima bitnu ulogu. Takođe, i kada je reč o komercijalnoj hrani, trebalo bi znati da ne mora, i neće, svaka hrana odgovarati svakoj maci. I zato, ako je potrebno, porazgovarajte sa svojim veterinarom i pronađite najoptimalniju hranu za vašeg ljubimca. Redovna vakcinacija takođe ima važnu ulogu.

Iskustvo

Iz iskustva u ambulanti „Obivet”, najčešći uzroci dijareje kod mačića su svakako crevni paraziti i odabir tableta protiv parazita „na svoju ruku”. S druge strane, kod odraslih mačaka, najčešći uzrok ređe stolice je nagla promena ishrane ili korišćenje neadekvatne hrane.

Dijareja kao reakcija na stres

Retka stolica se može javiti i kao reakcija na neku stresnu situaciju ili kao posledica nezadovoljstva mačke. Takođe, može doći i do obilnog balavljenja ili naglog gubitka dlake. Ređa stolica čiji je uzrok stres obično ne potraje dugo.