Voda je najvažniji deo obroka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i voda
Od Dijana Đukić - 11/05/2018

Voda je najvažniji deo obroka

Voda je dragocena za mačke, jer u organizmu ne postoji nijedan proces u kome ne učestvuju molekuli vode.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Molekuli vode učestvuju u celokupnom procesu varenja, oslobađanju organizma od štetnih produkata, u svim metaboličkim procesima, termoregulaciji…

Zato je jasno zašto svom mezimcu morate obezbediti stalan izvor sveže, čiste vode za piće.

Koliko je vode potrebno mački

Različiti su podaci i načini izračunavanja:

 • Opšteprihvaćeno pravilo je da je mački potrebno vode onoliko koliko joj je potrebno kalorija (kcal) u ishrani.
 • Prema NRC (National research council of the national academies) mački je potrebno dva mililitra vode po gramu suve hrane.
 • Jedan od načina izračunavanja mačjih potreba za vodom jeste i prema formuli 80 x telesna težina u kg x 0,75
 • Uglavnom se može smatrati da je maksimalna potreba za vodom do 45 ml/kg telesne težine dnevno (uneta količina veća od ove smatra se stanjem polidipsije – prekomernog pijenja vode).

Količina vode koju će mačka popiti zavisi pre svega od vrste hrane. U prirodi mačke najveću količinu potrebne vode nadoknađuju iz plena (obično sadrži oko 70% vode), dok se u gradskim, savremenim uslovima života najčešće hrane industrijskom hranom, a ona može biti:

 • suva hrana za mačke sa 8-10% vode
 • vlažna hrana za mačke sa 78-84% vode

Voda u hrani za mačke

Ishrana suvom hranom za mačke zahteva stalni nadzor nad ponašanjem u vezi s pijenjem vode, jer je potrebno da skoro celokupnu potrebu za vodom mačka obezbedi pijenjem.

Ako se mačka hrani isključivo vlažnom hranom (konzerva, kesica..), ona će putem hrane obezbediti 2/3 svoje potrebe za vodom. Zato vlasnici često imaju utisak da njihove mačke koje se hrane uglavnom vlažnom hranom ne piju dovoljno vode.

Suva hrana za mačke

Mačka težine oko četiri kilograma koja se hrani suvom industrijskom hranom trebalo bi da unese oko 240 kcal, što je okvirno 60 grama kvalitetne hrane, i pri tome će popiti oko 240 do 120 mililitara vode. Ako se hrani isključivo vlažnom hranom, verovatno će popiti oko 80 do 50 mililitara vode.

Osim ishrane, na unos vode utiču i spoljni faktori – temperatura, okruženje, pristup svežoj vodi. Ako je mački stalno dostupna sveža, čista voda, ona će je piti onoliko koliko joj je potrebno.

Posuda za vodu mačke

Možda ne znate, ali da bi mačka pila vodu, posuda treba da joj odgovara. Trebalo bi da bude one veličine koja zadovoljava dnevnu količinu vode potrebnu mački, što je od 150 do 250 mililitara. Preporučuje se plića posuda u kojoj se mačji osetljivi brkovi neće pokvasiti.

Materijal od koga je izrađena posuda trebalo bi da bude lak za održavanje, jer posudu treba svakodnevno prati. Kao najpogodnije pokazale su se keramičke i metalne činije. Ako se voda u posudi samo dopunjuje, postoji velika verovatnoća da se kontaminira i bude lošeg ukusa i mirisa, pa će je mačka odbijati.

Posude za vodu i hranu koje stoje jedna pored druge za mačke nisu baš „poželjno rešenje”. Uglavnom na takvu kombinaciju gledaju kao na mogućnost da voda pored hrane može biti „zagađena”.

Zato neke mačke neće da piju vodu iz svoje posude, nego iz čaše, sa česme, iz lavaboa. Dovoljno je pomeriti posudu s vodom iz vidnog polja mačke kad jede ili je staviti u drugu prostoriju, i ona će biti zadovoljna. Dodatna posuda za vodu uvek je dobro rešenje.

Fontana za mačku

Mačka voli da se igra, a voli i svežu, hladnu vodu. Zato je voda koja teče veoma primamljiva. Često će mačke piti i igrati se vodom koja teče iz česme, a njena činija s vodom će biti puna. Za ovakve mačke je dobro nabaviti specijalno prilagođene fontane za vodu.

Nekim mačkama podsticaj na pijenje i igru može biti i kockica leda u posudi za vodu. Ovo je naročito dobar način podsticanja mačke da pije vodu kad je spoljna tempratura visoka.

Mačja zajednica

Ako u domu imate dve ili više maca, potrebno je imati i nekoliko činja za vodu. Najmanje dve, a dobro je da ih je i više, i da budu raspoređene tako da mačka ne remeti teritoriju druge mačke kad pije. Mačke koje žive u dvorištu, izlaze van kuće i nisu stalno pod nadzorom, trebalo bi da imaju na raspolaganju svežu vodu u činiji smeštenoj na senovitom, bezbednom mestu u dvorištu.

Voda je pokazatelj zdravstvenog stanja mačke

Iznenadno povećanje količine vode koju mačka popije, ili smanjenje, simptomi su zbog kojih bi vlasnici trebalo mačku obavezno da odvedu veterinaru. Pojačano pijenje vode često je simptom dijabetesa ili insuficijencije bubrega.

Promene u metabolizmu vode pokazuju se i kao promene u urinu – smanjenje ili povećanje količine mokraće. Može se primetiti da mačka ređe ide u posudu s posipom ili se duže zadržava.

Mačka je veoma štedljiva kad je voda u pitanju. Njen metabolizam, a pre svega urinarni sistem, prilagodljivi su unosu različite količine vode (posebno ili sa hranom) u odnosu na potrebu održavanja balansa vode u organizmu. Mnogo manje su osetljive i podložne dehidraciji nego psi, a niže su im i potrebe za vodom (0,6:1) u odnosu na potrebe pasa.

Mogućnost koncentrovanja mokraće, smanjen osećaj žeđi i pijenje vode u maloj količini, deo su prilagođavanja na sušne uslove Bliskog istoka, u kojima je evoluirala domaća mačka.

Nažalost, ovakva adaptacija u današnjim uslovima držanja mačaka može imati negativan efekat po njihovo zdravlje.

Ishrana suvom industrijskom hranom u kombinaciji s nekim od mački „neprihvatljivih“ načina nuđenja vode može dovesti do nedovoljnog unosa vode i aktiviranja adaptacionog mehanizma koji će sačuvati balans vode.

Posledica manjka vode u mačjem organizmu

Kod mačaka sklonih nakupljanju mokraćnog kamenca dugo trajanje ovakvog stanja može dovesti do razvoja urolitijaze – nakupljanja mokraćnog kamenca. Smanjen volumen urina i produženo zadržavanje malih količina urina u urinarnom traktu primarni su uslovi za razvoj struvitne urolitijaze.

Prevencije radi, mačku bi trebalo podsticati na uzimanje veće količine vode. Veća količina vode i kvalitetna hrana (odgovarajuća kalorijska vrednost, sadržaj masti i visoka svarljivost) obezbediće veći volumen urina, kao i veći protok kroz urinarni sistem, što je osim PH vrednosti urina uslov da se spreči taloženje mokraćnog kamenca.

Signali 

Mačka ima načine da nam pokaže da joj fali vode. Pre svega, ona može piti vodu iz čaše nekog od ukućana. Bihejvioristi smatraju da nam ona tako poručuje da joj je potrebna sveža, čista voda, i da voda u njenoj činiji nije dovoljno sveža. Reakcija vlasnika trebalo bi da bude redovnija promena vode u posudi, kao i njeno redovno pranje.

Posuda za vodu mačke

 • Svakodnevno menjajte vodu u činiji (nekoliko puta dnevno)
 • Odaberite odgovarajuću posudu (keramičku ili metalnu) i držite je na pogodnom mestu
 • Imajte još jednu posudu za vodu u domu
 • Svakodnevno je perite
 • Kontrolišite količinu vode u posudi

Povećajte količinu vode (ako je potrebno)

 • delimičnim (ili potpunim) prelaskom sa suve na vlažnu hranu
 • razmatranjem pozicije i vrste posude za vodu
 • u slučaju određenih zdravstvenih problema, unos vode povećava se davanjem specifične hrane koja, između ostalog, podstiče unos vode

*Nikada na svoju ruku ne povećavajte unos vode, već bi uvek trebalo da se konsultujete s veterinarom. Smanjen ili povećan unos vode može biti pokazatelj zdravstvenih problema