Voće i povrće u ishrani pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
voce u povrce u ishrani psa
Od Dijana Đukić - 07/06/2018

Voće i povrće u ishrani pasa

Ono što sastav biljaka čini značajnim su sastojci kojih uglavnom nema, ili ih nema u dovoljnoj količini u mesu – vitamini, minerali, biljna vlakna, fitonutrijenti.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Pas, Fotografije: Shutterstock

Na pitanje da li je psima u ishrani potrebno voće i povrće, odgovor zavisi od toga da li dolazi iz usta strogog zagovornika ishrane sirovim mesom ili s druge strane veterinara nutricioniste koji brani stavove vegetarijanske ishrane.

Zagovornici sirove ishrane smatraju da psi, kao i vukovi, u potpunosti zadovoljavaju nutritivne potrebe mesom, iznutricama i kostima, a vegetarijanski razlozi leže u „postojanju određenog nivoa toksina“ u mesu.

Evolucijom se pas-mesožder delimično pomerio od vuka kao striktnog mesoždera (iako i on ume da pojede pomalo divljih borovnica, kao i biljni sadržaj creva svog plena) ka svaštojedima. Najveći broj profesionalaca smatra da manje količine „zeleniša“ pas u ishrani može da svari i iskoristi njegove specifične hranljive sastojke.

Šta je za pse korisno u voću i povrću?

Voće i povrće, i uopšte biljke, u ishrani pasa nisu neophodne, ali su veoma korisne jer uravnotežuju obrok u kome je sadržaj proteina i masti obezbeđen iz „mesnih izvora“, i doprinose jačanju i poboljšavanju kompletnog zdravstvenog stanja psa.

Ono što sastav biljaka čini značajnim su sastojci kojih uglavnom nema, ili ih nema u dovoljnoj količini u mesu, a to su:

  • Vitamini: A, K i E, i neki od vitamina B grupe
  • Minerali: zeleni listovi sadrže najveći procenat kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, bakra i gvožđa
  • Biljna vlakna: rastvorljiva i nerastvorljiva, svaka sa svojom pozitivnom ulogom na stanje sistema za varenje
  • Fitonutrijenti: enzimi, antioksidansi i antiinflamatorne supstance – nalazimo ih samo u biljnom svetu, a imaju značajan efekat na održavanje zdravog organizma (antiviralno antibakterijsko, antiparazitarno, antidegenerativno i antikarcinozno delovanje). Enzimi – podstiču varenje; ananas i papaja sadrže korisne enzime za proces varenja hrane – bromelein i papain, a mladice povrća i žitarica pune su enzima. Antioksidansi: nalaze se u svim vrstama voća i povrća. To su borci protiv slobodnih radikala, uzročnika degenerativnih procesa i starenja organizma.

Antiinflamatorni efekat dobijamo dodavanjem u ishranu citrusa i bobičastog voća, pre svega borovnica koje pomažu u smanjivanju zapaljenskog procesa.

  • Sadržaj vode – voće i povrće sadrže vodu u većoj količini, tako da je veoma korisno dodavati ga u ishranu pasa koji imaju problem s dehidracijom, a posledično i probleme s funkcijom bubrega i s formiranjem kamena u mokraćnim putevima.

BARF ishrana

Poznati australijski veterinar i nutricionista dr Bilinghurst, začetnik BARF ishrane (Biologically Appropriate Real Food) smatra da se povrćem i voćem u ishrani možemo uspešno boriti protiv hroničnih degenerativnih promena, naročito kod starijih pasa (insuficijencija bubrega, rak…), uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja kod bolesti gojaznosti, artritisa, alergija, insuficijencije pankreasa.

Koje voće i povrće davati psu?

Štapić šargarepe, tikvice ili jabuke, kotur banane, cvet brokolija odlična su niskokalorična poslastica i nagrada za psa. Korisna pre svega za gojazne pse, one s dijabetesom ili hroničnim bolestima povezanim s većom telesnom težinom.

Kao poslastica, pri ishrani komercijalnom hranom, voće ili povrće se daje u količini do deset odsto dnevnog obroka. Ako čini deo obroka sveže pripremljene hrane, onda može biti zastupljeno do 25 odsto, a ako je u sastavu hrane koja se daje psu s određenim zdravstvenim problemom – voće i povrće može biti zastupljeno čak i do 50 odsto u obroku.

Psi mogu jesti: Ananas, Papaju, Žitarice, Borovnice, Jabuke, Šargarepu, Bananu, Brokoli, Bundevu, Krušku

Priprema hrane za psa

Psu možemo ponuditi voće i povrće u sirovom ili kuvanom stanju. Radi lakšeg varenja i usvajanja hranljivih materija sirovo povrće i voće bi trebalo obraditi – isitniti na manje komadiće, štapiće ili napraviti u blenderu nešto nalik gustom soku. Na sličan način se može pripremiti i zamrznuto povrće i voće, a kratko kuvanje može olakšati varenje.

Preporuka je da se koristi sezonsko voće i povrće organskog porekla (psi su veoma osetljivi na pesticide). Voće mora biti zrelo, jer u suprotnom može izazvati dijareju.

U manjoj meri bi trebalo davati povrće iz porodice kupusa zbog njegovog uticaja na tiroidnu žlezdu, kao i mahunarke, a sve ono što sadrži veći procenat skroba, kao recimo krompir, treba izbegavati. Psima ne treba davati luk, grožđe, avokado i orašaste plodove.

Savet +

Kao pomoć u lečenju opstipacije može se koristiti pire od bundeve. Isti pire je efikasan i kod lakših dijareja. Psi koji zbog stresne situacije zahtevaju dodavanje probiotika imaće koristi od banana, jabuka ili krušaka kao poslastica, ali i kao prebiotika (ishranjuje se crevna mikroflora). Za pse s nekom vrstom tumora preporučuje se brokoli s 33 antikancerogena sastojka koji je blagotvoran dodatak ishrani.