Vakcina život znači - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas gleda vakcinu
Od petmagazine.rs - 30/01/2020

Vakcina život znači

Na našem podneblju prisutan je veliki broj zaraznih bolesti koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje vašeg psa, a vakcina je najbolji način zaštite

Tekst: dr vet. med. Žarko Marjanov za magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti podrazumeva zaštitu od sledećih bolesti: štenećaka, parvoviroze (mačje kuge), infektivnog hepatitisa, leptospiroze i parainfluence. Sve ove bolesti su prisutne na našem podneblju i zato je veoma važno izvršiti pravilnu imunizaciju psa.

Greške odgajivača

Nažalost, u praksi se neretko susrećemo s brojnim greškama odgajivača prilikom imunizacije. Najčešće je reč o ovim greškama: davanje vakcina koje nisu prilagođene uzrastu životinje (davanje petovalentne vakcine štencima starim šest nedelja), upotreba vakcina koje nisu adekvatno transportovane i čuvane ili imunizacija bez prethodno obavljene dehelmintizacije (čišćenje od crevnih parazita). Iz tog razloga, imunizaciju bi trebalo da uradi veterinar, koji će pre davanja vakcine izvršiti opšti klinički pregled, jer životinja mora biti potpuno zdrava da bi se postigao pravilan imunološki odgovor.

Dehelmintizacija

Svakoj vakcinaciji prethodi dehelmintizacija, odnosno čišćenje psa od unutrašnjih parazita. Nema svaka tableta ili preparat protiv crevnih parazita isti efekat, pa bi i ovde trebalo biti obazriv prilikom odabira, jer i od toga zavisi kako će pas „odgovoriti” na vakcinaciju.

Vakcinacija

Prva vakcina koju pas može da primi sa šest nedelja (42 dana) jeste NobivacPuppyDP. Ova vakcina je dvovalentna i pruža zaštitu od virusa štenećaka (D) i parvovirusa (P). Druga i treća vakcina NobivacDHPPi+L su petovalentne i daju se u razmaku od tri do četiri nedelje od prve, odnosno druge vakcine.

pas prima vakcinu

Imunitet

Imunitet ne nastaje odmah po davanju vakcine, već nakon nekoliko dana, pa bi u tom periodu još uvek trebalo pripaziti na štene i ne dopustiti mu kontakt sa drugim psima. Trokratnom vakcinacijom postiže se solidan imunitet, ali on nije stalan i s vremenom slabi, pa je potrebno vakcinaciju ponavljati svakih godinu dana. Time se održava imunitet tokom celog života psa, jer i odrasli psi takođe mogu da obole od svih navedenih bolesti.

Tablete za čišćenje od parazita

Na našem tržištu postoje tablete u obliku koskice, koje psi veoma rado uzimaju i koje imaju širok spektar delovanja na crevne parazite.

INFO

Veterinarska Ambulanta “Marjanov”, Bregovita 11, Zemun, 063/239-880