Tumor mlečne žlezde preti i ženkama i mužjacima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka kod veterinara
Od petmagazine.rs - 08/05/2020

Tumor mlečne žlezde preti i ženkama i mužjacima

Ovo je treća najčešća vrsta tumora u mačjem svetu, a najbolji način prevencije je sterilizacija, i to najbolje pre macinog šestog meseca.

Tekst: dr vet. med. Klara Ćurčin iz Veterinarske ambulante „Intervet” za magazine “Mačka”; Foto: Shutterstock

Najpre ću, po ko zna koji put, ponoviti da je veoma mala razlika, gotovo neznatna, između kućnih ljubimaca i ljudi. Kako u zdravlju tako i u bolesti. Tako ni mlečne žlezde ne mogu biti izuzetak, jer su hormoni ti koji vode glavnu reč u aktivnosti žlezdanog tkiva.

Anatomija

Pošto mačke imaju više mladunaca u jednom okotu, broj njihovih žlezda tj. mamarnih kompleksa je veći i kreće se između šest i osam. Anatomski se dele na prednje i zadnje, i leve i desne. Neposredno pred porođaj, tj. koćenje ili macenje, žlezdano tkivo se aktivira i počinje da proizvodi mleko. Prvo kolostrum, a zatim obično mleko za ishranu podmlatka. Lučenje mleka traje tri do četiri sedmice, a zatim u većini slučajeva prestaje lučenje mleka jer mačićima više nije neophodno u ishrani.

Tumori

Tumor ili neoplazma mlečne žlezde kod mačaka može se podeliti u benigne i maligne promene, od adenoma do različitih oblika karcinoma. Ovi tumori čine do 20% svih tumora koji se javljaju kod mačaka i treći su najčešći tumori u mačjem svetu. Najčešće se javlja u seniorskoj kategoriji, negde nakon desete godine. Najzastupljeniji tipovi su karcinom i adenokarcinom, dok se sarkomi javljaju u manjem procentu. Poznato je da pripadnice sijamske rase u nešto ranijem starosnom dobu razvijaju tumore mlečnih žlezda. Ovo nije bolest „rezervisana” za ženke, jer može da se pojavi i kod mužjaka, mada u veoma malom procentu. Kod sijamskih mačaka češće se razvija invazija limfnih čvorova. Persijske mačke su sklone benignim tumorima mlečnih žlezda Nasledna sklonost nije naučno potvrđena, ali sumnja se da postoji.

Sterilizacija

Stalno govorimo o sterilizaciji i ženki i mužjaka. Kućni ljubimac, mačka ili mačor, u većini slučajeva je sterilisan tj. kastriran. Koji je benefit te intervencije u sprečavanju nastanka tumora mlečne žlezde? U medicini ništa nije stoprocentno sigurno, ali sterilizacija urađena do šestog meseca života mačke smanjuje rizik od pojave tumora do čak 90 odsto. Ako se steriliše do 12 meseci, rizik od pojave ovog tumora je niži za 85%, u drugoj godini života ovaj procenat se znatno smanjuje, na 15%, dok posle druge godine sterilizacija ne smanjuje rizik od pojave tumora mlečne žlezde. Tretman hormonskim preparatima radi kontracepcije samo povećava rizik od pojave ovih tumora. Značajno je napomenuti da kastracija ne utiče na pojavu tumora mlečne žlezde kod mužjaka.

Dijagnostika

Prilikom pojave tumora, veterinar najpre obavlja procenu, određujući veličinu izrasline, da li je zahvaćen regionalni limfni čvor ili ne, postoji li metastaza ili ne. Vlasnici najčešće primete ove izrasline kada maze svoje ljubimce i slučajno napipaju „nešto”. Preporuka je da ne čekate dugo do posete veterinaru, jer proticanje vremena u ovom slučaju može samo pogoršati stvar. Ako se pojavio tumor, on neće nestati, on će samo da raste. Budite svesni da su oko tri četvrtine tumora mlečnih žlezda malignog karaktera i da su metastaze izrazito česte i najčešće se događaju u plućima i limfnim čvorovima.

macka posle operacije

Pregled kod veterinara

I ako se desilo ono strašno, nešto ste napipali – šta dalje? Nije bitno šta ste ili šta niste uradili u prošlosti, sada je važna samo budućnost. Zakažite odmah termin za pregled kod veterinara!

Kako će izgledati pregled? Preporučuje se jedan obični klinički pregled i da se dodatno obrati pažnja na izraslinu. Prepipati je, izmeriti je, proveriti regionalne limfne čvorove, proveriti i ostale mlečne žlezde. Trebalo bi uključiti i specijalističke preglede u vidu rendgena grudnog koša zbog mogućih metastaza u plućima, ultrazvučni pregled stomaka zbog moguće metastaze na limfnim čvorovima, uraditi analizu mokraće i krvi i proveriti status koagulacije krvi, možda čak i uključiti citološki pregled uzimanjem uzorka sa iglom.

Tretman

Tretman je prvenstveno hirurški – odstranjuje se mlečni kompleks. Mi to stručno nazivamo radikalna mastektomija. Uklonjena žlezda sa tumorom se šalje na patohistološki pregled, nakon čega se u perodu od dve do tri sedmice dobija tačan naziv promene i tada se može pristupiti daljem tretmanu, koji se obično sastoji od hemoterapije sa jednim citostatikom ili kombinacijom više njih. Tretman hormonima i imunoterapija kod mačaka nisu pokazali nikakve efekte. Radioterapija može da bude tretman po izboru kada je promena neoperabilna. Ne bi trebalo zaboraviti da većina ovih intervencija i terapija kod mačke dovodi do bola, a znamo da bol mačkama izaziva ozbiljan stres, pa je sastavni i neizostavni deo terapije i – terapija bola.

A kako ne bi došlo do ovakve situacije – obavezno sterilišite svog ljubimca. I kada ga mazite, povremeno ispipajte njegovo telo. Sve što eventualno napipate – ne mora da bude strašno, ali trebalo bi proveriti. I ne čekajte. Vreme ne leči nijednu bolest.

Šta posle otkrivanja tumora?

Trebalo bi pratiti mesto operacije. U oko 50 odsto slučajeva događa se lokalni recidiv, odnosno, tumor se vraća ili se javlja izraslina na drugoj mlečnoj žlezdi (ako nije urađeno potpuno odstranjivanje mlečnih žlezda). Preporuka je da se redovan sistematski pregled obavlja na šest meseci. A kada je reč o preživljavanju, što se ranije odstrani tumor i uradi kompletna mastektomija, time je životni vek mačke duži.