Suva i slana hrana taloži pesak - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
urinarni sindrom macaka
Od Dijana Đukić - 29/05/2018

Suva i slana hrana taloži pesak

Bolesti urinarnog trakta češće se pojavljuju kod mužjaka, starijih mačaka i sterilisanih jedinki.

Tekst: dr. vet. med. Mila Savić za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Urinarni sindrom mačaka (FUS), oboljenje donjih urinarnih puteva mačaka (FLUTD) ili idiopatsko oboljenje donjih mokraćnih puteva kod mačaka (IFLUTD) predstavljaju sinonime koji opisuju kompleksno oboljenje koje se najčešće javlja kod mačora. Urolitijaza i opstrukcija uretre peskom, cistitis bakterijske etiologije i idiopatski cistitis zauzimaju značajno mesto u osnovi ovog oboljenja, nalik onima koja se javljaju kod ljudi.

Bolesti urinarnog trakta kod mačaka se pojavljuju često, pre svega zbog dimenzija mokraćnih kanala. Češće se pojavljuju kod mužjaka i sterilisanih jedinki, a zavise i od genetske predispozicije (npr. kod persijskih mačaka), zatim vrste hrane i kvaliteta i količine unete vode, kao i od učestalih infekcija i stresa, prisustva većeg broja mačaka na suviše malom prostoru.

UZROCI BOLESTI URINARNOG TRAKTA KOD MAČAKA

U osnovi ovog oboljenja nalazi se više različitih poremećaja, pa su uzroci veoma složeni. Hrana i voda su glavni faktori koji dovode do stvaranja određene vrste peska. Ishrana gotovom suvom hranom s visokim sadržajem magnezijuma, nedovoljno unošenje vode koje za posledicu ima nedovoljno lučenje mokraće, a samim tim i neadekvatno spiranje mokraćnih puteva pogoduju stvaranju i zadržavanju struvitnog peska u mokraćnoj bešici.

Pesak može biti različitog hemijskog sastava: najčešće se pojavljuje struvit (magnezijum amonijum fosfat) u 65 odsto slučajeva, kalcijum oksalat u 20 odsto i ostalih 15 odsto čine kalcijum fosfat, urat i cistin. Najčešće se soli nakupljaju oko male organske čestice u bešici kao što su ćelije upaljene sluzokože bešike ili ugrušak krvi.

Bakterije mogu u izvesnim slučajevima uticati na pojavu cistitisa i uretritisa, pri čemu ureaza pozitivne bakterije, razlaganjem ureje na amonijak, dodatno podstiče taloženje struvite. Međutim, u brojnim slučajevima, urin mačora koji imaju teškoće pri mokrenju praćene bolovima bakteriološki je sterilan.

Do smanjenja prohodnosti ili potpunog začepljenja uretre mogu dovesti i uroliti (mokraćno kamenje), najčešće struvitni čepovi i edem sluznice izazvan zapaljenjem. Uzana uretra mačora koja predstavlja anatomsku specifičnost najverovatniji je razlog što se bolest klinički manifestno češće javlja kod muških životinja.

FAKTORI RIZIKA

Pre svega, to je starost, te najčešće obolevaju mačke između druge i pete godine starosti ili znatno starije jedinke. Zatim pol mužjaci imaju veći rizik za začepljenje uretre zbog anatomske razlike u njenoj građi. Zatim sledi način života smanjena fizička aktivnost i kretanje mačaka koje ne izlaze iz kuće, smanjeno uzimanje vode, a i neredovno čišćenje posuda za pesak može izazvati kod mačke ređe uriniranje koje igra značajnu ulogu u nastanku bolesti. Takođe, i nepravilan odnos minerala u hrani može povećati mogućnost za stvaranje urolita, a prekomerna telesna težina podstiče nastajanje oboljenja donjih urinarnih puteva. Kastrirane mačke imaju veće probleme s težinom, te se bolest kod njih javlja češće.

SIMPTOMI URINARNIH BOLESTI KOD MAČAKA

Učestalo i otežano uriniranje. Mačka učestalo urinira male količine mokraće bilo u posudi za pesak, ali vrlo često i izvan njega, napinje se prilikom uriniranja, dugo stoji u posudi s peskom u položaju za uriniranje, ali se mokraća vidi samo u kapima. Zatim, uriniranje izvan kutije za pesak, na neuobičajenim mestima, prisustvo krvi u urinu. Simptom je i bolno uriniranje kad mačka bolno mjauče, kao i prekomerno lizanje genitalija, skrivanje, smanjen apetit i povraćanje.

DIJAGNOZA I TERAPIJA

Palpacijom abdomena lako se oseti prepunjena mokraćna bešika, vrh penisa je nadražen, a pri vrhu se mogu u nekim slučajevima napipati struvitni čepovi.

Biohemijskim pregledom krvi mogu se dokazati azotemija i hiperkalijemija, dok nalaz urina ukazuje na prisustvo epitelnih ćelija, eritrocita, leukocita, bakterija i kristala u mokraći.

Terapija se svodi na otklanjanje opstrukcije, lečenje cistitisa i uretritisa i korekciju azotemije i hiperkalijemije. U slučaju opstrukcije mokraćne bešike kateterizacija je neophodna kako bi se uklonila zadržana mokraća i uspostavila normalna diureza. Takođe, i primena antibiotika pre i posle kateterizacije, čak i u slučajevima bakteriološki sterilnog urina.

PREVENCIJA URINARNIH TEGOBA KOD MAČAKA

Dijetalna ishrana, tačnije dobro izbalansirana ishrana. Na tržištu postoji više tipova gotovih proizvoda za preveniranje urolitijaze, pri čemu se u nedostatku acidifaktora mokraće, acidifikacija može postići dodavanjem amonijum hlorida preko uobičajene hrane, ali, naravno, sve u dogovoru s veterinarom.

Takođe, i dovoljno sveže i kvalitetne vode koja vašem ljubimcu treba da bude stalno dostupna. Mačku možete stimulisati da pije vodu i uz pomoć mačje fontane.

Važno je i redovno čiščenje posude za pesak, izbegavanje situacija stresnih za mačku, kao i održavanje telesne težine mačke u granicama normale.

Na kraju, mera prevencije u kojoj će uživati i vlasnici i ljubimci jeste – fizička aktivnost. Podstičite svoju macu na igru kako biste joj obezbedili duži, zdraviji i srećniji život.