Sprečite stvaranje kuglica od dlaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i kuglica od dlake
Od petmagazine.rs - 27/12/2019

Sprečite stvaranje kuglica od dlaka

Nakupljanje dlake u digestivnom traktu mačke može se sprečiti svakodnevnim četkanjem, redovnim korišćenjem malt paste, kvalitetnom hranom bogatom vlaknima, mladom travom koju cica-mace grickaju sa uživanjem.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Mačke su veoma revnosne u čišćenju i sređivanju svog krzna i imaju divne higijenske navike. Prilikom umivanja i lizanja, mačka unese u želudac veću količinu dlake. To se dešava tako što (odrasla) mačka na površini jezika ima specifične kukice kojima skida mrtvu i slabu dlaku. Većina dlake koju mačka unese lizanjem i proguta prođe kroz crevni trakt i bude nepromenjena izbačena sa stolicom. Problem nastaje kada ona počinje da se zadržava u digestivnom traktu, a s obzirom na to da je osnovna komponenta dlake keratin ‒ nesvarljiv, ta dlaka počinje da gradi sve veće forme.

Smotuljci

Pod nazivom kuglice od dlake, loptice od dlake, hairball ili trihobezoar, podrazumevaju se smotuljci koji se sastoje od dlake koja se nije razložila, mačka je nije izbacila u povraćenom sadržaju ili putem stolice, i ona je ostala u želucu. U želucu ove kuglice zaista imaju oblik lopte ‒ podsećaju na sunđeraste loptice. Ono što mačka izbaci u povraćenom sadržaju su dlake u formi valjka različitih veličina, od jednog do dva, pa i do pet centimetara, koji su obično su boje dlake, u kombinaciji sa ostacima hrane i drugim stomačnim sadržajem, pa i žučnim bojama, i imaju pomalo neprijatan miris.

Stvaranje loptica

Učestalost stvaranja loptica od dlake različita je u zavisnosti od starosti mačke, tipa njene dlake kao i njenog zdravstvenog stanja. Mačići i mlade mačke manje su skloni stvaranju ovih loptica od starijih mačaka. Dnevna rutina starije kućne mačke podrazumeva da ona veći deo dana provodi u lizanju, čišćenju i doterivanju krzna. Dugodlake i poludugodlake mačke ‒ persijske, mejn kunovi, norveške, sibirske, birmanske mačke, zbog količine dlake su sklonije stvaranju loptica od dlake u digestivnom traktu. Takođe, i mačke sa individualnom sklonošću ili zdravstveno isprovociranom potrebom ka intenzivnijem sređivanju dlake su u većem riziku od stvaranja loptica od dlake u želucu i crevima, i naravno sve mačke u periodu linjanja.

macja dlaka

Izbacivanje

Mačka može normalno funkcionisati kada jednom nedeljno ili u dve nedelje izbaci, povrati (regurgitira) progutanu dlaku. To jeste neprijatno videti: mačka se grči, ispušta specifični zvuk i na kraju izbaci nakupinu dlake, hrane i sluzi uglavnom valjkastog oblika, ali bez obzira na „dramatičnost” situacije, mačka se posle izbacivanja valjka od dlake smiri i dobro se oseća.

Opasnosti

Ponekad nakupljena dlaka koja je formirala kuglicu veću od sfinktera na ulasku i izlasku iz želuca može predstavljati ozbiljnu opasnost i dovesti do niza posledičnih zdravstvenih problema: od smanjenja apetita do potpune blokade digestivnog sistema. Opasnost mogu biti i kuglice, odnosno valjci od dlake koji u tankom crevu promene poziciju i na taj način blokiraju crevo. To su trenuci kada je veoma važno brzo uspostaviti dijagnozu i primeniti potrebnu terapiju.

Dijagnostika

Crevna blokada usled nakupljenih dlaka se utvrđuje kliničkim pregledom, pre svega fizičkim pregledom i razmatranjem prethodnih iskustava sa regurgitacijom dlake, a zatim rendgenskim snimanjem, pregledom krvne slike i drugim potrebnim dijagnostičkim procedurama.

Terapija

Terapija opstrukcije creva ide uglavnom u pravcu konzervativnog tretiranja problema: nadoknada tečnosti, simptomatska terapija u cilju zaštite funkcije crevnog trakta, kao i upotreba laksativa koji bi trebalo da pomognu da se nakupljena dlaka pokrene i izbaci putem stolice. Ipak, u nekim slučajevima jedino rešenje (zbog urgentnog stanja) jeste hirurška intervencija otvaranje creva i uklanjanje kuglica od dlake (trihobezoara).

Prevencija

Evo na koje se sve načine može sprečiti ili makar smanjiti nakupljanje dlake u digestivnom sistemu:

1. Redovno negovanje mačjeg krzna što više dlake bude na četki, to će je manje biti u stomaku. Svakodnevno četkanje, osim što može smanjiti količinu dlake, može biti i zabavan način druženja sa mačkom. Uslov je da se sa četkanjem počne kada je mače malo, da to bude redovna i prijatna aktivnost. Pošto je nekada veoma teško uspostaviti rutinu u četkanju kod mačaka koje nisu od početka naviknute na sređivanje krzna, to može obaviti i profesionalac (grumer), koji će mački skinuti višak dlake.

2. Redovno korišćenje malt paste i sličnih dodataka (poput blažih laksativa) u ishrani, koji pomažu da dlake lakše prođu kroz digestivni trakt. Malt pasta se može koristiti dva do četiri puta nedeljno, zavisno od dužine dlake i sezone, dok maslinovo ulje možemo dodavati jednom nedeljno kao preventivu.

3. Ishrana kvalitetnom hranom koja će ojačati kožu i dlačni pokrivač, a neke od tih hrana sadrže i visok procenat nerastvorljivih vlakana koja bi trebalo da podstaknu prolazak dlake kroz digestivni sistem. Naknadno dodavanje vlakana u ishranu takođe može pomoći ‒ najčešće su to bundeva i psilijum (indijska bokvica) ili suplementi koji predstavljaju specifičnu mešavinu vlakana.

4. Dodavanje mlade trave u ishranu obično su to trave pšenice i ovsa. U kući posađena na sunčano mesto, trava za kratko vreme izraste i mačke je mogu grickati i unositi neophodna vlakna.

5. Posmatranje celokupnog zdravstvenog stanja mačke. Neke mačke se ližu više nego što je uobičajeno i obično je takvo ponašanje manifestacija kompulsivnog ponašanja, nastalog uglavnom zbog stresa i dosade. Zato bi trebalo rešavati probleme u ponašanju mačke, a to znači pružiti joj zanimljiviji život, interesantniji prostor, novu igračku, igrati se s njom kad god se liže više nego što je uobičajeno. Zdravstveni problemi koji se manifestuju na koži i krznu izazivaju unošenje više dlake u stomak, pa bi ih trebalo rešavati, a to su najčešće različite reakcije na određenu hranu (alergije) i opterećenost ektoparazitima.

Simptomi nakupljanja dlake

Simptomi koji upućuju na problem sa nakupljanjem dlake zbog kojih je potrebno konsultovati se sa veterinarom su:

* Povraćanje, iskašljavanje, baljenje, a sve bez izbacivanja dlake

* Nedostatak apetita

* Zatvor

* Dijareja

* Letargija

Rase sklone „dlakavim kuglicama

Dugodlake i poludugodlake mačke sklonije su stvaranju loptica od dlake u digestivnom traktu, i to su pre svih:

* persijska mačka

* mejn kun

* norveška šumska mačka

* sibirska mačka

* birmanska mačka

Veterinar

Celokupni tretman u slučaju sumnje na problem sa izbacivanjem kuglica od dlake vlasnik bi trebalo da sprovodi uz konsultaciju sa veterinarom. Davanje laksativa ili drugih pomoćnih supstanci kao i specifične hrane nikada ne bi trebalo raditi na svoju ruku. Naročito bi trebalo biti oprezan u donošenju zaključka da je povraćanje i kašljucanje posledica nakupljanja dlaka u želucu, jer to može biti i znak problema u organima za disanje ili nekog drugog problema u okviru sistema za varenje.