Saveti: Pripremite se za dolazak šteneta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas u stanu
Od Dijana Đukić - 24/04/2018

Saveti: Pripremite se za dolazak šteneta

Mnogi od vas tek su postali vlasnici šteneta, ili se za ovaj korak tek spremaju. Kako bi vaš mezimac od prvog dana bio srećan, potrebno je da uredite svoj dom i dobro se informišete o potrebama novog člana porodice

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

 Pre dolaska u dom

 1. Odredite mesto u stanu gde će štene da spava. Tu postavite korpu (plastičnu ili od pruća) ili jastuk
 2. Obezbedite posude za hranu i vodu (poželjno je da budu od materijala koji se lako pere i dezinfikuje)
 3. Nabavite hranu (po mogućstvu onu kojom je već hranjeno ili se posavetujte sa svojim veterinarom oko neke druge vrste hrane)
 4. Nabavite igračke – gledajte da ne budu male i da ne mogu lako da se pregrizu
 5. Nabavite sredstva za održavanje higijene – četka za češljanje dlake, šampon (isključivo namenjen štencima), četkica i pasta za zube
 6. Sklonite sve toksične biljke
 7. Sklonite na sigurno mesto sva sredstva za čišćenje i sve što može biti otrovno za štene
 8. Obezbedite kablove u kući (postoji sprej kojim se isprskaju kablovi i nameštaj da ih štene ne bi grizlo)
 9. Obezbedite novine ili specijalne pelene koje će štene koristiti u početku za obavljanje nužde (postoji sredstvo koje se nanosi na mesto gde želite da vaše štene obavlja nuždu i koje će vam pomoći da ga tome naučite)

 

Ishrana

 • Posude za hranu i vodu moraju da budu dovoljno velike (što zavisi od uzrasta i rase vašeg psa), napravljene od netoksičnog materijala i postavljene uvek na istom mestu.
 • Posle svake upotrebe trebalo bi ih dobro oprati i posebno voditi računa da se posle upotrebe sredstva za pranje dobro isperu vodom.
 • Hranu treba davati u više obroka (najbolje četiri u početku). Svaka hrana ima propisanu dnevnu količinu koja zavisi od uzrasta i telesne mase vašeg psa.
 • Kad donosite hranu, ne smete da dozvolite da štene skače na vas. Već tada treba da počnete da ga učite da treba da sedne da bi dobilo obrok.
 • Ne dozvolite mu da bira šta će da jede. Ukoliko ne pojede ono što ste mu ponudili, nakon dvadesetak minuta sklonite hranu iz posude i ne dajte mu ništa da jede do sledećeg obroka. Međuobroke i davanje hrane sa stola dok vi obedujete treba izbegavati.

Vitaminsko-mineralni dodaci

Da li ćete ih koristiti zavisi isključivo od hrane koju koristite. Ukoliko spremate hranu kod kuće, oni su neophodni. Ukoliko za ishranu svog psa koristite premium ili superpremium hranu, onda vam ovi dodaci nisu neophodni i bilo bi čak i štetno da ih koristite. U suprotnom, uz konsultaciju s veterinarom izaberite odgovarajuće vitaminsko-mineralne dodatke koje ćete koristiti.

 Poslastice

Nikako ne smete da dajete svom psu slatkiše namenjene ljudima. Čokolada je naročito toksična za pse. Postoje posebno formulisane čokolade i druge raznovrsne poslastice za pse, ali ne bi trebalo preterivati, i poželjno je koristiti ih prvenstveno kao pomoćno sredstvo u vaspitavanju.

Postoje „poslastice“ koje su namenjene jačanju žvakaće muskulature vašeg psa (npr. koske od presovane goveđe kože) i koje mu pomažu u periodu zamene zuba. Njih svakako treba koristiti.

Takođe postoje i one namenjene održavanju higijene usne duplje vašeg psa. Ova vrsta poslastica u svom nazivu uglavnom ima prefiks Dental. Njihova uloga je da skidaju naslage hrane sa zuba i na taj način smanjuju mogućnost pojave kamenca kod vašeg psa. Daju se u zavisnosti od stanja zuba psa, najčešće jedanput nedeljno.

Održavanje higijene

Kupanje

Za kupanje treba koristiti isključivo šampone namenjene psima. Kad kupate psa, vodite računa da mu voda i sapunica ne ulaze u oči, usta i uši (u uši možete da stavite veće komade vate). Veoma je bitno da dobro isperete šampon s dlake i kože, a posle kupanja psa treba dobro osušiti. Višak vode pokupite peškirom, a zatim psa osušite fenom. Ne izvodite ga u šetnju ili u vožnju kolima s otvorenim prozorom neposredno po kupanju i ako nije dobro osušen.

Četkanje

Četkanje ima veći značaj za održavanje zdravlja kože i dlake vašeg ljubimca od kupanja. Redovno četkanje je neophodno za sve rase pasa, a posebno za dugodlake kako im se dlaka ne bi ućebala. Za svaki tip dlake postoje odgovarajuće vrste četki i češljeva. Četkanjem se skidaju prašina i prljavština, i što je još bitnije – stimuliše se cirkulacija u površinskom sloju kože čime se poboljšava ishrana dlake.

Higijena usne duplje

Od najranijeg perioda trebalo bi naučiti psa da mu se peru zubi. Postoje posebne četkice i paste za zube namenjene psima. Pranje bi trebalo da bude svakodnevno kako bi se skidale naslage hrane sa zuba i sprečila mogućnost nastanka zubnog kamenca.

Higijena ušiju

Oboljenje ušiju je jedno od najčešćih koje srećemo kod pasa, naročito onih sa dugim ušima (npr. koker španijeli). Najbolja prevencija je redovno održavanje higijene: uši bi trebalo svakodnevno pregledati i, u zavisnosti od njihovog stanja, čistiti ih sredstvima posebno namenjenim za tu svrhu. To su sredstva koja uklanjaju prljavštinu u ušnom kanalu, idealnom za razvoj bakterija i gljivica. Uho se čisti tako što prvo malo povučete uvo psa nagore (da bi se ispravio ušni kanal), potom u njega sipate sredstvo za čišćenje, a zatim dobro izmasirate bazu ušne školjke. Parčetom vate pokupite nečistoće i višak tečnosti samo u predelu ušnog kanala koji možete da vidite. Nikako ne gurajte štapiće za uši u ušni kanal svog psa! Dozvolite psu da protrese glavu, jer će se tako lakše oslobodi viška tečnosti.

Buve i krpelji

Krpelji se u našim krajevima javljaju tokom cele godine. Oni su prenosioci velikog broja različitih bolesti od kojih su u našim krajevima najpoznatije Borellioza (lajmska bolest) i Babezioza. Ujedi buva kod nekih životinja mogu da budu neprimetni, kod drugih mogu da izazovu blagu iritaciju, a kod nekih izražen svrab, crvenilo, gubitak dlake, pa čak i pojavu ulceracija (čireva). Često se javlja i alergija na pljuvačku buva koja izaziva ozbiljne promene na koži. Veliki broj buva može da izazove i anemiju, naročito kod štenaca i mačića. Buve mogu da prenesu i uzročnike različitih bolesti kao što je pseća pantljičara Dipylidium caninum.

Praškovi, šamponi i sprejevi su sredstva koja uglavnom imaju trenutno dejstvo, a ponekad i blago produženo. To znači da ovim sredstvima možete samo trenutno da otklonite buve, ali da ona ne pružaju dugotrajnu zaštitu.

Advantix spot-on preparat deluje na buve koje se nalaze na vašem ljubimcu ali i na razvojne oblike u njegovom okruženju. Advantix se nanosi na kožu, uglavnom u predelu između lopatica ili duž kičme (tamo gde pas ne može da se oliže). Ovaj preparat uništava buve i pruža zaštitu od najezde novih. Nanosi se na mesec dana.

Ogrlice, u zavisnosti od proizvođača, mogu da predstavljaju dobru zaštitu. Mi vam preporučujemo Foresto ogrlicu koja pruža zaštitu vašem štenetu do osam meseci od buva i krpelja, vodootporna je i bez mirisa.

Unutrašnji paraziti

Postoje različite vrste crevnih parazita koji nastanjuju creva pasa. Neki od njih prelaze i na ljude, pa je i zbog toga veoma bitno da svog psa redovno „čistite“ od parazita tabletama ili pastama, zavisno od uzrasta psa. Ppas mora i da se očisti od buva jer one prenose neke od crevnih parazita. Pred svaku vakcinaciju psa bi trebalo očistiti od parazita.

Na našem tržištu postoje tablete za pse u obliku koskica koje deluju na unutrašnje parazite. Jedna tableta se daje na deset kilograma telesne mase i one deluju na parazita Giardia duodenalis. Ovaj parazit se naročito često javlja kod štenaca, a manifestuje se upornim prolivom koji često ima primese sluzi. Sve zastupljeniji parazit u našim krajevima je i srčani crv (Dirofilaria immitis) koji, ukoliko se ne prevenira ili ne dijagnostikuje na vreme, može biti smrtonosan za pse. Prenosi se ubodom zaraženog komarca, a odrasli oblici se nastanjuju u srcu. Najbolja preventiva je sprečiti ubod komarca pomoću Advantix spot-on preparata koji ima odbijajuće dejstvo na komarce, a ukoliko ipak dođe do uboda inficiranog komarca, tu je spot-on preparat Advocate koji uspešno uništava i larvene oblike D.immitis u organizmu psa. Advocate pored toga deluje i na crevne parazite, plućne parazite i spoljašnje parazite psa (buve, šugarce, demodeks…).

Brojke

6 puta godišnje štence čistiti od parazita (na 2 meseca)

2-3 puta godišnje se „čiste“ odrasli psi (na 4-6 meseci)

 

Vakcinacija

Štenad se vakciniše protiv zaraznih bolesti i protiv besnila. Svaki pas s navršena tri meseca mora da primi vakcinu protiv besnila i da se čipuje. Posle toga, vakcina protiv besnila se daje na svakih 12 meseci odnosno jedanput godišnje. Vakcinacija štenadi vakcinom protiv zaraznih bolesti obavlja se po sledećem programu:

Prva vakcina se daje sa 8 do 9 nedelja starosti

Druga 3 do 4 nedelje nakon prve i

Treća sa 16 i više nedelja starosti

Po završetku ovog programa vakcinacije, odnosno po primanju treće vakcine, vakcinacija se obavlja na svakih 12 meseci, tj. jedanput godišnje. Pre svake vakcine, štene ili odrastao pas, moraju da budu očišćeni od crevnih parazita.