Psihologija: Kako motivisati mačku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka magazin
Od petmagazine.rs - 25/02/2020

Psihologija: Kako motivisati mačku

Najbolji način da mačku privolite da se lepo ponaša, ili da nauči komande koje joj zadajete, jeste pozitivna motivacija – ukusni zalogaj, igračka ili maženje

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Nekako smo svi navikli da, kada su u pitanju mačke, i ne pokušavamo da ih treniramo. One su svojeglave, ponašaju se na njima svojstven način, imaju svoju psihologiju, ali i svoj stav o okolini i svetu koji ih okružuje, i nekako same s vremenom uobličavaju svoje ponašanje u odnosu na okolinu.

Za mačke se veoma često kaže da one imaju slugu, a ne vlasnika, koji je tu pre svega da ispuni njihove želje i potrebe. Većina vlasnika mačaka ovaj proces smatra prirodnim i malo ko pokušava da ispravi neko nepoželjno ponašanje koje se javlja. Ali uz pravilnu motivaciju, i mačke je moguće naučiti, to jest promeniti im neke navike i napraviti od njih ljubimca koji se ponaša prilagođeno i stabilno.

Motivacija

Ključni koncept treninga i promene ponašanja vaše mačke je motivacija i ako je motivišete svaki put kada uradi nešto dobro, veća je verovatnoća da će ona takvu šemu ponašanja početi da ponavlja. Možemo slobodno da tvrdimo da su mačke, na neki način, veoma slične ljudima – da najviše vole da rade ono što njima odgovara i da veoma vešto izbegavaju ono što im ne odgovara. Moramo biti svesni da će mačka uglavnom raditi ono što joj prija i da će izbegavati stvari koje su neprijatne po nju,  a pogotovo da će izbegavati sve ono što za sobom povlači neku vrstu kazne. Pri tome je važno zapamtiti da mačka neće nikada raditi nešto samo da bi vam ugodila. Uglavnom, vi ste tu da ugodite njoj. Zvuči čudno, ali je upravo tako. No, bez obzira na ovu svojeglavost, mačke se mogu prilagoditi i trenirati. Dva najčešća razloga zbog kojih moramo pokušati da promenimo ponašanje naše mačke su agresivnost i vršenje nužde van posipa.

Agresivnost

Naravno, ovde pre svega mislimo na izraženu mačju agresivnost, koju ne bi trebalo mešati sa njihovim instinktom za lov. Potrebno je razumeti mehanizam nastanka agresije, što će nam  pojasniti odakle ovakva vrsta ponašanja potiče. Pitanja koja moramo postaviti odnose se, pre svega, na utvrđivanje kada se agresija javlja i na koji način, da li je povezana sa određenim ponašanjem, da li se javlja kao reakcija na ponašanje ili ishranu, ili se javlja u odnosu na određenu osobu ili drugu životinju.  Bez obzira na vrstu agresije, mačku moramo motivisati da promeni takvo ponašanje.  Kada se takvo ponašanje javi, moramo joj odmah odvući pažnju, pre svega nekom igračkom ili omiljenom hranom. Tako će naš ljubimac polako steći novu naviku.

macka

Vršenje nužde mimo predviđenog mesta

I ovo je jedan od veoma čestih poremećaja. Uglavnom predstavlja protest mačke na neke uslove koji joj ne prijaju. Može se javiti zbog ljubomore ili promene vlasnika, a može biti  uzrokovan i promenom hrane ili promenom mesta posude sa peskom. Da, mačke su robovi navike i to je ono što mi možemo iskoristiti da im promenimo ponašanje. Ako se ovo počne događati, morate pre svega proveriti da li je nešto promenjeno u njenoj okolini i, kada uradi sve kako treba, morate je takođe nagraditi dobrim zalogajem ili maženjem. Tako će ona početi da menja pogrešne navike.

Nikada je ne kažnjavajte

Možemo zaključiti da je, da bi mačka uradila ono što je potrebno, neophodna isključivo motivacija, a nikako kažnjavanje. Kažnjavanje je u najvećoj meri kontraproduktivno i stvara nepotreban stres koji kasnije može prerasti u agresivnost. Ako, recimo, poprskate mačku vodom kada grebe nameštaj, za nju će to samo biti poruka da ste nepredvidivi i da predstavljate potencijalnu opasnost. Isto je i kod drugih stresnih situacija kao što je davanje lekova ili sečenje noktiju. Uvek nakon stresa mora slediti relaksacija u vidu maženja, poslastice ili igre. Zato morate biti oprezni i izbegavati svaku negativnu asocijaciju za vašu mačku. Jednostavno, zar ne?  Ipak, budite svesni da je to mačka, ličnost za sebe.