Povraćanje je drugi najčešći zdravstveni problem kod mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka povraca
Od petmagazine.rs - 30/04/2020

Povraćanje je drugi najčešći zdravstveni problem kod mačaka

Iako ne mora uvek ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem (nekad može biti posledica običnog prejedanja), ukoliko do njega dođe, uvek se najpre obratite veterinaru.

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Uz proliv, najčešći zdravstveni problem zbog kojeg zovete veterinara je – povraćanje. Ono ne mora uvek značiti da s vašom macom nije sve kako treba, ali opet, kao vlasnik, trebalo bi da obratite pažnju i obavestite svog veterinara. Razume se, i da slušate njegova dalja uputstva. Razlozi za povraćanje, ili njegovi uzroci, mogu biti razni, pa ću pokušati da vam ih pojasnim i olakšam vam da određene situacije i simptome prepoznate i u skladu s tim pravilno reagujete. Trebalo bi napomenuti i da su uzroci povraćanja kod odraslih mačaka i kod mačića najčešće različiti.

Mačići

Kod mačića uzroci povraćanja mogu biti:

* Crevni paraziti – i uprkos redovnom čišćenju, infestacija crevnim parazitima je česta u prvoj godini života mačaka, a jedan od simptoma je upravo povraćanje. Zato nemojte da vas čudi ako vaš veterinar želi da uradi analizu stolice vašeg ljubimca na crevne parazite.

* Povraćanje se može javiti i pri nagloj promeni ishrane ili usled ishrane koja ne odgovara vašem ljubimcu – intolerancija na hranu. Zato vam uvek naglašavamo da nikada ne bi trebalo naglo menjati ishranu, već postepeno, tokom nekoliko dana, mešanjem s postojećom/starom. Za utvrđivanje intolerancije potrebno je malo više vremena i, naravno, strpljenja.

* Virusne bolesti mogu dovesti do povraćanja. Postoje virusne bolesti respiratornog/disajnog trakta, gde najčešće mislimo na virusnu infekciju herpesom (FHV), kada kod zaista jake upale i zapuštene bolesti dolazi do izbacivanja sekreta koji se nakuplja u dušniku, a koji podseća na povraćanje. Svakako je najgora i najteža bolest kod koje je jedan od ključnih simptoma povraćanje panleukopenija. Reč je o veoma opasnom virusnom oboljenju koje se javlja najčešće u prvoj godini života kod nevakcinisanih jedinki. Veoma je teško dati prognozu i predvideti uspeh lečenja, čak i kada se mezimac na vreme dovede kod veterinara, te je zato vakcinacija najbolja borba protiv pojavljivanja ove užasne bolesti.

Odrasle mačke

Kod odraslih mačaka najčešći uzroci povraćanja su:

* Prejedanje. Možda zvuči čudno, ali veoma često naše velike mace povraćaju zbog prejedanja. To se može desiti zato što ste kupili neku ukusniju/skuplju hranu koju oni prosto obožavaju pa brzo jedu.S vremenom svi vlasnici prepoznaju kada su se njihove mace prejele, pa zbog toga povraćaju.

* Odrasle mace često povraćaju i kada se najedu trave, koju im mi s velikom radošću povremeno naberemo i ponudimo. Ima vlasnika koji tačno znaju koju biljčicu njihov kućni tigar najviše voli. I ovo povraćanje nije patološko i ne bi trebalo da nas plaši kao ni prethodno. Ali ne bi trebalo ni preterivati s ponudom raznoraznih pšenica i trava.

* Kod odraslih mačaka vrlo često organski problemi dovode do povraćanja. Tako mace mogu povraćati usled problema sa pankreasom, žučnom kesom, jetrom, srcem, štitnom žlezdom, bubrezima itd. Svaki od ovih problema je stvar za sebe, zahteva poseban pristup u dijagnostici i lečenju, a za mene je svakako najteže izboriti se s povraćanjem koje se javlja kod problema s bubrezima. Razlog je u tome što određeni parametri koji su povišeni, kao što je urea, oštećuju sluznicu želuca i dovode do mučnine i povraćanja, a to nam nikako ne treba jer lekovi koje dajemo kako bismo pomogli bubregu da bolje radi idu upravo kroz taj oštećeni želudac.

* Bol može izazvati povraćanje i svakako je veoma težak za dijagnostikovanje.

* Dlake u želucu i u crevima takođe prave ozbiljne probleme. Nakupine dlaka zovemo zoobezoari. Kod poludugodlakih i dugodlakih rasa mačaka (pa čak i kod kratkodlakih) može se javiti ovaj problem. Mace se svakodnevno ližu i čiste i na taj način u sebe unesu veliki broj dlaka. Te dlake se izbacuju povraćanjem u spoljnu sredinu ili putem stolice, pa je normalno je da vaša mačka povremeno povraća i da u tim danima slabije jede. Na tržištu postoje paste koje olakšavaju njihovo izbacivanje u spoljnu sredinu i uvek preporučujem da kupite paste koje će olakšati organizmu da dlake izbace putem stolice a ne povraćanjem. Takve paste jesu skuplje ali su delotvornije i bolje za organizam vaše mačke. Retko, u određenim situacijama, ovakve nakupine u crevima čak zahtevaju i hirurško vađenje.

Mace svih uzrasta

Razlozi za povraćanje koji su zajednički za mace svih uzrasta i najučestaliji su sledeći:

* Kućna hemija ili druge toksične materije s kojima mačke mogu doći u dodir. Uvek vodite proveravajte da li je sve zatvoreno i bezbedno po njih. Neke mace će se baš motati oko štetnih hemijskih materija iz samo njima poznatih razloga.

* Naša kućna apoteka sadrži razne lekove koji za mace magu biti i fatalni. Nikada, ali NIKADA nemojte na svoju ruku davati ništa da olakšate bol svom ljubimcu ili ga lečite. Sve mora biti u konsultaciji s veterinarom. Pogotovo bi trebalo znati da ne smemo ljubimcima davati lekove koji obaraju temperaturu kao što su „brufen”, „andol”, paracetamol u bilo kom obliku, ili lekovi koje ljudi koriste za smirenje ili depresiju.

* Kućne ukrasne biljke su za nas prelepe, a za ljubimce su pojedine vrlo opasne. Zeleni ljiljan (spider plant), dracena i ciklama su vrlo opasni za mačke. Biljke iz grupe ljiljana pogotovo.

* Strana tela – igračke, šiveće igle, riblje kosti… mogu napraviti ozbiljan problem koji počinje povraćanjem, a obično se završava hirurgijom. Vodite računa, upoznajte svog ljubimca, uklonite, tačnije sklonite stvari i predmete koji mogu izazvati bilo kakav problem.

Savet +

Nije svako povraćanje opasno i ne zahteva momentalnu intervenciju veterinara. Da li je ona potrebna – to će vam on reći, ali vi ste ti koji veterinaru morate podrobno objasniti na šta sumnjate da je moglo dovesti do problema. Ako se javi povraćanje, a vi niste u mogućnosti da dobijete svog veterinara ili se on ne javlja, nećete pogrešiti ako sklonite vodu i hranu na nekoliko sati kako biste postigli da se isprovocirani želudac malo smiri i da se smanji lučenje želudačne kiseline. Nekad i samo ovo može rešiti problem, a nekada ćemo vam preporučiti promenu ishrane, nekad neku analizu.

Vizitkarta ambulante

Obivet, Velikomoravska 15/1, Zvezdara

011/ 2833-020, 064/ 1885-215

Radno vreme

Ponedeljak – petak: od 11 do 20 h

Subota: od 12 do 18 h

Nedelja: na zakazivanje