Ponašanje: Zašto uriniraju van posipa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 26/12/2018

Ponašanje: Zašto uriniraju van posipa

Kada mačka izgubi naviku da urinira i defecira na mestu koje je predviđeno za to, hitno moramo potražiti razlog iz kog se to desilo

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Mačke su bića rutine. Bez obzira na to kakve im se promene u životu dešavaju, one pokušavaju da održe svoje navike, veoma retko ih menjaju i, bez obzira na promenu uslova u kojima žive – mačke će uspevati da se prilagode. Naravno, ni njihovi psihološki kapaciteti nisu bezgranični, pa će u određenim uslovima i kod njih nastati poremećaji u ponašanju. Najčešće, prvi znak takvih poremećaja jeste promena u ponašanju pri obavljanju nužde.

Veoma uredne

Mačke su poznate kao izrazito uredne životinje. Bezbroj puta sam imao prilike da od vlasnika koji su prvi put uzeli mačku čujem kako im je neverovatno što je mačka brzo uspostavila higijenske navike u novom prostoru. Ova konstatacija nas navodi na zaključak da svaka promena u higijenskim navikama predstavlja siguran signal da nešto s našim kućnim ljubimcem nije u redu.

Pomoć veterinara

Kada mačka izgubi naviku da urinira i defecira na mestu koje je predviđeno za to, hitno moramo potražiti razlog iz kog se to desilo. Od velike je važnosti da ne čekamo da se takav poremećaj razreši sam od sebe, jer se to sigurno neće dogoditi. Moramo pre svega hitno potražiti savet veterinara ili odmah odvesti mačku na pregled.

Patološki i organski uzroci

Pre donošenja bilo kakvog zaključka o promeni navika ili ponašanja, neophodno je odvesti mačku kod ordinirajućeg veterinara, koji će nizom pregleda isključiti sve moguće uzroke promene ponašanja, koja može biti izazvana nizom oboljenja. Pre svega je potrebno obaviti podroban fizički pregled pacijenta, kao i neurološki pregled, a zatim proveriti sve krvne i biohemijske faktore koji dovode do različitih bolesti.

Metabolička oboljenja

Neka metabolička oboljenja mogu uzrokovati promene u higijenskim navikama (dijabetes, otkazivanje bubrega, Adisonova bolest ili epilepsija, alergije), kao i brojna oboljenja kože, pogotovo gljivična, koja se mogu proširiti na ceo organizam, kao i na mozak, te izazvati niz promena u ponašanju. Takođe, različite bolesti, naročito koštanog sistema, mogu uzrokovati hronične bolove koji dovode do premećaja u ponašanju (iskazivanje bola putem nekontrolisanog uriniranja), što je u suštini poziv u pomoć.

Upala bešike

Najnoviji primer iz moje ordinacije upravo ukazuje na poremećaj u mokrenju izazvan organskim oboljenjem. Naime, mačka koja je počela da urinira u različitim delovima kuće i van peska imala je upalu mokraćne bešike i veliku količinu peska i kamenja u urinu i mokraćnoj bešici. Ovakvo patološko stanje je doprinelo nekontrolisanom uriniranju, što je bio poziv u pomoć. Nakon nekoliko dana terapije i nakon prilagođavanja ishrane njenom stanju, mačka je povratila normalne navike.

Netolerancija na laktozu

Netolerancija na laktozu takođe može dovesti do poremećaja, pre svega u stolici, i usloviti pojačanu defekaciju, kao i pojavu proliva i urgentnih stolica, što takođe može dovesti do promene u higijenskim navikama i defekacije na neobičnim mestima.

Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na parazitska oboljenja koja često dovode do poremećaja u ponašanju, kako zbog poremećenog varenja (poremećaji u obavljanju nužde), tako i zbog neuroloških poremećaja s obzirom na to da su proizvodi metabolizma parazita otrov za telo domaćina pa s vremenom mogu odvesti i do oštećenja mozga i različitih vrsta poremećaja u ponašanju (nekontrolisano mokrenje i defekacija, epilepsija).

Psihološki uzroci

Zanimljivo je da se bilo koji poremećaj u ponašanju mačaka koji je izazvan psihološkim uzrocima primarno iskaže promenom higijenskih navika. Bilo koja vrsta stresa, koji može biti izazvan promenom mesta gde pesak stoji, dolaskom novog ljubimca u porodicu ili dolaskom novog člana porodice, može doprineti tome da mačka počne da urinira na različitim mestima. Moramo biti svesni da ovde govorimo o izrazito teritorijalnim životinjama i da na taj način one obeležavaju svoj prostor u strahu da će se on smanjiti ili da će doći do zauzimanja životnog prostora koje one smatraju svojim. Ako se u okruženju pojavi nova mačka, hitno je potrebno nabaviti još jedan toalet jer može da se dogodi da mačka više ne želi da urinira u onaj koji sadrži i neke druge mirise osim njenih. Preporuka je da uvek postoji „plus jedan” toalet u odnosu na broj mačaka koje dele isti prostor.

Možemo na kraju konstatovati da je između navika koje mačka stekne i njihove promene veoma tanka linija. Moramo biti spremni da u svakom trenutku reagujemo adekvatno ako želimo da očuvamo harmoniju i ravnotežu koju je naš kućni ljubimac jednom uspostavio. Ako zapustimo problem, ni kasnija lečenja možda neće dati očekivane i željene rezultate. Zato reagujte na vreme i potražite savet i pomoć pri najmanjoj promeni koju primetite kod svoje mačke.

Savet +

Zanimljivo je napomenuti da mačke mogu da reaguju i na nepoznati predmet koji je ostavljen pored kutije sa peskom. Takođe, poremećaj može izazvati i promenjeno ponašanje vlasnika, to je takozvana socijalna referenca, jer mačke osećaju promene u našem emotivnom statusu i reaguju na njih na pozitivan ili negativan način. Neka ispitivanja su pokazala da mačka može čak reagovati i na depresiju vlasnika tako što i ona počinje da pokazuje simptome istog oboljenja, što dovodi do promena u navikama koje je ranije imala