Ponašanje: Upiškio se od sreće - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas se upiskio
Od petmagazine.rs - 04/02/2020

Ponašanje: Upiškio se od sreće

Da, neki psi od prevelike radosti mogu da se upiške, ali neretko je okidač za takozvano submisivno uriniranje i ‒ strah

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Psi, kao i ljudi, komuniciraju na različite načine. Nekada je veoma teško proniknuti u ponašanje čoveka i u suptilne signale koje dobijate od druge osobe. A možemo tek zamisliti koliko je teško rastumačiti simptome koje dobijamo od naših kućnih ljubimaca. Istini za volju, ipak je lakše rastumačiti pseće signale od mačjih, i tu smo svi spremni da kažemo da našeg kućnog ljubimca veoma dobro razumemo kada se naviknemo na njega i na njegovo ponašanje. Znamo kada je pas gladan, kada hoće napolje, kada je neraspoložen ili tužan i, naravno, kada se razboli.

Međutim, postoje i vidovi ponašanja koje veoma teško tumačimo, a koji nam mogu zadati i brige. Neki od njih mogu biti i znaci poremećaja u ponašanju koje se naziva potčinjavanje ili pokorno ponašanje – što je inače obrazac ponašanja kojem su psi skloni.

Komunikacija

Bez obzira na to koliko dobro poznajemo svog psa i njegovo ponašanje, činjenica je da uvek postoji prostor za napredak. Psi najviše komuniciraju govorom tela, ali i pogledom. Ponekad, kada ih ne razumemo dobro, upotrebljavaju i vokalizaciju za „pojašnjenje” svog stava ili onoga što osećaju, dok u ređim slučajevima, kada nismo „uhvatili” njihovu poruku, ona može biti pojačana i neprijatnim simptomima poput uriniranja ili defeciranja na neobičnim mestima (stan, lift, krevet). Tada moramo postati oprezni i moramo pokušati da shvatimo šta se događa. Nevoljno uriniranje ili defeciranje je gotovo uvek znak teških oboljenja i nikako ih ne smemo zanemarivati. Međutim, uriniranje ili defeciranje u određenim situacijama može biti i signal poremećaja ponašanja ili ponašanja koje je karakteristično za pse kao vrstu.

Submisivno ponašanje

U obrascu ponašanja koje je označeno kao submisivno (potčinjavajuće) ponašanje, psi veoma često koriste uriniranje kao signal. Osim ovog signala, pas često pri takvoj vrsti uriniranja drži rep duboko između nogu i izbegava kontakt očima. Ovaj vid ponašanja govori u prilog tome da vas pas poštuje kao autoritet ali i da gaji određenu vrstu straha prema vama. Taj strah može biti izazvan realnim okolnostima, jer pas može da se seća vremena kada ste mu zabranjivali da mokri u kući trenirajući ga da to radi napolju.

Štenci

Štenci veoma često pokazuju simptom „pokornog mokrenja”, što pred starijim psima, što pred ljudima – pogotovo kada se nađu u novom okruženju. Potrebno je izbegavati kažnjavanje ovog vida ponašanja, jer to s vremenom može dovesti i do nevoljnog mokrenja i u starijem dobu. Ako ovakvim situacijama psu priđete opušteno i s razumevanjem, on će razumeti da nije uradio ništa strašno i ta navika će se s vremenom izgubiti.

Simptomi

Međutim, kada govorimo o potčinjenom ponašanju, simptomi mogu biti i daleko blaži.

Jedan od njih je i okretanje na leđa i pokazivanje trbuha, što je takođe znak pokornosti  jer pas time otkriva i pokazuje svoj najranjiviji deo tela. To je psu ponekad i omiljena poza za maženje, kao i guranje glave između nogu osobe koja je ušla u kuću. Ovakvo ponašanje je veoma retko kada se osoba nalazi u okruženju drugih ljudi i pokazuje se samo u prisutnosti gazde ili čoveka kojeg pas smatra za „vođu čopora”.

Uši

Još jedan vid submisivnog ponašanja je i držanje ušiju uz glavu. Kod psa koji je siguran u sebe i nema znake potčinjavanja, uši stoje uspravno ili se pokreću u skladu sa zvukovima koje čuje. Kada je pas uplašen, njegove uši su priljubljene uz glavu, a veoma često ovakav vid ponašanja prati i blago pokazivanje zuba, koje može biti signal da je pas toliko uplašen da je spreman da napadne. Kod ovih simptoma i promena u ponašanju potrebno je biti veoma oprezan kako ne bi došlo do povređivanja vlasnika ili druge osobe u okolini. Potčinjavanje i strah mogu biti okidač za agresivno ponašanje i potrebno je takva ponašanja korigovati uz pomoć stručnih lica.

Emotivni poremećaj

Možemo slobodno zaključiti da je submisivno ponašanje jedan vid emotivnog poremećaja koji sigurno nije dobar za vašeg psa. Ovakvo ponašanje je potrebno korigovati i izbegavati situacije koje će vašeg psa dovesti u položaj predominacije, ili od strane vlasnika ili od strane drugog psa. Naravno, nevoljno uriniranje/defeciranje kao simptomi mogu poticati i od nekih bolesti, pa je pre svega potrebno da kod veterinara proverite zdravstveno stanje vašeg ljubimca pre nego što preduzmete neke druge mere radi modifikacije njegovog ponašanja.

Sreća

Za razliku od ove vrste ponašanja, koje ukazuje na strah, postoji i uriniranje koje se javlja kod eksesivnog pokazivanja sreće ‒ kada pas jednostavno izgubi kontrolu nad svojom fiziologijom usled velike navale endorfina (hormona sreće).