Ponašanje: Obeležavanje teritorije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka obelezava teritoriju
Od petmagazine.rs - 01/05/2020

Ponašanje: Obeležavanje teritorije

Takozvano sprejanje je potpuno normalno ponašanje i mačke ga koriste kako bi markirale svoju teritoriju i privukle jedinke suprotnog pola

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Svako ko ima mačku za mezimca verovatno se bar jedanput susreo sa ovim problemom. Bilo da je u pitanju mlad mužjak ili ženka, njihov ustaljeni način ponašanja je da obeleže teritoriju na kojoj se nalaze i na taj način markiraju prostor za koji smatraju da pripada samo njima.

Oglašavanje i komunikacija

Mačke su izuzetno teritorijalne životinje i takvo njihovo ponašanje nije neobično niti je posledica nekog poremećaja. To je jednostavno mačji način komunikacije s pripadnicima svoje vrste i u tom „razgovoru” mačke retko kada koriste glas i više se oslanjaju na komunikaciju mirisima i stavom tela. Moramo znati da mačke najviše puštaju svoj glas u komunikaciji s ljudima, a da se mimo toga oglašavaju samo u ekstremnim situacijama (borba ili bol).

Instinkt

Načini obeležavanja teritorije mogu biti različiti. Važno je shvatiti da je to nešto što mačka nosi u sebi na nivou instinkta i da je to ljubimac koji nije previše udaljen od svojih divljih korena. Zato bi njihovo normalno ponašanje trebalo ponekad i stimulisati, jer je važno za zdravlje i odvijanje normalne fiziologije ali i normalne psihološke ravnoteže.

Trljanje

Obeležavanje teritorije trljanjem je jedan od najčešćih oblika ponašanja kod mačaka. One u svojim obrazima, šapama i na bokovima tela imaju mirisne žlezde kojima ostavljaju trag koji je nama uglavnom nevidljiv i ne možemo ga osetiti svojim čulom mirisa. One tako ostavljaju svoje mirise na vratima, nameštaju ali i na stvarima ukućana, i na taj način obeležavaju nešto što smatraju svojim i nešto što im je blisko, tako da u ponovnom susretu s tim predmetom znaju da nije nepoznat i da na neki način pripada njihovom okruženju. Isto to rade i s drugim životinjama u svom okruženju, pa tako markiraju i druge mačke, pse, ali i ljude koji su u njihovom okruženju.

Obeležavanje teritorije grebanjem ima dvostruku ulogu. Prva je higijenska i praktična jer na taj način skidaju sloj starih kandži i zato je potrebno obezbediti im grebalice u tu svrhu, a druga je stimulisanje rada mirisnih žlezda u šapama, čime obeležavaju teritoriju. Veoma često kroz igru mogu na taj način obeležavati i vlasnika i druge ukućane, tako da mačju igru grebanjem ne bi trebalo tumačiti uvek kao agresiju, što ona najčešće i nije. Naravno, veoma često je ovo grebanje usmereno na njihovu okolinu, najčešće na nameštaj, pa bi mačku trebalo usmeravati da to čini na grebalici.

Markiranje/obeležavanje teritorije urinom je, naravno, najveći problem. Ovakvo ponašanje, osim realne štete koju nanosi nameštaju i stvarima, dovodi i do pojave veoma neprijatnog mirisa. Međutim tzv. sprejanje je potpuno normalno ponašanje mačaka i one tako markiraju svoju teritoriju i privlače jedinku suprotnog pola pri parenju. Ovaj vid obeležavanja se takođe javlja i kada se iznenada pojavi druga jedinka koja i ne mora da bude u stanu, ali miris koji dopire od mačke koja je spolja može biti signal da mačka koja je unutra počne sa obeležavanjem svoje teritorije.

Zdravstveno oboljenje

Moramo razlikovati sprejanje od uriniranja po ravnim površinama, koje najčešće ukazuje na neko oboljenje (upale urinarnog trakta ‒ uriniranje van peska) ili na neku vrstu nezadovoljstva okolinom, događima u okruženju ili pri preseljenju u drugi prostor. Ovakva vrsta uriniranja se veoma često dešava i pri odlasku kod veterinara i mačka tako pokazuje vrstu nelagode i straha. Naravno, svaka promena u ponašanju, a pogotovo kada je uriniranje u pitanju, može biti signal da nešto nije u redu s vašim ljubimcem i da postoji mogućnost da on ima ozbiljan zdravstveni problem, pa je potrebna blagovremena poseta veterinaru.

Mužjaci

Najčešće se kod mužjaka javlja problem s mokraćnim traktom u vidu upale mokraćnih kanala ili pojave veće količine kamenčića koji mogu dovesti do zapušenja uretralnog kanala. Prvi simptom ovakvih stanja je sledeći: mačak počinje da urinira van peska i na mestima gde to nikada nije radio. Ili ponekad, iznenada, bez obzira na mesto na kojem se nalazi, zauzima pozu za uriniranje. Ovo je uvek signal da morate hitno da posetite veterinara.

Preporuke

Postoje i opšte preporuke kojih se možete držati kako biste sprečili neželjeno obeležavanje prostora. One se uglavnom sastoje od različitih načina na koje možete da izolujete svoju mačku od spoljnih uticaja, pre svega pri pojavljivanju drugih mačaka u blizini vašeg doma, i od redovnog pranja prostora i stvari u njemu koje mačke najčešće obeležavaju. Važno je napomenuti da se prema mačkama koje su sklone neželjenom obeležavanju nikada ne bi trebalo ponašati agresivno ili ih na agresivan način sprečavati u njihovim potrebama, jer to može izazvati niz novih problema. Uglavnom, agresijom se kod mačaka ništa ne postiže.

Promene u ponašanju

Ako su znaci neželjenog ponašanja učestali ili mačka pokazuje neke znake koje niste ranije primetili, najbolje je da je odmah odvedete kod veterinara. Mnogi od ovih poremećaja mogu ukazivati na ozbiljna oboljenja, za koja je važno da se što pre i na pravilan način medicinski saniraju, jer mogu ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje vašeg ljubimca.

Kako sprečiti sprejanje?

Iako ova vrsta ponašanja ne mora imati veze s tim da li je jedinka sterilisana ili ne, preporučuje se da vašeg mezimca obavezno sterilišete. Nadalje, pokušajte da ga izolujete od drugih mačaka u komšiluku (da ih ne vidi i ne čuje) kako ne bi dolazio u situaciju da obeležava prostor. Igrajte se s mezimcem i igračkama mu skrećite pažnju od neželjenog ponašanja. Koristite kućnu hemiju koja neutrališe neprijatne mirise, ali koja, naravno, nije opasna za ljubimca.

Vizitkarta ambulante

Terzin pet & vet

Vojvode Stepe 141, Beograd

011/26-50-711, 011/36-91-227, 063/235-807

Radno vreme

Ponedeljak – petak: od 10 do 12 h i od 17 do 20 h

Subota: od 10 do 12 h

Nedelja: od 12 do 13 h