OPREZ! Počela je sezona krpelja, komaraca, buva… - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
buve krpelji komarci
Od petmagazine.rs - 24/05/2018

OPREZ! Počela je sezona krpelja, komaraca, buva…

Ne samo što ugrizi ovih užasnih parazita iritiraju kožu vašeg ljubimca i izazivaju brojne alergije, pljuvačkom prenose razne bolesti, pa i one neizlečive.

Izvor: magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Idiličnu sliku jurnjave psa kroz zelenu travu ili igranje u parku, suncem objasnim, lako mogu pokvariti dosadne i naporne štetočine. Podignut elan zbog proleća i radost koju osećamo i mi i naši psi lako i brzo će anestezirati brojni krpelji, buve, komarci, papadači i svi oni insekti koji se takođe raduju, ali svom novom plenu i svežoj krvi.

Ne samo što su ti ugrizi užasno iritirajući i po vas i po vašeg psa, oni su i te kako opasni. Kroz pljuvačku ovih parazita u organizam vašeg psa mogu ubrizgati razne patogene koji uzrokuju niz bolesti i infekcija, među kojima ima i onih ozbiljnih pa čak i fatalnih kao što su lajšmanija, filarijaza, lajmska bolest, rikecija, teška anemija…

Sam proces lečenja svake od njih je dugačak i mukotrpan, a u nekim slučajevama, nažalost, nema adekvatne pomoći. Stoga naš narod ne greši kada kaže „bolje sprečiti nego lečiti” jer se prevencija ipak pokazala najefikasnijom i najpodnošljivijom metodom.

Magazin “Pas” vas zato podseća šta sve vreba iz trave, kao i koje posledice mogu osetiti vaši psi ukoliko ih sustignu ove napasti, ali vam i predlaže kako da se izborite s ovim opasnim i dosadnim krvopijama.

Buve

Nezvani gosti koji donose alergije i zaraze  

Buve su jedan od najčešćih razloga zbog kog tražimo pomoć veterinara. Ovi paraziti tamnog spljoštenog tela mogu biti dugački od jednog do četiri milimetra, ali skaču veoma daleko zbog svojih izuzetno jakih nogu. Ne samo da sisaju krv pasa, mačaka i drugih životinja pa i ljudi, one takođe infestiraju kuću u kojoj živi pas. Stoga je veoma teško rešiti ih se. Procenjuje se da u jednom okruženju svega pet odsto buva živi na telu psa, dok ostalih 95 odsto, bilo kao larve ili odrasle jedinke, naseljavaju okolnu sredinu. One se mogu naći širom sveta i veoma dugo opstaju i bez blizine životinja.

Buve napadaju pse tokom cele godine, a naši ljubimci ih mogu dobiti od drugih inficiranih životinja ili ulaskom u inficirano okruženje (kuće, parkove, odgajivačnice…)

U domaćim sredinama imaju životni vek dve do tri sedmice, a ne smeta im previše ni zima. Ipak, tople prostorije predstavljaju idealno mesto za njih.

Odrasle jedinke žive i reprodukuju se na zaraženim životinjama, a jaja uglavnom ležu noću. Ako pas živi u kući, jaja mogu pasti na pod i tako larve naseljavaju i životnu sredinu gde nesmetano rastu i čekaju da se presele na psa ili drugog domaćina.

PROBLEMI IZAZVANI BUVAMA

Ujedi buva nisu samo iritantni za psa, već mogu da prouzrokuju sledeće probleme:

 • zapaljenje i intenzivan svrab
 • alergijski dermatitis
 • prenos crevnih crva i bakterije
 • umor, gubitak mase
 • anemiju

Neki psi su alergični na pljuvačku, i to znači da je samo nekoliko ugriza dovoljno da izazove alergijsku reakciju izazivajući intenzivan svrab, eriteme, gubitak dlake.

Crne granule koje mogu biti pronađene na telu inficirane životinje mogu vam se učiniti kao obična prljavština, a reč je zapravo o dosadnim štetočinima. A kako bismo se uverili da ova ugljena prašina nije samo prljavština, potrebno je da stavite nekoliko ovih granula na mokar list papira. Ako suto zaista buve, na papiru će ostati tamnocrvena boja.

Da li znate… da obična buva može skočiti od jedne do dve stotine puta dužine sopstvenog tela

Krpelji

Vampiri koji sisaju krv i prenose bolesti

Krpelji su paraziti koji se hrane velikim količinama krvi. Porastu između jednog i tri milimetra, ali nakon obroka mogu dostići veličinu i od jednog centimetra. Ugrizima prenose mnoge bolesti.

Krpelji žive na velikim otvorenim prostorima, kao što su polja i šume, ali takođe i u urbanim parkovima i vrtovima. Njihova široka raprostranjenost je povezana s njihovom velikom sposobnošću prilagođavanja različitim klimatskim uslovima i okruženjima.

Najčešće se nalaze u proleće i leto, ali su takođe aktivni u jesen i na kraju zime. Kad pas prolazi kroz inficirano okruženje, krpelj se uhvati za krzno i kreće u potragu za idealnim mestom za sisanje krvi. Može ostati na istom mestu i hraniti se 10-15 dana, nakon čega padne na zemlju i polaže jaja. Larve koje su rođene takođe se hrane krvlju, baš kao i odrasli.

PROBLEMI IZAZVANI KRPELJIMA

Usta krpelja su pravo oružje koje ovi paraziti koriste za prodiranje u kožu životinje i njima se snažno pridržavaju. Tako mogu neometano da sisaju velike količine krvi. Krpelji mogu nositi nekoliko vrsta patogena i prenose ih psu ugrizom izazivajući mnoge probleme i bolesti:

 • upale i kožne reakcije (granuloma)
 • značajan gubitak krvi, što može izazvati anemiju
 • prenos opasnih bolesti kao što su lajmska bolest, rikecija, erlihioza i piroplazmoza

Krpelji su izuzetno otporni paraziti: uglavnom su aktivni kad je temperatura iznad 7 stepeni, ali takođe mogu preživeti u hladnim sezonama tako što odu u neku vrstu hibernacije, i u tom slučaju ostanu živi bez jela do 18 meseci. U nekim periodima u godini krpelji su naročito gladni i stotine njih mogu napasti istog psa.

Da li znate… da krpelj može da povećava sopstvenu težinu do sto puta posle obroka

Komarci

Fatalne ženke koje prenose najopasnije bolesti

Komarci se mogu naći svuda, a naročito su česti u Mediteranskim i tropskim zemljama. Uglavnom su aktivni između aprila i oktobra, najčešće uveče i tokom noći. U toplijoj sezoni se tokom dana kriju i odmaraju. Tigrasti komarac, međutim, napada plen i tokom dana. Ne samo da su njihovi ugrizi dosadni, već izazivaju sledeće probleme:

 • svrab i alergijske reakcije
 • šire FILARIJAZU, izazvanu unutrašnjim parazitom, utičući na srce i plućnu arteriju; a papadači lajšmaniju

Ugriz s anestezijom

Kad ugrizu, skoro svi paraziti puštaju pljuvačku pomešanu s anestetičkom supstancom koja sprečava plen da oseti njihovo prisustvo, tako da mogu nastaviti nesmetano da im piju krv. Kroz ovu „injekciju”, paraziti prenose patogene koje nose. Sve bolesti koje se prenose na ovaj način nazivaju se „vektorskim prenosima” bolesti, gde vektor predstavlja parazit koji nosi bolest.

Prevencija

Prevencija je najbolji način da zaštitite svog psa od parazita i njihovih ugriza. Pesticidi se mogu koristiti da biste izbegli izlaganje parazitima na mestima gde je vaš pas najviše izložen riziku, ali najefikasniji izbor je dobar paraziticid koji odgovara dnevnoj rutini psa i rutini njegove porodice.

Najčešći paraziticid su ampule odnosno spot-on preparati, ogrlice, tablete i sprejevi.

SPOT ON

 • Kako oni rade: kapi sadržane u spot-u moraju se primeniti iza vrata, između lopatica i na leđima, direktno na koži. Deluju samo protiv spoljašnjih parazita, šire se po površini kože i ne ulaze u krvotok. Advantage® ubija buve u roku od 24 sata nakon tretitranja. Jednokratnom aplikacijom sprečava se infestacija buva u sledeće 3-4 nedelje.
 • Efikasnost: paraziti se ubijaju čim Advantix® dođe u kontakt sa životinjskom kožom. Odbijaju i eliminišu većinu parazita pre nego što pokušaju da ugrizu, štiteći psa protiv bolesti koje paraziti mogu preneti, kao što je lajšmanija.

OGRLICE ZA PSE

 • Kako funkcionišu: oslobađaju aktivne sastojke na celoj površini kože psa. Uz Foresto® delovanje protiv buva počinje neposredno nakon stavljanja ogrlice. Foresto® ubija kako odrasle oblike tako i larve buva, prekidajući na taj način razvojni ciklus buva u različitim stadijumima tokom 7-8 meseci.
 • Efikasnost: paraziti se eliminišu čim dođu u kontakt s kožom životinje. Delovanje protiv buva započinje neposredno nakon stavljanja ogrlice. Foresto® sprečava razvoj larvi buva u neposrednoj okolini tokom deset nedelja. One su izuzetno praktične, dugotrajnei u nekim slučajevima mogu obezbediti zaštitu nekoliko meseci.

TABLETE

 • Kako funkcionišu: ovi paraziticidi, koji se administriraju oralno, ulaze u krvotok i apsorbuju ih organi (jetra, bubrezi), masti i mišići.
 • Efikasnost: oni ubijaju buve i krpelje tek nakon što štetočine ugrizu psa, pošto su njihovi aktivni sastojci prisutni u krvi. Njihova izdržljivost varira u zavisnosti od proizvoda i vrste parazita. Oslobađaju psa od parazita, ali ne sprečavaju ugrize.

SPREJ

 • Kako funkcionišu: prskaju se direktno na krzno i kožu psa.
 • Efikasnost: kad dođu u kontakt s parazitima, neki sprejevi takođe imaju repelentni efekat, kao što su spot-on proizvodi i ogrlice. Akcija je neposredna i izdržljivost varira u zavisnosti od vrste proizvoda.

Suzbijanje infestacije buvama – spolja

Kako biste sprečili da pas ponovo unese buve u kuću, potrebno je da ih uništite i oko kuće. Važno je da ograničite pristup dvorištu svim životinjama koje nisu članovi domaćinstva, jer one mogu doneti buve u vaše dvorište. Buve se obično razvijaju u senovitim područjima na vlažnom tlu. Kad uređujete vrt, obratite pažnju na grmovita područja i ostala područja koja se nalaze u senci.

Suzbijanje infestacije buvama – u kući

Očistite mesta na kojima najviše boravi pas, poput mesta gde spava, uključujući i vašu posteljinu ako spava na vašem krevetu. Obavezno usisajte i operite, odgovarajućim sredstvom, sva mesta na kojima pas najčešće boravi, kao i sve tepihe ili ćebad na kojima pas spava. Nakon usisavanja, izvadite i očistite vreću za usisivač jer jajašca i larve buva mogu da nastave sa svojim razvojem u vreći usisivača. Kako biste sprečili ponovnu infestaciju, preporučuje se da tretirate sve životinje u domaćinstvu protiv buva.