Muve i komarci grizu i dosađuju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 26/09/2018

Muve i komarci grizu i dosađuju

Osim što unose nervozu našim ljubimcima, muve, komarci i ostali leteći insekti mogu biti i prenosioci ili prelazni domaćini velikog broja zaraznih bolesti

 

Tekst: dr vet. med. Vesna Gvozdenović, Veterinarska ambulanta „Radičević, Kragujevac za magazin Pas, Foto: Shutterstock

Naši ljubimci osim nespretnog mahanja repom i glavom nemaju drugi način da se odbrane od dosadnih muva i komaraca.

Poznata vam je situacija kada vidite psa da nemoćno satima trese glavom pokušavajući da se odbrani od roja muva koje ga prekidaju u popodnevnoj dremci ili još gore – kada nenadano skoči i pobegne u drugi kraj dvorišta, a da ni sam ne zna šta mu se dogodilo.

Osim što unose popriličnu nervozu našim ljubimcima, muve, komarci i ostali leteći insekti mogu biti prenosioci ili prelazni domaćini velikog broja zaraznih bolesti.

REAKCIJE NA UBOD

Koda pasa, isto kao i kod ljudi, reakcije na ubode  mogu biti lokalne i sistemske.

Lokalne reakcije su uglavnom ograničene na mesto uboda i manifestuju se u vidu crvenila ili zadebljanja na koži psa, koje je praćeno svrabom.

Svetski dan životinja 4. oktobra u “Delta sitiju”

Sistemska reakcija na ubod u pojedinim situacijama može ugroziti život životinje i zato je potrebno blagovremeno se javiti veterinaru.

MUVE

Krenućemo redom, od onih manje opasnih insekata i muva do onih koji mogu napraviti ozbiljnija oštećena tkiva i izazvati alergijske reakcije.

  1. Štalske muve (Stomoxys calcitrans) najviše prave problema psima u letnjem periodu, naročito u seoskim sredinama, mada se u poslednje vreme sličan problem javlja i u gradovima, naročito ukoliko se u blizini nalaze mesta s neuklonjenim smećem. Najviše su ugroženi psi koji su napolju jer nemaju mesto gde bi se mogli skloniti. Ove mušice uglavnom napadaju periferne delove tela, naročito ušnu školjku i njušku, na kojima prave sitne rane koje dosta krvare. Psi sa oborenim ušima su naročito ugroženi pošto mušice uglavnom ubadaju mesta gde se uši preklapaju, pa vlasnik tek kasnije primeti rane.

Novonastale promene iritiraju životinju, koja češanjem ili trljanjem o najbliže predmete samo dodatno proširi upalni proces i infekciju. Potrebno je životinju skloniti na mesto gde će biti manje izložena muvama, makar dok se postojeći problem ne sanira. U većini slučajeva lokalni tretman antiseptikom daje dobre rezultate. Potrebno je, takođe, i da povrede nastale ubodima budu čiste i suve da se infekcija ne bi širila dalje.

  1. Crne muve (Simuliidae spp.) nalaze se uglavnom na mestima s dosta vode ili u gustom rastinju pošto im je za razvoj potrebna vlaga. Pojavljuju se već s početkom proleća i prate nas tokom celog leta. Napadaju delove tela bez dlake – uši, stomak, unutrašnju stranu butina, dovodeći do ozbiljne reakcije u vidu otoka, čira i na kraju kraste. Životinja postaje prilično uznemirena i razdražena, i intenzivno češe zahvaćeno mesto, koje može nekrotisati, ostavljajući ožiljak.
  2. Voćna muva (Phortica variegata) bila je karakteristična za Aziju, ali se, nažalost, u poslednjih nekoliko godina pojavila i na našim prostorima, i muči naše ljubimce. Bolest koju ubod ove muve može prouzrokovati je očni crv (Thelazia callipaeda), koji ima i potencijalni zoonotski karakter (može se preneti i na čoveka). Parazit se nalazi u suzama i očnom sekretu, kojima se voćna mušica hrani i tako u sebe unosi jaja i larve parazita, koji u njoj sazrevaju, te ponovnim sisanjem suza prenosi infektivne larve na pravog domaćina, koje se zatim transformišu u odraslu jedinku. Iako je u početku bolest bila zastupljenija u seoskim domaćinstvima, danas ovog nimalo naivnog parazita nisu pošteđeni ni gradski psi.

Klinička slika je uglavnom praćena upalom konjunktiva s dosta ihoroznog (gnojnog) iscetka, fotofobijom (osetljivost na svetlost) i mogućim povredama na rožnjači. Većina vlasnika u početku primeni prvu pomoć u vidu pooštrene higijene oka ili antibiotskih kapi, koje na duže staze ne daju rešenje. Potrebno je životinju odvesti kod veterinara, gde će se detaljnim pregledom ispod trećeg očnog kapka utvrditi prisustvo ovog parazita. U većini slučajeva preparate na bazi kombinacije imidakloprida i moksidektina trebalo bi naneti topikalno na kožu životinja, uz obavezno ponavljanje, zajedno s lokalnim tretmanom promena na oku, čime se rešava problem očnih parazita.

KOMARCI

Ubod komarca kod većine ljubimaca, isto kao i kod ljudi, dovodi do uzdignuća na koži koje dosta svrbi i čini životinju nervoznom. Pojedine životinje (naročito neke mačke) mogu da imaju veoma izraženu reakciju na ubod komarca. Najčešći su ubodi na njušci, gaznim delovima šapa i unutrašnjoj strani uveta. Iritacija se u većini slučajeva povuče za 24 sata, naročito ako se životinja skloni na mesto na kom nije izložena novim ubodima komaraca.

Komarci mogu preneti i uzročnike ozbiljnih oboljenja D.immitis poznatog kao srčani crv, parazita koji izaziva srčanu bolest koda pasa i mačaka, kao i D.repens, parazita koji i kod pasa i kod ljudi može izazvati kožnu dirofilariozu

Preventiva je ključna

Spot on preparat Advantix pruža zaštitu od letećih insekata (muva, komaraca, papadača), ali i od buva i krpelja. Veoma je bitno da se vlasnik dobro informiše o preparatu koji namerava da koristi na svom ljubimcu. Važno je  znati da, iako je preparat namenjen za to, nije uvek bezbedan za upotrebu kod kućnih ljubimaca. Ukoliko niste sigurni šta da upotrebite, najbolje je konsultovati se s veterinarom. Podjednako je bitno ukloniti i mesta odakle se šire muve i komarci, makar u prostoru oko životinja (stajsko đubrivo, smeće, mesta gde se zadržava voda). Time ste rešili pola problema. Ostaje samo dobra preventiva i da uživate zajedno u letu koje je pred nama.