Mačke i mleko: Da li je zdravo ili ne? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i mleko
Od petmagazine.rs - 28/04/2018

Mačke i mleko: Da li je zdravo ili ne?

Maca koja pije mleko je uobičajena slika u dečjoj knjizi, filmu za decu ili igri asocijacije. A možda je slika pogrešna – da li je odrasloj mački mleko uobičajena, zdrava hrana?

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Vratimo se na početak. Kao i svi mladunci sisara, i mače se hrani mlekom svoje majke u prvih četiri do šest nedelja života. Nakon toga polako počinje da jede i čvrstu hranu, ali često nastavlja da sisa do trećeg ili čak četvrtog meseca života. Kad prestane da sisa, mače više nema objektivnu, nutritivnu potrebu za mlekom.

Netolerancija na laktozu

U uzrastu mačeta od četiri do šest nedelja umanjuje se njegova mogućnost razlaganja laktoze, a oko šestog meseca uglavnom gube mogućnost razlaganja laktoze jer više ne proizvode odgovarajući enzim laktazu. Ako mu se tada ponudi mleko, mogu se uočiti simptomi netolerancije na laktozu, odnosno simptomi nemogućnosti varenja laktoze. Simptomi se javljaju osam do 12 sati nakon uzimanja mleka (napet stomak, pojava gasova, grčevi, dijareja) i nestaju nakon prolaska mleka kroz digestivni trakt.

Alergija

Za razliku od intolerancije na laktozu, alergija na mleko se ispoljava pre svega dermatološkim simptomima – svrab, češanje, osip i sekundaran razvoj daljih kožnih promena.

Sva mleka sadrže mlečni šećer laktozu. Laktoza je disaharid – sastoji se od dva različita molekula šećera. Da bi počeo proces njenog varenja, enzim laktaza mora razdvojiti ova dva šećera, a to se prirodno dešava samo kod mladunaca. Odrasle jedinke ne proizvode laktazu. U većini slučajeva mačka će pokazivati blage simptome nepodnošenja mlečnog šećera, ali bez obzira na to, odrasloj mački nema potrebe nuditi mleko.

Prijatan miris

Ipak, mleko je mačkama veoma privlačno zbog evidentnog bogastva proteina i prijatnog mirisa koji potiče od mlečne masti. Ako je mačka baš uporna, a ne registrujemo da pokazuje simptome intolerancije, možemo joj dati neki od fermentisanih proizvoda u maloj količini: kašika-dve jogurta, mladi sir, komadić čedar sira – svi oni imaju ili laktozu koja je počela s razgradnjom (jogurt) ili manji procenat laktoze nego sveže mleko: 1-3% u odnosu na 4,8-5,2% laktoze u svežem mleku. S obzirom na to da postoji mleko bez laktoze, nekoliko kašika takvog mleka takođe se može dati mački.

Ali, valjalo bi imati na umu da mački mleko nije neophodno u ishrani, da sadrži visok procenat proteina i masti, pa samim tim predstavlja dodatni unos kalorija.