„Ljudska“ hrana u ishrani mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ishrana macaka
Od petmagazine.rs - 07/06/2018

„Ljudska“ hrana u ishrani mačaka

Najveći broj mačaka se hrani gotovom, industrijskom hranom – suvom ili vlažnom, ali vrlo rado će pojesti i nesto od hrane svog vlasnika.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Hrana koju koristimo u našoj svakodnevnoj ishrani može biti deo obroka mačke. Pre svega, to mogu biti komadići kuvanog mesa ili nekoliko zamrznutih borovnica. Mezimcu nikako ne bi trebalo davati ostatke hrane koja je pripremljena i začinjena za vlasnika.

Prema dr Elizabet Koleran, predsednici Američkog udruženja veterinara felinologa, „ljudska hrana“ ne bi trebalo da bude zastupljena u ishani mačke u procentu većem od 15 odsto.

Meso i riba

Mačka kao pravi mesojed svoje nutritivne potrebe pre svega zadovoljava unosom proteina animalnog porekla. Ishrana industrijskom hranom može biti šarenolika, od obroka s najvećim udelom mesa do obroka s najvećim udelom žitarica. Osim biološki vrednih proteina za mačku je meso značajno kao neohodni izvor vitamina A i D, kao i esencijalnih aminokiselina. Zato je mačke koje nemaju dovoljnu količinu mesa u obroku korisno „častiti mesnim poslasticama“.

Iako će mnoge mačke skočiti za parčetom svežeg sirovog mesa, zbog moguće kontaminacije preporučljivo je ipak termički ga obraditi, naročito piletinu i ćuretinu, kao i već pripremljeno mleveno meso. Meso kome je odstranjena masnoća bari se 15 do 20 minuta, a zatim secka na komadiće veličine nokta.

Kalorije u ishrani mačke

Mački prosečne težine (pet kilograma) za održavanje „radnog metabolizma“ dnevno je potrebno oko 294 kalorije. Ako bismo mački iseckali i dodali u jedan obrok 50 grama pilećeg belog mesa, to je petina (20 odsto) potrebnog unosa kalorija, a ako bismo joj dali 15 grama lososa ili jednu sardinu, to je 10 odsto dnevnog unosa kalorija, što je ujedno i preporuka za količinu unetih kalorija kroz poslastice.

Jaja i sir u ishrani mačke

Jaja su biološki najvrednija namirnica zbog aminokiselinskog sastava i gotovo potpunog iskoršćenja u organizmu, i zato su veoma korisna u ishrani. Mački ih možemo ponuditi skuvana, s određenom dozom opreza – prvi put u maloj količini. Neke mačke ih ne vole, a kod nekih se mogu pojaviti gastrointestinalne smetnje.

Sir je namirnica koja je privlačna mnogim mačkama. S obzirom na nemogućnost većine mačaka da vari laktozu, sir se radi provere najpre može dati u vrlo maloj količini, i to mladi sir, gauda ili čedar, pa tek kad se uverimo da sir nije prouzrokovao dijareju, možemo nastaviti s njegovim povremenim davanjem.

Voće i povrće kao zdrava poslastica za mačku

Mački se umesto industrijskih poslastica kao zamena može ponuditi malo povrća ili voća.

Ono ne može biti zamena za obrok jer je mačka mesojed, već može biti samo dodatak, odnosno, zdrava poslastica.

Mački bi trebalo ponuditi malu količinu, da je ne bismo preopteretili ugljenim hidratima. Povrće i voće se može mački ponuditi sirovo ili bareno, sitno iseckano ili u formi pirea dodatog u uobičajen obrok.

U zavisnosti od individualnih sklonosti, mački se može dopasti: seckana šargarepa, smrznuti ili bareni grašak, boranija, tikvice, borovnice. Rendana jabuka, komadići banane i pire od bundeve odličan su izvor rastvorljivih vlakana i vitamina C.

Opšta preporuka za količinu unetih kalorija putem poslastica jeste do 10 odsto, što je za najveći broj mačaka 20 do 30 kalorija dnevno. Kad je u pitanju voće i povrće koje možemo davati mački kao poslasticu, to je oko 25 zrna borovnice, 100 grama spanaća, 80 do 100 grama šargarepe, 50 do 60 grama jabuke.

Malo je verovatno će se mačka odlučiti da pojede 100 grama spanaća, verovatnije je da će to biti nekoliko listića spanaća u kombinaciji s redovnim obrokom ili deo dnevnog unosa poslastica u kombinaciji s kašikom kuvane piletine ili desetak zrna borovnice ili graška.

 „Mesne poslastice“ za mačku

  • Piletina i ćuretina su izvor visokosvarljivih proteina. Pripremamo ih tako što skinemo kožicu i termički ih obradimo.
  • Pileći želudac – obaren. Osim nutritivne vrednosti, odlična je dentalna poslastica i zbog svoje vezivne strukture.
  • Pileće srce je izvor taurina – esencijalne aminokiseline koju mačke moraju unositi ishranom.
  • Sardine i losos – konzervirane ili zamrznute, iseckane na manje komadiće zdrav su dodatak obroku ili proteinska poslastica. Kao i meso lososa, imaju visok sadržaj važnih omega 3 masnih kiselina.

Oprez sa spanaćem

Spanać se ne sme davati mačkama s problemima u okviru urinarnog sistema jer sadrži kalcijum oksalat koji doprinosi formiranju kristala u urinarnom traktu. Za zdrave mačke spanać je zbog niske kalorijske vrednosti, a veće prisutnosti vitamina i minerala, odličan način da se uvede „zeleniš“ u ishranu. Takođe, spanać sadrži glikolipide, supstance koje deluju zaštitno na sluzokožu digestivnog trakta tokom zapaljenskog procesa.

Zdrave poslastice za mačku (dnevno)

25 zrna borovnice

100 grama spanaća

80 do 100 grama šargarepe

50 do 60 grama jabuke