Kamenac „grize” zube i desni - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zubi psa
Od Nikola Nedeljković - 01/04/2019

Kamenac „grize” zube i desni

Problemi sa zubima ne nastaju preko noći, ali ih je u početku teško primetiti. U težim slučajevima dolazi do potpunog povlačenja desni, ceo zub postaje bolan, baza zuba postaje nestabilna i klima se, što vodi ka ispadanju tj. gubitku zuba

Tekst: dr vet. med. Vesna Gvozdenović iz Veterinarske ambulante „Radičević, Kragujevac za magazin Pas, Foto: Shutterstock

Oralna higijena je postala veoma važan segment života kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika. Kako je u svetu porastao broj pasa malih rasa, tako se i mi veterinari sve češće susrećemo sa uznapredovalim problemima u vezi sa oralnim zdravljem naših krznenih prijatelja.

Plak, kamenac i upala desni

Na to da li će vaš pas imati problema s plakom, a kasnije i s kamencem i upalom desni, utiče mnogo faktora. Pre svega to su način držanja životinje – u stanu ili napolju, potom ishrana, genetika, da li je vaš ljubimac dovoljno strpljiv dok se vi borite da mu nametnete održavanje oralne higijene… Smatra se da su manje rase pasa, kod kojih je zubalo zbijenije, pod većim rizikom od bolesti zuba i usta nego pripadnici većih pasmina. Pojedine rase i zbog strukture vilice veoma rano imaju probleme sa oralnim zdravljem.

Simptomi

Problem sa zubima ne nastaje preko noći, ali nažalost, u početku je teško primetiti specifične simptome kao opomenu pred bitku koja vas čeka. Kada osetite neprijatan zadah iz usta vašeg ljubimca, to znači da je proces prilično uznapredovao. Osim zadaha mogu se primetiti i neki od tipičnih znakova problema sa zubima i desnima:

– zadržavanje hrane između zuba;
– nakupljanje žućkastih naslaga (plaka) na zubima i između zubnog mesa i zuba;

– stvaranje kamenca u vidu tvrdih braon-beličastih naslaga na zubima;

– crvene desni, naročito deo oko zuba (gingivitis);

– pojačano lučenje pljuvačke;

– otežano uzimanje hrane i prebacivanje zalogaja s jedne na drugu stranu usta;

– pojava gnojnog iscetka oko zuba;

– bakterijske infekcije sinusa koje su praćene kašljem ili kijanjem;

– mršavljenje;

– ponekad povraćanje i promenljiva stolica.

pas pere zube

Lečenje
U zavisnosti od toga u kojoj je fazi problem sa zubima, različito je i tretiranje i lečenje.

U najranijoj fazi se primećuju naslage plaka, što u stvari predstavlja kombinaciju ostataka hrane i bakterija na površini zuba. To se lako dâ ukloniti davanjem različitih igračaka-žvakalica koje imaju za cilj da uklone nakupljeni plak na površini zuba. U ovoj fazi najbolji rezultat daje pranje zuba vašeg ljubimca različitim enzimskim pastama i adekvatnim četkicama za zube.

Druga faza je kada već formirani plak počne da se mineralizuje i preraste u zloglasni kamenac. Kamenac se najviše nakuplja između zuba i desni, gde formira paradontalni džep i na taj način omogućava bakterijama da prodru u dublje strukture, pri čemu se komplikuje već prisutna bakterijska infekcija. Ova faza iziskuje malo agresivniji pristup, koji podrazumeva sedaciju životinje ili kraću opštu anesteziju da bi se ultrazvučno uklonio kamenac. Po završenoj intervenciji potrebno je uključiti antibiotsku terapiju, promeniti ishranu i primenjivati lokalne preparate za dezinfekciju desni u vidu različitih gelova ili dodataka vodi za piće.

Teži stupanj bolesti nastupa ukoliko se na vreme ne primete i ne preveniraju prve dve faze. U težim slučajevima dolazi do potpunog povlačenja desni, ceo zub postaje bolan, baza zuba postaje nestabilna i klima se, što vodi ka ispadanju tj. gubitku zuba.

Trpe i unutrašnji organi

Psi kod kojih je ovaj proces uznapredovao pokazuju bol prilikom uzimanja čvrste hrane. Takve životinje su sklonije problemima sa digestivnim traktom zbog otežanog žvakanja i gutanja čitavih komada hrane. Osim digestivnog trakta, i ostali vitalni organi trpe zbog hroničnog upalnog procesa. Posebno su na udaru srce, bubrezi, zglobovi i jetra. Brojne studije pokazuju usku vezu između upale pankreasa i pojave dijabetesa kod pasa s jedne strane i paradentoze i upale zuba s druge. Veoma često se kod pasa razvije i hronični sinuzitis zbog problema sa zubima u ovoj fazi, koji je praćen oticanjem u predelu sinusa, kijanjem sa gnojnim iscetkom iz nosa i kašljem koji sve to prati. U ovom stadijumu, osim svih navedenih faza terapije, često je potrebno uraditi hiruršku intervenciju vađenja zuba, čišćenja gnojnih nakupina i zatvaranja prolaza ka sinusima.

Dijagnostika

U ovakvim situacijama pre hirurške intervencije je potrebno uraditi adekvatan oralni pregled, rendgenski snimak oralne šupljine i sinusa, kao i krvne analize, kako bi se locirao problem.

Preventiva

Zna se da je preventiva pola zdravlja, a i sve navedeno to potvrđuje. Najbolje je da se ljubimac od malih nogu navikava na oralnu higijenu odgovarajućim pastama i četkicama za zube. Pranje zuba bi trebalo primenjivati barem jednom nedeljno uz upotrebu različitih žvakalica i hrane pravljene za održavanje oralne higijene. Vlasnik bi svog psa od malih nogu trebalo da navikava na ove tretmane ne bi li se sprečili ili makar smanjili problemi koji ih kasnije čekaju.

Kontrole

Preporuka je da se vašem veterinaru javljate makar dva puta godišnje, po potrebi i češće, a on će proceniti koliko često je potrebno uklanjati kamenac kod vašeg ljubimca.

Terapija

Na našem tržištu postoji antibiotik u vidu tableta za pse, i sirupa za mačke na bazi pradofloksacina. Ovaj lek je namenjen isključivo za upotrebu kod pasa i mačaka i odličan je izbor kod terapija teških infekcija desni i peridontalnih tkiva pasa.