Kako štenci dolaze na svet - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mama kuja i stenci
Od petmagazine.rs - 20/04/2020

Kako štenci dolaze na svet

Parenje može biti prirodno, ali napominjemo da se veliki psi nikada ne ostavljaju bez kontrole jer se mogu povrediti. Postoji i opcija veštačkog osemenjivanja, koje se gotovo uved sprovodi kod francuskog i engleskog buldoga, pomeranaca, čivave .

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović iz Veterinarske ambulante „Obivet” za magazin „Pas“; Foto: Shutterstock

Porođaje kuja posmatram kao jednu od najvažnijih oblasti u „mojoj” veterini. Oduvek sam voleo porođaje, jer je osećaj da učestvuješ u rađanju novog života – neprocenjiv, i osećam se počastvovano što mogu da budem deo toga. Svim vlasnicima uvek kažem da me mogu pozvati i u pola noći, i tu nikada ne postoji izuzetak – uvek sam na raspolaganju. S druge strane, porođaji mogu biti i naporni, jer nekada mogu potrajati i do 12 sati. Ali taj osećaj kada odlazim kući, a sve se dobro završilo i svi štenci su dobro, zaista nema cenu.

Nema šablona

Porođaj nije samo davanje lekova koji pomažu kontrahovanju materice, nadoknada kalcijuma zbog konstantnih kontrakcija, gde se on najvise troši… Porođaj nikada nije šablonski postupak, jer je svaka kuja drugačija i drugačije podnosi način na koji se s njom i s njenim štencima ophodimo. S nekima sve ide veoma lako, s drugima pak veoma teško ‒ ne možete im prići, dati terapiju, proveriti kako napreduje, da li se štene primiče vaginalnom otvoru… Ponekad zaboravimo na činjenicu da kuje postaju majke i da je to velika i važna stvar, a tek ako im je to prvi put ‒ to može otežati porođaj, jer su one tada veoma uplašene i nisu baš potpuno svesne šta se događa. Postoje takođe i one majke koje nikako ne prihvataju svoje štence i tada vlasnici moraju biti strpljivi i slušati savete veterinara, moraju biti spremni da koristite zamensko mleko i slično.

Pripreme za parenje

Uvek se preporučuje da se kuja očisti od crevnih parazita pre očekivanog ciklusa, ali ovo ne važi za one kuje čiji vlasnici to redovno čine, po savetu veterinara. Kada počne teranje, trebalo bi uraditi vaginalni bris kako bi se sprečio ulazak bakterija u matericu kroz otvoreni cerviks materice, što može dovesti do toga da kuja ne ostane skotna, da dođe do pobačaja ili do gnojne upale materice, tzv. piometre. Za mužjake se preporučuje da se uradi bris prepucijuma. Kod kuja i mužjaka koji su se više puta parili, odnosno kod mužjaka koji se često pare, ponekad tražimo da se uradi i analiza na herpes virus (Canine herpes virus). Vlasnicima koji ne žele da odrede optimalan dan/dane za parenje iz krvi preporučujemo da se parenje obavi u periodu između desetog i trinaestog dana ciklusa. Parenje je najčešće dvokratno, sa razmakom od 24 do 48 sati.

Nivo progesterona

Određivanje optimalnog dana za parenje vrši se utvrđivanjem nivoa progesterona u krvi kuje. Ova analiza nije skupa i veoma je sigurna, a naročito je važna za parenje koje će se dogoditi van naše zemlje, kako bi vlasnici i kuja otputovali u pravom trenutku. Nekada preporučujem ponovno utvrđivanje visine progesterona nekoliko dana nakon parenja kako bismo bili sigurni da je on nastavio da raste i da ciklus nije podeljen. Nekad kod kuja koje su imale pobačaj/pobačaje uradimo proveru nivoa progesterona kako bismo znali da li kuja treba da dobija injekcije kako bismo očuvali trudnoću.

Veštačko osemenjivanje

Parenje može biti prirodno, ali napominjemo da se psi ne ostavljaju bez kontrole jer se mogu povrediti, pogotovo velike rase. Može se sprovesti i veštačko osemenjivanje, kada to vlasnici traže, kada je nemoguće prirodno upariti pse ili kada se radi o rasama kod kojih je to gotovo obavezno, a to su francuski buldog, engleski buldog, pomeranci, čivave i neretko – pudle. Razlog zbog kojeg buldozi idu na carski rez, odnosno zašto ga mi veterinari preporučujemo, jeste široka, krupna glava štenaca što otežava (onemogućava) prolaz kroz vaginalni kanal.

Ultrazvuk

pas na ultrazvuku

Provera skotnosti ultrazvukom zavisi od kvaliteta aparata i od znanja i iskustva veterinara.U našoj ambulanti prvi kontrolni ultrazvuk radimo 19. dana graviditeta, a nadalje kontrole zakazujemo obično na desetak dana ili drugačije, po potrebi. Preporučujemo da se 49. dana ponovo uradi vaginalni bris, pogotovo kod kuja za koje se pretpostavlja da će se porađati prirodno kako bi vaginalni kanal bio sterilan, tačnije ‒ bez bakterija, u momentu porođaja. Za rase ili za kuje za koje se očekuje/zna da će ići na carski rez, to nije obavezno. Takođe, preporučujemo i bakteriološki bris mleka, koji se radi optimalno nekoliko dana pred porođaj ili kada nam to vreme dozvoli, odnosno kada se kuja nalije.

Graviditet

Dužina graviditeta varira i prvenstveno zavisi od veličine psa. Najčešće, do porođaja dođe između 58. i 67. dana trudnoće, što je i normalno. Za male rase pasa optimalno je 60/61. dan, za srednje rase 62. do 64, a veće često dođu do 66. dana. Ako kod velikih rasa dođe ranije do porođaja, to ne mora biti ništa loše niti opasno. Kada je reč o rasama koje uvek idu na carski rez, njihov porođaj (bar kada su male rase u pitanju, i naravno neizostavni buldozi) planiramo 60. ili 61. dana, a neretko određujemo visinu progesterona koji nam pred kraj graviditeta govori kada su štenci spremni da izađu u spoljni svet.

Tok porođaja

Porođaj se najčešće odvija tokom noći, kada je sve mirno i kada je, po prirodnim nagonima, najlakše sakriti se od raznoraznih grabljivica. Trebalo bi pripremiti kotilicu, najbolje drvenu, u kojoj će se kuja sigurno i opušteno osećati sa štencima, a koja će do određenog uzrasta sprečavati da štenci puze svuda po kući. Šetnje i druge napore trebalo bi prilagoditi skotnoj kuji, i izbeći sve stresne situacije (kupanje, ako to stvara problem, šišanje takođe).

Nakon okota

Prvih nekoliko dana nakon porođaja su najvažniji i tada kuja zahteva najviše nadzora od strane vlasnika i veterinara po potrebi. Trebalo bi pratiti da li štenci jedu, da li kuja ima dovoljno mleka, da li je leglo čisto ‒ misli se na to da li ih majka redovno liže (čisti). Tako ona u stvari stimuliše uriniranje i defeciranje, koje nije voljno u ovom periodu. Preporuka za hladnije dane, i naravno za zimu, jeste korišćenje sijalice („pilićarke”) koja greje. Razlog je u tome što štenci u prve dve nedelje nemaju sposobnost termoregulacije, već zavise samo od temperature majke.

Sve u svemu, imati bebe štence je predivno iskustvo koje se ne zaboravlja i koje bi svako ko može trebalo da doživi i oseti.

Ishrana gravidne kuje

mama kuja

Kada je reč o ishrani, od treće trećine graviditeta preporučujemo da kuja pređe na hranu za štence, i to ponekad na „starter” hranu, odnosno onu kojom se počinje ishrana štenaca čvrstom hranom. Razlog je u tome što je ta hrana jača i potpunija, pogotovo za kuje kojima je zbog stomaka koji sve više raste potrebno sve više kvalitetne hrane. S tom hranom bi trebalo nastaviti i dok kuja doji, jer su tada njene potrebe još veće. Kod velikih poroda, a manjih rasa, obavezna je upotreba kalcijuma, koji se mora nadoknaditi onoliko koliko se gubi mlekom. Postoji bolest/stanje hipokalcemija (Eclampsia), koja čak može imati i smrtni ishod za kuju ako se ne reaguje pravilno i pravovremeno.