I pse bole kosti na promenu vremena - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psa nesto boli
Od petmagazine.rs - 13/04/2018

I pse bole kosti na promenu vremena

Naglo zahlađenje ili porast temperature nisu problematični samo za ljude već i za pse. I oni reaguju na promene, ali na poseban način.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Dr veterinarske medicine Mila Savić odgovara kako psi doživljavaju razlike u temperaturi, kako to pokazuju i šta nam je činiti.

Pas i promena vremena 

Kao i sva živa bića, i psi reguju na nagla zahlađenja ili nagle poraste temperature. Što je promena veća, reakcija psa je intenzivnija.

Baš kao i ljudi, i psi pokazuju da im nagle promene vremena nisu prijatne. Kad u toku vrelog letnjeg dana počnu pljusak i oluja, vaš ljubimac će vam jasno staviti do znanja da ta nagla promena meteoroloških uslova dovodi do promena njegovog raspoloženja i ponašanja. Štenad i mlađe kategorije pasa, kao i stariji psi, bolesni, rekonvalescenti i psi na terapiji još burnije reaguju na promene vremenskih uslova.

Kako iskazuju da im promena vremena ne prija?

Podrhtavanjem, ako im je hladno. Dahtanjem i češćim uriniranjem, ako im je toplo. Mogu biti pospani, nevoljni, usporenih reakcija na spoljne nadražaje. Nisu raspoloženi za šetnju ili češće zastajkuju tokom šetnje. U stanu leže, ne pokazuju zainteresovanost za uobičajene igre ili igračke. Neki ljubimci se čak zavuku ispod stola, stolice ili odu u mirniji deo kuće.

Šta vlasnici mogu da učine za svog psa pri nagloj promeni vremena?

Pravilo je uvek isto – pružiti mu siguran smeštaj, pravilnu ishranu i ljubav. Psu je važno da mesto koje ima u domu bude suvo, prozračno i − njegovo. Vlasnik brigu za ljubimca može iskazati i pravilnom ishranom.

U hladnim danima porcija hrane trebalo bi da bude veća, a u toplim danima treba više obratiti pažnju na kvalitet hrane nego na kvantitet, dakle − davati manju porciju. Uz hranu je neophodno da psu uvek bude dostupna sveža voda.

U posudu bi, na svakih nekoliko sati, trebalo sipati svežu vodu. Tokom letnjeg perioda, podsećam vlasnike da svoje ljubimce ne bi trebalo da izvode u šetnju od 10 do 17 časova.

Garderoba za psa

Prilikom šetnje po hladnom i vlažnom vremenu, predlažem upotrebu nepromočivih mantilića za pse. Mladi, stari i psi rekonvalescenti trebalo bi da tokom šetnje budu zaštićeni na ovaj način. Ukoliko se tokom šetnje u kišnom periodu šape i ostatak tela vašeg psa pokvase − obavezno ih operite i osušite, kako ne bi došlo do pojave dermatoza ili drugih bolesti. Dužinu šetnje ljubimca vlasnik bi trebalo da prilagodi vremenskim uslovima.

Možemo li ikako sprečiti neželjene reakcije na promenu vremena?

Kad dođe do nagle promene temperature, psu treba davati i preventivnu terapiju u obliku vitamina, minerala i biogenih elemenata koji štite organizam od neželjenih dejstava promenljivog vremena.

Posebnu pažnju trebalo obratiti na izgled dlačnog pokrivača, koji bi trebalo da bude čist, sjajan, lepo odlakan u kontinuitetu s adekvatnom količinom dlake s obzirom na godišnje doba.

Podsećam vlasnike pasa da posle svega navedenog redovne posete veterinaru i sprovođenje imunoprofilakse umnogome doprinose lakšem prilagođavanju psa na vremenske (ne)prilike.