Savet: Kako da zaštitite mačku od vrućine?

6794

Baš kao i ljudi, i životinje se teško nose s visokim temperaturama, pa izuzetak nisu ni mačke. Posebno su osetljive starije mačke, mačke koje imaju zdravstvenih problema, kao i mačići.

 

Izvor: B92.net/ljubimac, Dnevnik.hr, Foto: Shutterstock

Evo nekoliko načina da ih zaštitite od vrućina:

  1. Nikada ih ne ostavljajte u pregrejanoj prostoriji. Baš kao i pas, i mačka može da doživi sunčanicu i toplotni udar, čak i kad boravi u stanu. Zato je veoma važno da ih nikada ne ostavljate u pregrejanim prostorijama. Kada odlazite iz stana, zamračite prostorije u kojima mačka boravi. Ukoliko putujete na odmor zadužite nekog da redovno obilazi mačku i barem povremeno u hladnijim periodima dana provetri stan. Ako primetite da je mačka preterano zadihana, zbunjena, slaba, neuobičajeno mjauče ili povraća, ima proliv, hitno se javite veterinaru. Sve su to znakovi toplotnog udara.
  2. Redovno ih češljajte i čistite krzno. Mačja dlaka je presudna u borbi s temperaturom. Zimi ih greje, leti ih hladi. Primetićete da se ovih dana mačke sve češće ližu, što je njihov način hlađenja. U kasnim prolećnim mesecima počele su da gube svoju „zimsku“ dlaku i zamenjuju je laganijom, letnjom. Ako želite da im pomognete, redovno ih četkajte da biste im odstranili višak dlake, čak i nekoliko puta dnevno. Ako imate dugodlaku mačku, moguće je podšišati je koji centimetar, ali nikako ne valja preterivati. Mačke svetlijeg krzna podložnije su toplotnim udarima i mogu izgoreti na suncu, baš kao i ljudi.
  3. Sveža voda nadohvat šapica. Iako mačke najčešće ne podnose vodu na sebi, uvek moraju imati pristup pitkoj svežoj vodi. Poželjno je male posudice vode raspodeliti na nekoliko mesta u kući, na terasi i u dvorištu i redovno menjat vodu u njima. Ako izlazite na nekoliko sati, u vodu ubacite nekoliko kockica leda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here