Zapadnoškotski beli terijer: Drugar sa stavom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vesti
Od Dijana Đukić - 09/10/2019

Zapadnoškotski beli terijer: Drugar sa stavom

Popularni vesti je žustar i hrabar pas, ali istovremeno i pun ljubavi prema svima, čak i prema neznancima. Od svih terijera, on se najbolje slaže s mačkama i drugim psima s kojima deli dom

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Poreklom iz Hajlenda, ovaj maleni ali živahni terijer deli zaduženja svojih škotskih rođaka. Naime, kao i svi ostali psi iz ove zemlje zamkova i prirode koja oduzima dah, i popularno zvani vesti (westie) odgojen je da nemilosrdno tera i lovi lisice, jazavce i glodare što dalje od domova i farmi svojih vlasnika.

Ime

Tokom godina ovaj psić menjao je ime, pa je tako s početka 20. veka nazivan poltalok terijer, a potom i rozenit, beli škotski i mali skaj terijer. Svoje današnje, puno ime – zapadnoškotski hajlend beli terijer – dobio je 1909. godine, kada je i zvanično priznat kao rasa. Od tada do danas, malo po malo, uspeo se visoko na listi najpopularnijih kućnih ljubimaca i pasa koji na izložbama širom sveta osvajaju najprestižnije titule.

Karakter

Ovi psi su u svetu poznati kao najdruželjubiviji terijeri. Uvek su u akciji, ne miruju. Srećni su i razigrani psi kojima ništa ne može da promakne. Veoma su privrženi svojoj ljudskoj porodici i uživaju u njihovoj pažnji, koju će stalno i zahtevati. Uživaju u šetnjama i igri, kako napolju tako i u domu. Ipak, ovi živahni psi nikako se ne slažu sa drugim manjim kućnim ljubimcima, i tu se pre svega misli na glodare, jer su i nastali kako bi ih lovili, tako da je taj instinkt kod vestija i dalje snažan. Umeju biti glasni i lajavi, naročito kada žele da vam ukažu na goste ili neka iznenadna dešavanja u domu ili van njega, a kada im je dosadno, baciće se na kopanje rupa i tunela po dvorištu. Uživaće u hvatanju frizbija, kao i u agiliti vežbama i učenju trikova. Veoma su nezavisni i inteligentni, te umeju biti svojeglavi i moraju se vaspitavati i socijalizovati od najranijeg doba. Potreban im je dosledan i odlučan vlasnik, autoritet, koji će ih naučiti šta se sme, a šta ne. Zbog svoje razigranosti i živih, veselih očiju, izgledaju kao da se uvek smeju.

zapadnoskotski beli terijer

Pravi terijer

Vesti je žustar, hrabar i čvrst pas, ali je u domu mezimac pun ljubavi koji će i goste koje ne poznaje pozdraviti veselim mahanjem repom. Takođe, od svih terijera poznat je i kao onaj koji se najbolje slaže s mačkama i drugim psima, ali pre sa ženkama nego s mužjacima, jer se prema njima neretko postavlja kao šef i „vođa bande” kojeg moraju da slušaju i da mu se povinuju. Ume da bude posesivan prema hrani i igračkama, pa ako primetite poriv da ih „brani”, suzbijte ga još dok je štene. Nije pametno vestija puštati s povoca u okruženju nepoznatih pasa, kao ni u prirodi gde ima zečeva, glodara i drugih manjih životinja, jer će otrčati glavom bez obzira u jurnjavi za „plenom”, ili će doći do svađe i tuče s nepoznatim psima.

Terapeut i spasilac

Iako je odgojen da misli svojom glavom i reaguje instinktivno kako bi oterao nepoželjne goste, veliko srce vestija pokazuje svu svoju snagu i dobrotu kada je na delu pomaganje drugima. Zbog toga su ovi prelepi psi često terapeutski psi i psi za pratnju, a iako maleni, rado su viđeni kao članovi spasilačkih ekipa i grupa za potragu.

Deca

Vesti se najbolje slaže s malo starijom decom koja ga neće zadirkivati, jer će on na svaku provokaciju ili nelagodu – reagovati. Najbolje se slaže sa decom školskog uzrasta, s kojom će uživati u igri, maženju, šetnji, putovanjima. Ukoliko želite saputnika koji će vas u automobilu pratiti na putovanjima, stručnjaci kažu da je vesti odličan izbor za vas. 

vesti terijer

Aktivnost i nega

Kao što je poznato, terijeri su izuzetno aktivni psi, ali vestiju je tokom dana potrebna samo jedna duža šetnja i petnaestak do dvadeset minuta aktivne igre kako bi bio srećan i miran u domu. Njegovu dlaku potrebno je češljati dva do tri puta nedeljno kako se ne bi mrsila i kako bi bila zdrava. Preporučuje se da posećuje grumera na svaka tri meseca.

Vesti je za vas ako želite:

* malog psa ali ne „psa za krilo”, već samouverenog psića sa stavom

* ljubimca kojem ne treba mnogo fizičke aktivnosti

* psa čuvara „u malom pakovanju”

* psa koji se neznatno linja

* druželjubivog i prijateljski nastrojenog psa

Vesti nije za vas ako ne želite:

* razigranog psa punog energije

* često svojeglavog psa

* neretko lajavog psa koji kopa rupe

* ljubimca koji lovi glodare i zečeve

* da vodite računa o nezi njegove dlake

Činjenice

Zanimljivo je da su isprva vestiji, skaj i kern terijeri smatrani istom rasom, ali selektivni uzgoj baziran prvenstveno na boji i kvalitetu krzna, a potom i na izgledu i karakteru, doveo je do podele na tri zasebne rase.

Visina

28 cm visoki su mužjaci

25 cm je visina ženki

Težina

7 – 9 kilograma teže ovi psi

Vek

13 – 16 godina u proseku žive vestiji

Izgled

Iako to možda ne biste rekli jer dolazi „u malom pakovanju”, vesti je mišićav pas i ima izuzetno snažnu vilicu. Njegove kratke ali snažne noge prilagođene su životu na svakom terenu, od visokih planina i zelenih (ili snežnih) brda Škotske do urbanih gradskih sredina. Vesti ima gusto dvoslojno belo krzno koje ga štiti od zime i vetra.