Predstavljamo vam australijskog govedara - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/01/2023

Predstavljamo vam australijskog govedara

Malo rasa ima tako različite pretke kao što su australijski govedarski psi. Stočarima u zemlji su bili potrebni pouzdani psi koji bi mogli da čuvaju hiljade životinja raširenih po hektarima prostranih travnjaka, te su i proveli dosta vremena u uzgoju prave životinje za taj posao.

Prvi korišćeni psi, britanski smitfildi, nisu imali sposobnost da tolerišu visoke temperature i izazovan teren, te su tokom 19. veka, uzgajivači mešali smitfild sa domaćim divljim rasama, dingoima, a kasnije i škotskim kolijima.

Zvanično ova rasa je nastala od ukrštanja plavog kolija glatke dlake sa dingom, sa kasnijim dodatkom dalmatinca i crnog i tamnijeg kelpija. Pokušavana su i ukrštanja sa drugim pasminama, kao što je bul terijer, ali su se pokazala kao neuspešna prilikom rada sa stokom. Nakon kontinuiranog usavršavanja uzgoja u 20. veku, Američki kinološki klub je 1980. godine priznao da je australijski stočni pas čista rasa.

Izgled i temperament

Australijski govedar je umerene građe, što omogućava ovoj rasi da kombinuje veliku izdržljivost sa naletima brzine i ekstremne agilnosti neophodne za čuvanje stoke. Ovaj pas je čvrst i kompaktan, nešto duži nego što je visok. Dlaka im je otporna na sve vremenske prilike, i sastoji se od kratke, guste podlake i umereno kratke, ravne spoljašnje dlake srednje teksture.

Ovi psi su izuzetno hrabri i vredni, uvek „budni“ za posao koji im je zadat. Oni će se ponašati uzorno prema deci i drugim kućnim ljubimcima ako su u mladosti adekvatno socijalizovani. U pitanju je tiha rasa, vrlo malo laju i veoma su odani svojim vlasnicima. Oni su svestrani psi, koji pružaju puno zadovoljstva svojim porodicama i uživaju u uključenosti u sva porodična pitanja. Oni najviše vole da budu jedini pas u domaćinstvu.

Zdravlje i nega

Na sreću, australijski govedari su generalno zdrava, izdržljiva rasa sa malo zdravstvenih problema. Najčešći zdravstveni problem na koji potencijalni vlasnici treba da obrate pažnju jeste moguća displazija kuka, srčana oboljenja, defekti oka, gluvoća. 

Gusta dlaka i podlaka australijskog govedara se sezonski linja. Nije mu potrebna neka posebna nega, sasvim dovoljno je četkanje jednom nedeljno kao i kupanje po potrebi.