Predstavljamo 5 rasa iz Danske - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi iz danske
Od petmagazine.rs - 15/06/2020

Predstavljamo 5 rasa iz Danske

Ovi psi su u svojoj rodnoj zemlji poznati kao privrženi pomagači ljudi.

Izvor: magazin „Pas“; Foto: Shuterstock

Saznajte koje nam to rase dolaze iz Danske, koje su najpoznatije i koje su njihove karakteristike.

Danski špic

danski spic

Kao što mu i ime kaže, pripada psima u tipu špica, koje odlikuju relativno male ali uzdignute uši; dugačak, savijen rep koji pada preko leđa; imaju čvrstu i stamenu građu. Ova pasmina je bele boje, visine je oko 49 centimetara i na prvi pogled liči na samojeda. Rasa je blisko povezana s nemačkim špicem. Psi u tipu špica jedni su od najstarijih na svetu i veruje se da su među prvima bili pratioci ljudi.

Rasa je u Danskoj poznata još od 1700. godine i tada je ovaj pas opisivan kao izvrstan pas čuvar i kao sjajan pratilac i prijatelj ljudi. Najveću popularnost u rodnoj Danskoj ova rasa dostiže tridesetih godina prošlog veka i ona do danas ne jenjava. Danski špic je uvek važio za izvrsnog lovca na miševe i druge glodare, a danas je najčešće kućni ljubimac.

Smatra se jednom od najboljih rasa za porodice sa decom, jer psi ove rase obožavaju mališane i s njima su veoma strpljivi. Pre nekoliko decenija bili su poznati i kao dadilje. Ovo je veseo, razigran, radoznao i hrabar pas. Odlično se slažu i sa drugim psima, mačkama i domaćim životinjama. Prosečan životni vek im je 15 godina.

Dansko-švedski farmerski pas

dansko svedski farmerski pas

Ova pasmina poznata je i omiljena u Danskoj, Švedskoj, Nemačkoj ali i baltičkim zeljama – Estoniji, Letoniji i Litvaniji. Izvrsni su lovci na male glodare i pacove pa su bili velika pomoć farmerima na imanjima. Takođe, štitili su kokošinjce od lisica, ali su veoma efikasni i kao psi čuvari jer do smrti hrabro brane imovinu svojih ljudi.

Malo se zna o njihovom poreklu, tek da su nastali parenjem pinčera i foks terijera. Veruje se da rasa postoji nešto duže od 200 godina. Živahni su i veseli psi, uvek prijateljski nastrojeni. Iako je ovo pas malih dimenzija, on je stamen i mišićav, izrazito energičan i neustrašiv. Voli decu i biće neumoran u igri s njima, a zbog nepresušne energije obožavaće da se dobacuje lopticom, da hvata frizbi, da pohađa časove agilitija.

Ne vole da budu sami kod kuće, već žele da uvek budu uz svoje ljude. Od sedam do devet kg teže ovi psi.

Stari danski pointer

stari danski pointer

Treća je najpopularnija rasa u rodnoj Danskoj i, kao što mu i ime kaže, on je pratilac lovaca i zadužen je za pokazivanje pravca u kojem se lovina nalazi (ukopa se u mestu i njuškom pokazuje gde su ptice) i njeno hvatanje nakon odstrela. U drugim delovima Evrope i sveta rasa nije poznata.

Razvoj rase počeo je 1700. godine, a veruje se da je ova pasmina potomak starih španskih pointera koje su u Dansku dovele ciganske čerge koje su putovale Evropom. Izgledom podseća i na nemačkog kratkodlakog ptičara. Ovaj pas ima superiorno čulo mirisa, te učestvuje i u praćenju i otkrivanju ranjenih jelena u lovu.

Rasa je procvat doživela nakon II svetskog rata. Osim u lovu, rado je viđen i kao kućni ljubimac, inteligentan je i odan mezimac. Ovo je snažna pasmina, mišićava i stamena, a odlikuju je i hrabrost i samouverenost. Ženke su nešto manje i hirovitije od mužjaka, koji su uvek smireni i tihi. Ova pasmina teži od 26 do 35 kilograma. Od 50 do 56 cm su visoki ovi psi.  

Broholmer

broholmer danski mastif

Poznat i kao danski mastif, ovaj pas spada u grupu molosa, koje karakterišu velike kosti, kratka dlaka, spuštene uši, kratak mišićav vrat i često kratka njuška. Svi molosi imaju zajedničkog pretka, danas izumrlog rimskog ovčara molosusa kog su koristili pripadnici naroda Molosis u vreme Rimskog carstva. Ovi psi bili su izvrsni lovci na divljač, naročito na divlje svinje. Kasnije, kao i danas, najčešće je pas čuvar koji štiti imovinu svojih vlasnika.

Rasa je gotovo izumrla tokom II svetskog rata, ali je grupa entuzijasta i ljubitelja ove pasmine tokom sedamdesetih godina prošlog veka odlučila da je spase – i u tome su uspeli. Iako je veliki i snažan, ovaj pas je smiren i odličan je kućni ljubimac. Uvek su na oprezu, izrazito samopouzdani i nisu neprijateljski nastrojeni prema ljudima koje vide prvi put. Naravno, ako ti ljudi imaju dobre namere (gosti u domu).

Izvrsno se prilagođava svakom domu, može da živi u stanu, mada je bolje da za dom ima kuću sa dvorištem. Voli decu i s njima je veoma strpljiv i pažljiv.

Mora se odmalena pravilno socijalizovati sa ljudima, decom, drugim psima i zvukovima zbog velikih gabarita. Voli da bude napolju, da se šeta i druži se sa svojom ljudskom porodicom. Veoma retko laje. Od 40 do 70 kilograma teže ovi psi.

Grenlandski pas

grenlandski pas

Veruje se da je ova rasa jedna od najstarijih na svetu. Vekovima je ovaj pas bio najvažnija ispomoć u lovu i transportu Inuita. I danas, psi ove pasmine su od vitalnog značaja za stanovnike krajnjeg severa Grenlanda. U surovoj klimi i oskudnim životnim uslovima, pare se i opstaju samo najjače i najzdravije jedinke, te je jasno koliko su ovi psi zdravi, snažni i izdržljivi.

Ovo je energičan pas, izrazito inteligentan, mora imati radni zadatak i mora biti aktivan tokom dana, te nikako nije dobar izbor za neiskusne vlasnike. Prijateljski je nastrojen prema ljudima i deci. Radoznao je i voli da živi u čoporu, u društvu drugih pasa. Ovi psi uživaju da borave napolju, te nisu za život u stanu.

Njihovo gusto krzno mnogo se linja jedanput godišnje (u proleće), a mimo tog perioda ih je potrebno četkati jedanput nedeljno. Od 30 do 32 kg teže ovi psi.

Da li znate… da je Danska druga zemlja na svetu po broju bicikala po glavi stanovnika (posle Holandije)

Danska

kopenhagen danska

Zvanično Kraljevina Danska je država u severnoj Evropi i najmanja je država Skandinavije. Deo je Evropske unije, a glavni grad je Kopenhagen. Danska izlazi na Baltičko i Severno more, i sastoji se od poluostrva Jiland i ostrva Fin, Seland, Bornholm i još mnogo manjih ostrvaca, koji se često nazivaju Danskim arhipelagom.

Danska se nalazi severno od Nemačke, jugozapadno od Švedske i južno od Norveške. Grenland i Farska Ostrva su takođe teritorije Kraljevine Danske, svaka sa suverenom vlašću.

O Danskoj

* Danska ima 443 ostrva, od kojih je samo 76 naseljeno

* Zastava Danske potiče iz 1219. godine i to je najstarija državna zastava na svetu koju koristi jedna nezavisna nacija

* Kraljevska porodica je najstarija u Evropi i njeno poreklo datira iz 10. veka.

* Danska je najsrećnija zemlja na svetu prema Svetskom izveštaju o sreći Ujedinjenih nacija iz 2012. godine

* Svaki Danac zna da pliva. Časovi plivanja su obavezni u svim državnim školama

* Najbogatiji Danac, a 158. na svetu, jeste Kjeld Kirk Kristijansen. On je vlasnik kompanije „Lego”. Njegovo bogatstvo je procenjeno na deset milijardi dolara

* Najniža mesečna zarada u Kopenhagenu tokom 2019. godine iznosila je 2.450 evra

Danska u brojkama

5,3 kg kafe popije se u proseku godišnje po glavi stanovnika

75% je stopa zaposlenosti (najveća u Evropi)

179 kišnih dana godišnje ima ova zemlja