Dogo argentino: Skroman i snažan lovac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dogo argentino
Od petmagazine.rs - 28/04/2018

Dogo argentino: Skroman i snažan lovac

Uprkos izgledu i snazi, dogo argentino je stabilan, umiljat i veoma strpljiv pas. Osim u lovu, rado je viđen i kao vojni, policijski i pas vodič slepih, kao i u potragama za nestalim osobama i u spasilačkim misijama.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Nastanak rase dogo argentina

Argentinski pas poznat i kao dogo argentino ili argentinski mastif, kao što mu i ime kaže potiče iz Argentine, a tvorci ove rase su braća Antonio Norez Martines i Agustin Martines. Na umu su imali inteligentnog, snažnog i izdržljivog lovačkog psa, prijateljski nastrojenog prema drugim psima u „lovnom čoporu“. Kako bi uzgojili ovu rasu, braća Martines parila su kordopskog borbenog psa (koji je izumro), bul mastifa, bordošku dogu, dogu, pointera i pirinejskog planinskog psa.

Antonio je poginuo u lovu 1956. godine, a Agustin je nastavio s uzgojem. Bio je i ambasador u Kanadi, pa se za ovu rasu ubrzo pročulo i u ovoj zemlji, a potom i širom sveta.

Zahvaljujući izvrsnim karakteristikama, ubrzo je postao jedan od najtraženijih lovačkih pasa u Argentini, ali i širom sveta. U rodnoj zemlji dogo argentino je rado viđen i kao vojni, policijski pas i vodič slepih, dok je u Kanadi rado korišćen u lovu, potragama za nestalim osobama i spasilačkim misijama.

Izgled dogo argentina

Ima veoma snažnu glavu, vrat i telo. Izrazito je mišićav pas sa stamenim i ponosnim držanjem. Noge su jake, sa snažnim mišićima, a rep dugačak i jak. Argentinski pas ima široke i duboke grudi i masivna pluća. Ramena su visoka, veoma jaka, s jasno izraženim mišićavim reljefom.

Karakter rase dogo argentino 

Stabilan, umiljat i veoma strpljiv pas uprkos izgledu i snazi.

Dogo argentino uzgojen je kao lovac u čoporu, te se strogo vodilo računa da bude druželjubiv i prijateljski nastrojen prema drugim psima, saradnicima u lovu. Napadi na ljude i druge životinje veoma su retki. U Argentini su ga rado držali (a i danas to čine) stočari i pastiri kako bi branio stada od divljih veprova i puma. Ukoliko živi na selu ili farmi, odlično se slaže s drugim životinjama, a lako se prilagođava i životu u urbanim sredinama (život u stanu).

Aktivan i snažan pas

Dogo argentino je neprikosnoveni atleta, veoma inteligentan i pas koji munjevito reaguje. Lojalan je i pas u kog se može imati nesumnjivo poverenje. Hrabar.

Voli decu i s njima bi ga trebalo upoznati još dok je štene. Ipak, kako je reč o veoma snažnom psu, najbolje bi bilo da malu decu ne ostavljate nasamo s njim jer bi u igri, nenamerno, mogao da odgurne i povredi mališane. Brzo uči trikove i komande i lako se trenira. Laje retko.

Dogo argentino nije za neiskusne vlasnike

Američko kinološko društvo opisalo ga je kao veselog, skromnog i prijateljski nastrojenog psa. Oni su neprikosnoveni čuvari svoje porodice, veoma su joj privrženi. Umeju biti nepoverljivi prema strancima, ali ako u svoj dom dovodite goste još dok je štene, nećete imati problema s njegovom sumnjičavošću.

Nije dobar izbor za osobe koje ranije nisu imale psa, jer mu je potreban dosledan vlasnik koji će mu od prvog dana biti autoritet i koji će postaviti jasne granice, ali smireno i s puno ljubavi. Mora se, baš kao i svi drugi psi, od najranijeg uzrasta socijalizovati s ljudima, drugim psima i životinjama, i upoznati s najrazličitijim zvukovima. Veoma je teritorijalan.

Trening i vaspitanje psa dogo argentino

Mogu postati destruktivni u domu ako im je dosadno, i zato bi ih uvek trebalo držati okupiranima – igračkama, dugim šetnjama, istrčavanjem, mozgalicama. Ovaj pas nikako ne voli da leškari besposlen. Ima snažan nagon za lovom, pa ga odmalena učite da životinje manje od njega nisu plen (ptice, glodari, mačke).

Potrebno im je dosta fizičke aktivnosti. Idite s njim u džoging, na trčanje, vodite ga sa sobom dok vozite bicikl ili rolere. Pobrinite se, još dok je štene, da svog psa naučite da ne grize stvari po kući (tome su skloni), jer kad porastu mogu napraviti veliku štetu u domu.

Dlaka dogo argentina

Njegova kratka, meka i gusta dlaka potpuno je bela, sa svega nekoliko crnih mrlja u blizini očiju i na njušci. Trebalo bi ga četkati jedanput nedeljno i povremeno okupati. Dlaka mu više opada tokom toplijih meseci u godini. Iako ima kratku dlaku, tokom leta se dosta linja.

Zdravlje dogo argentina

Baš kao i drugi psi (i mačke) snežnobele boje, i dogo argentino može se roditi gluv ili s veoma slabim sluhom. Prema podacima, deset odsto svih štenaca rađa se gluvo na jedno ili oba uveta. Naravno, ukoliko psa nabavite kod odgovornog odgajivača koji je pario isključivo pse s izvrsnim sluhom – vaš dogo argentino će savršeno čuti i o ovom zdravstvenom problemu ne morate misliti. Inače je veoma dobrog zdravlja.

Zabrana uzgoja

Nažalost, iako su borbe pasa zabranjene zakonom, one „cvetaju“ skrivene od očiju javnosti, pa su ovi psi neretko u areni zbog svoje snage, stamenosti i izdržljivosti. Zbog toga je, nepravedno, njihov uzgoj zabranjen u Ukrajini, Danskoj, Islandu, na Fidžiju, u Australiji, Singapuru i na Kajmanskim ostrvima. Prema zakonu iz 1991. godine, u Velikoj Britaniji nije dozvoljeno držati psa ove rase ukoliko za to nije dobijena zakonska dozvola (pas mora proći testove socijalizacije).

Osetljiv na ekstremne temperature

Dogo argentino je osetljiv na vrućinu i potrebna mu je zaštita od sunca kako ne bi izgoreo, jer  ima potpuno belu, kratku i paperjastu dlaku. Takođe, ne prija mu ni ekstremno hladno vreme, pa ga tokom zime opremite jaknom ili džemperom.

Dogo argentino u brojkama

Mesto porekla: Argentina

Boja: Bela

10–12 godina je životni vek ove pasmine

Temperament: privržen, zaštitnik, odan, prijateljski nastrojen, strpljiv, veseo

35–40 kg teške su ženke

40–45 kg teže mužjaci

60–65 cm je visina ženki

60–68 cm visoki su mužjaci