Činuk: Vredan, duželjubiv i razigran - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas cinuk
Od Nikola Nedeljković - 06/08/2018

Činuk: Vredan, duželjubiv i razigran

Malo ko je čuo za ovu retku rasu, iako je činuk svoje ime odavno upisao u istoriju kao pas koji je bio član prve ekspedicije na Antarktik daleke 1928. godine.

Izvor: magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Ova prelepa pasmina nastala je početkom 20. veka u Belim planinama američke države Nju Hempšir, čiji je i zvanični državni pas i zaštitni znak. Poznat je i kao pas koji vuče sanke, pošto mu je to najčešće „zanimanje”. Rasa je nastala, kako pokazuju istorijski podaci, ukrštanjem haskija i mastifa.

Veoma retki psi

Činuk je vrlo retka pasmina. Godišnje se u SAD rodi svega oko 100 štenaca. Iako su najčešće radni psi, sve češće se u Americi nalaze u ulozi kućnih ljubimaca zbog svog divnog temperamenta i druželjubivosti.

Činuk pas

Ovo je pas srednje veličine, mišićav i snažan. Visine je od 53 do 69 centimetara i teži od 25 do 41 kilogram. Dlaka mu je srednje dužine, rep dugačak, glava više nalikuje molosima nego psima tipa špic, iako ima špicaste, visoko podignute uši i dugačku njušku.

Razigran pas

Pas ove rase uživa da svojim vlasnicima pravi društvo tokom planinarenja, obožava da se takmiči u sportovima za pse i da vuče sanke, što mu je prvobitna namena. Sve samo da ne miruje, jer ovo je pas „sa zadatkom”. Razigran je, privržen, uvek prijateljski nastrojen i dostojanstven.

Pas koji voli decu

Ova inteligentna pasmina, koja je uvek na oprezu i u toku sa zbivanjima, ipak je najpoznatija po svojoj ogromnoj ljubavi prema deci. Uživa da se s njima igra, da ih budno prati, da uz njih spava.

Činuk je inteligentan 

Činuk je radni pas koji obožava da uči nove trikove, komande, da savladava prepreke i izvršava zadatke. Prilagodljiv je svim vremenskim i životnim uslovima, i odlično se slaže s drugim psima jer mu je timski rad u genima. Potrebno mu je od 30 do 60 minuta intenzivnog treninga tokom dana (trčanje, džogiranje, aktivna igra).

Ponekad je uzdržan

Pas rase činuk ume da bude stidljiv i nepoverljiv u prisustvu nepoznatih ljudi, ali je i poznat kao jedna od najmanje agresivnih rasa i gotovo nikad nije neprijateljski nastrojen. Ima jednu ružnu naviku – voli da kopa. Ne laje mnogo, ali voli da se oglašava zvukovima nalik na zavijanje i stalno će imati nešto da vam „saopšti”. Ženke bije glas da su svojeglave.

Dlaka

Ima gusto krzno i mnogo se linja u sezoni (dvaput godišnje), pa mu je u tim periodima neophodno svakodnevno četkanje.