Čau čau: Lovac, čuvar i zaštitnik - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
cau cau
Od petmagazine.rs - 14/04/2018

Čau čau: Lovac, čuvar i zaštitnik

Zbog svoje više nego upečatljive pojave zahvaljujući kojoj podseća na živu plišanu igračku, čau čau je mnogim dečacima i devojčicama omiljeni pas.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Preklo rase čau čau

Poreklom je iz severne Kine, a neobičan izgled zaslužan je i za njegovo originalno, kinesko ime koje glasi – Songshi Quan. Ili, u slobodnom prevodu na srpski – pufnasti lavlji pas.

Zapravo, postoji legenda da je prvi plišani meda napravljen po uzoru na psa ove rase koga je čuvala britanska kraljica Viktorija. Osim „plišanog” krzna, ono po čemu čau čau odmah upada u oči jeste jedinstven jezik plave boje.

Najstarije rase pasa

Čau čau je jedna od najstarijih rasa na svetu i jedna od poslednjih drevnih pasmina koja i danas postoji. Njihovi kipovi često se mogu videti ispred budističkih hramova. Izvorno, ovi psi korišćeni su kao ovčari, lovni psi, čuvari, ali i za vuču.

Danas, čau čau nije preterano aktivan pas, pa se može čuvati i u stanu, uprkos ne baš malim dimenzijama. Ipak, da bi bio srećan i da ne bi potonuo u depresiju i dosadu, „kućni” čau čau mora se redovno izvoditi u šetnju.

1895. godine osnovan je prvi klub ljubitelja ove rase

Karakter rase čau čau

Iako izgleda poput igračke, čau čau to definitivno nije. Psi ove pasmine često znaju da se vežu za jednu ili dve osobe prema kojima onda budu preterano zaštitnički nastrojeni.

Da bi se to izbeglo, kao i da ne bi postali agresivni, važna je rana i pravilna socijalizacija. Znaju da budu veoma tvrdoglavi zbog čega se često kaže da imaju mačju narav.

Neretko su veoma agresivni prema drugim psima, posebno pripadnicima svoje rase, a zbog drevnog lovačkog instinkta napadaju mačke i druge sitnije životinje. Zato je važno da se čuvaju iza dobro zatvorene ograde, da na ulici budu na povocu i da se drže podalje od mačaka i manjih pasa.