Azavak: Zaštitnik, aktivan, uvek na oprezu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
hrt azavak
Od Dijana Đukić - 30/05/2019

Azavak: Zaštitnik, aktivan, uvek na oprezu

Ovaj prelepi hrt gracioznog držanja ime je dobio po dolini Azavak u afričkoj pustinji Sahara. Ono što ga već na prvi pogled karakteriše jeste mršavo, gipko telo i gotovo kraljevsko držanje.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Azavak je ponosit pas, ali izrazito lojalan svojoj ljudskoj porodici i spreman da je u svakom trenutku čuva i brani.

Čuvar

U svojoj rodnoj zemlji vekovima je bio neprikosnoveni zaštitnik i lovac, kao i verni pratilac saharskih nomadskih plemena. Poznat je kao veoma nežna pasmina, privržena ljudima i porodici u kojoj živi, ali je prema strancima nepoverljiv i ne voli da ga dodiruju osobe koje ne poznaje. Ovi hrtovi su veoma zaštitnički nastrojeni prema svojim ljudima i prostoru u kojem žive. Prema rečima stručnjaka i vlasnika hrta azavak, najbolji opis ove pasmine je – lojalni a ujedno nezavisni pas.

Pokret

S obzirom na to da je uzgojen kao lovac koji prati svaki iznenadni pokret u svom vidokrugu, ovaj prelepi pas će reagovati na svaku kretnju, bilo da je reč o glodaru ili ptici u prirodi, dečku na skejtbordu na ulici ili pak detetu koje trči. Na to bi trebalo posebno obratiti pažnju, ali zato je ovaj hrt idealan partner za osobe koje trče ili džogiraju. U domu, ovi psi vole da dremaju na kauču, ali su u šetnji veoma aktivni.

Dvorište

Iako se mogu prilagoditi životu u stanu ako imaju dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana, azavak hrtovi su najsrećniji u kući s prostranim ograđenim dvorištem, ili sa ograđenim parkom u blizini doma u kojem mogu da slobodno trče svakog dana. Potrebno im je najmanje 30 minuta istrčavanja i aktivne igre svakog dana.

azavak hrt

Hladnoća

Kako potiču iz pustinjskih predela, azavak će tokom leta biti svoj na svome, čak i tokom vrelih dana, ali ga je tokom zime potrebno obući jer ne podnosi hladnoću. Ovi hrtovi imaju izrazito kratku dlaku i gotovo nikakve zalihe masti na telu jer su mišićavi i vižljasti, pa se lako mogu prehladiti.

Izgled

Boja dlake azavak hrta može biti najrazličitijih nijansi – od boje peska, preko riđe, do bele, crne, sive… Na stomaku uopšte ne moraju imati dlaku. Kad je o održavanju reč, dovoljno je jedanput ili dvaput nedeljno preko njihovog krzna preći rukavicom za češljanje i skupljanje dlaka. Njihova koža je osetljiva pa ih ne bi trebalo često kupati, a kada to činite, koristite blage hipoalergijske šampone. Ova rasa se, inače, izrazito malo linja. Mužjaci teže od 20 do 25 kilograma, a ženke od 15 do 20.