Škotski fold: Neodoljiva ljubilica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
skotski fold
Od petmagazine.rs - 06/05/2019

Škotski fold: Neodoljiva ljubilica

Mačka rase škotski fold celim svojim bićem vapi za društvom i ljubavlju svoje ljudske porodice. Uvek će biti blizu vašeg lica i stalno će vam iskazivati nežnost i ljubav.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ove mace upečatljivog izgleda, zbog svojih savijenih ušiju i krupnih okica, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. I ime su dobile baš prema svojoj najupadljivijoj karakteristici – ušima, jer na engleskom reč fold znači savijeno, preklopljeno.

Poreklo

Rasa je nastala na jednoj škotskoj farmi 1961. godine spontanom genetskom mutacijom, i sve mačke rase škotski fold vode poreklo od te jedne, prelepe bele mace po imenu Suzi, koja je rođena sa savijenim ušima. Suzi je na svojoj farmi bila neprikosnoveni lovac na glodare i tako štitila ambare sa žitom. Kada ju je zapazio jedan od farmera, inače zaljubljenik u mačke, upario je njene mačiće upario s britanskom kratkodlakom mačkom i tako je počeo uzgoj rase danas poznate kao škotski fold.

skotski fold

Ova prirodna genetska mutacija je zapravo dominantni gen, pa će roditelj s normalnim, uspravnim ušima i drugi s preklopljenim preneti savijene uši na deo potomstva. Tokom vremena, ukrštanjem sa britanskom dugodlakom mačkom razvijena je i dugodlaka podvrsta škotskog folda koja je poznata i pod nazivom hajlend fold.

Zanimljivo je da je više vole i drže izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva. Ove mace su u Sjedinjene Američke Države stigle 1971. godine i ubrzo postale priznate, dok u svojoj rodnoj zemlji, što je kuriozitet – još uvek nisu, zbog bojazni da savijene uši uzrokuju niz zdravstvenih tegoba i da ih ne bi trebalo uzgajati. U SAD su veoma popularne, a sve više i u drugim krajevima sveta, poput Rusije.

Karakter

Pravi mali klovnovi koji nas zasmejavaju veoma čudnim pozama – bilo da skroz opružene leže na zemlji, ili skakuću i hodaju na zadnjim nogama kao merkati. Neretko i leže na leđima sa sve četiri šape podignute uvis. Iako savijene, uši škotskog folda stalno su nemirne i šalju poruke ukućanima, a ova rasa se i oglašava kada nešto želi da poruči, i to tihim, umilnim ali živahnim tonovima. Ove mačke su veoma inteligentne i radoznale, a i umereno aktivne. Obožavaju igračke s kojima mogu da se nadmudruju, pazl činije s hranom u kojima moraju da love granule, i uopšte svaku vrstu izazova. Razume se, najviše vole kada je u igru uključen i njihov vlasnik. Uživaju u skrivanju, često će otvarati ormare i fioke kako bi istraživale. Svoju macu rase škotski fold možete naučiti da hvata lopticu. Vole decu i slagaće se s mirnim psima.

Privržena mačka

Mace rase škotski fold su veoma umiljate. Celim svojim bićem vape za prisustvom i ljubavlju svoje ljudske porodice. Kad izađete iz sobe, pratiće vas u stopu. Obožavaju decu, uživaju u svakom trenutku pažnje i ljubavi. Uvek će biti blizu vašeg lica i stalno će vam iskazivati nežnost i ljubav. Velika porodica je prirodni ambijent za mačku rase škotski fold. Nikako ne vole da budu dugo same.

skotski fold

Izgled

Često je nazivaju i sovom među mačkama zbog izgleda lica i glave. Ovo je mačka srednje veličine, mišićavog i kompaktnog tela i bucmaste glave. Ima veoma izražajne oči i spretne šapice, pa će mnoge mace ove rase jesti i piti pomoću njih. Treba je redovno četkati i čistiti joj uši. Na svet dolazi s ravnim ušima, koje se nakon tri nedelje savijaju. Javljaju se u najrazličitijem spektru boja – siva (plava), svetlo braon, tabby

Zdravlje

Ogroman je broj ljubitelja i vlasnika mačaka koji rasu škotski fold smatraju neodoljivom, i to prevashodno zbog fizičkog izgleda, u prvom redu zbog spuštenih malih ušiju. Međutim, u želji da mačje rase budu sve lepše i primamljivije, mnogima od njih je, u prvom redu ovim mačkama, ugroženo zdravlje. Konkretno, ova maca ima savijene uši zbog slabe hrskavice koja nije mogla da bude potpora i podrži uši da stoje uspravno, kao što je normalno. Naučnicima nije trebalo dugo da shvate da će problem s hrskavicom u ušima vrlo brzo postati i problematična tačka zglobova. Početkom devedesetih godina grupa australijskih veterinara dokazala je da sve mace rase škotski fold imaju problem s razvojem kostiju i udova. Takođe, mace ove rase neretko veoma rano obole od osteoartritisa, koji napada njihove zglobove, udove i rep. Ove mace imaju kraće udove od ostalih, nepravilan hod, neretko ukočen rep (nedovoljno pokretan) i često trpe jake bolove. Zbog trošne hrskavice, koja im slabi celokupni koštano-zglobni sistem, ove mace mogu veoma mlade početi da šepaju. Zbog svega navedenog, sve je više zemalja u svetu koje zabranjuju uzgajanje ove rase.

skotski fold

Pomama u Rusiji

Tokom prošle godine, u Rusiji je prodaja mačaka skočila za čak 213 odsto, pokazuju podaci. Prema istraživanju koje je izvršila marketinška agencija „Youla”, najprodavanija vrsta mačke je škotski fold, koja „drži” čak 40 odsto ruskog tržišta. Britanska kratkodlaka mačka je na drugom mestu najtraženijih vrsta i ima je 26 odsto vlasnika mačaka u Rusiji, dok se na trećem mestu nalazi mejn kun. Zanimljivo je to da je i bezdlaka mačka sfinks u top pet vrsta mačaka koje Rusi najviše vole.

U brojkama

15

godina im je prosečan životni vek

36

kg teže ove mace

34

nedelje imaju kada uši počnu da im se savijaju