Sibirska mačka: Mace iz bajke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
sibirska macka
Od petmagazine.rs - 04/07/2018

Sibirska mačka: Mace iz bajke

Život sa sibirskom mačkom je toliko divan i zabavan da vam vrlo brzo neće biti dovoljna samo jedna maca. Sibirke će postati vaši najbolji prijatelji, ispovednici i zabavljači.

Tekst: Svetlana Lalović, Nevena Burlica i Le PETit, Foto: Shutterstock

Ova veličanstvena rasa je poznata duže od 1.000 godina. Iako bi se po imenu moglo zaključiti da ove mace dolaze iz Sibira, one su zapravo nastanjivale teritoriju cele Rusije.

Legende i predanja o sibirskoj mački

Sibirske mace zauzimaju posebno mesto u ruskim bajkama i pričama. Prema starim legendama, ove mačke su bile vodiči u podzemlje – nešto slično Haronu, čamdžiji na reci Stiks iz grčke mitologije. Kasnije, sibirska maca je ušla u rusku tradiciju kao simbolični čuvar kuće. Prema predanju, kada kupite ili sagradite kuću, prvo puštate mačku da uđe unutra, a na mesto na koje maca prvo legne bi trebalo postaviti krevet.

Sibirska mačka u bajkama

Jedan od najpoznatijih likova iz ruskih bajki je Bajun, mačak koji gospodari vukovima i medvedima u gustim sibirskim šumama. Bajun sedi na visokom stubu, pevuši zavodljive melodije i magičnim glasom, poput Sfinge, pripoveda priče i postavlja zagonetke putnicima namernicima, polako ih uspavljuje, a zatim vodi kod zle veštice Baba Jage.

Međutim, onaj junak koji uspe da se odupre i uhvati nevaljalog mačka, biće oslobođen svih bolesti. Na uzbudljivim i poučnim bajkama o Bajunu su odrastale generacije malih Rusa.

Čak i na veoma starim ilustracijama mačak Bajun odgovara današnjem tipu sibirske mačke, što govori o tome da se ova rasa veoma malo menjala tokom vekova.

Sibirska mačka je velika maca

Sibirka je krupna i snažna mačka, i potrebno je oko pet godina da dostigne punu zrelost. Vrat joj je okrugao, mišićav i prekriven gustim krznom nalik na grivu koje s godinama postaje sve izraženije.

Telo sibirske mace je srednje dužine i mišićavo, a zadnji deo tela je pod blagim uglom u odnosu na ramena. Sibirke imaju čvrst stomak i veoma jake zadnje noge, zahvaljujući kojima mogu visoko da skoče.

Raskošno krzno sibirske mačke

Sibirska mačka je poludugodlaka mačka i dlaka joj se menja u zavisnosti od sezone. Ako je zima, krzno sibirki će biti gusto i bogato, s trostrukom poddlakom koja ih štiti od hladnoće.

Kako se bliži leto, započinje period linjanja, kada svoje zimsko krzno zamenjuju manje gustim, letnjim. I pored sezonskog odbacivanja krzna, sibirske mačke uvek zadržavaju čupav izgled.

Da li znate… da sibirske mace imaju urođenu fascinaciju vodom

Krzno je najizraženije oko vrata i repa, koji je raskošan i kojim štite lice i šape od hladnoće. Na njihovim šapicama, u predelu jastučića, nalaze se karakteristični čuperci koji služe kao zaštita od promrzlina.

Iako ove mace imaju gusto krzno, dovoljno je češljati ih dva puta nedeljno, samo se tokom nekoliko nedelja sezonskog linjanja moraju četkati svakodnevno.

Ova rasa ne zahteva često kupanje zbog vodootpornog krzna, koje ne dozvoljava da nečistoća dođe do kože.

Boja dlake sibirske mačke

Prema standardu rase krzno kod sibirki može biti gotovo svih boja i šara. Dozvoljena je svaka količina bele kao i kolorpoint varijacije.

Kolorpoint je izraz koji se odnosi na “sijamsku masku” kod mačaka, kod kojih su njuškica, uši, šape i rep obojeni tamnije u odnosu na telo, a boja očiju je intenzivno plava.

Kolorpoint varijetet sibirki naziva se neva maskerada (Neva Masquerade). Ime je inspirisano bojom očiju ovih maca, plavim poput reke Neva koja protiče Sankt Peterburgom.

Jedino čokoladna i cimet boja, kao i razblažene nijanse tih boja (tzv. lilak i bež) nisu dozvoljene kod sibirske rase.

Karakter sibirske mačke

I pored ovako moćne pojave, sibirske mačke su velike maze. Po prirodi su mirne i nežne, privržene vlasnicima, a slažu se lepo i s drugim ljubimcima. One uživaju u igri i opuštanju s vlаsnicima.

Ove mace koriste svoju izuzetnu inteligenciju za rešavanje različitih problema, a vole i da se igraju žmurke ili dobacivanja lopticom. Imaju prelep, nežan glasić, uživaju da „razgovaraju“ sa ukućanima i obavezno će vas čekati kod vrata kada dođete kući i pozdraviti vas.

Pratiće vas svuda kako bi zadovoljile svoju radoznalost. Sibirska maca će provesti sate uživajući u maženju i četkanju. Čak i kada odrastu, u stanju su da se satima igraju, jedna s drugom ili igračkama, i tako zabavljajući sebe zabavljaju i svoje ljudske prijatelje.

Vodu prosto obožavaju i nemojte se iznenaditi ako zateknete vaše mezimče sa šapicama u posudi za vodu ili čak u kadi punoj vode.

Hipoalergijske mačke

Poznato je da jedan broj ljubitelja maca ne može da drži mačku u svom domu zbog alergije. Većinu ovih alergija (ne sve) uzrokuje protein FEL D1. Postoje tvrdnje da sibirske mačke imaju niži nivo ovog proteina u pljuvačci.

Međutim, ono što je pouzdano dokazano je da njihovo gusto troslojno krzno ne dopušta alergenima koje luče lojne žlezde, kao i peruti, da izađu na površinu. Zbog toga je zapravo rašireno verovanje da su sibirke hipoalergijske mačke.

Zaista, mnogi inače alergični ljubitelji maca bez problema dele svoj dom sa sibirskom mačkom. Ako ste alergični a želite da probate da držite sibirsku mačku, prvo provedite neko vreme u odgajivačnici. Ako nije došlo do neželjenih reakcija, odvedite mače kući.

Nemojte brinuti ukoliko se nekoliko dana nakon dolaska mace u vaš dom pojave blage reakcije. Organizmu je potrebno nekoliko nedelja, najviše mesec, za navikavanje i s vremenom će se simptomi smanjivati i na kraju nestati.

Dokle god su simptomi alergije zanemarljivi, sve je u redu, ali ukoliko se stanje ipak ne poboljšava, pozovite odgajivača i vratite mače.

Zdrava mačka

Sveukupno, sibirska mačka je zdrava maca, bez karakterističnih bolesti. Ova rasa je odavno definisana i priznata u svim felinološkim federacijama. Sibirke su rado viđen gost i na izložbama mačaka.

U Srbiji postoji veoma dobra i odgovorna odgajivačnica ovih maca, registrovana pri World Cat Federation – Bastet Beauty WCF iz Beograda.

 Izgled sibirske mačke

Sibirke karakteriše veoma umiljat izraz lica s velikim, skoro pa okruglim očima, čiji su spoljni uglovi blago iskošeni ka početku ušiju. Oči sibirki mogu biti svih boja i ne zavise od boje mačke, izuzev neva maskerade – njihove oči moraju biti plave.

Uši ovih maca su srednje veličine, blago nagnute ka napred i zaobljene, a mogući su zašiljeni pramenovi na vrhovima ušiju, takozvani lynx tipping (kao kod risova).

Brojke

7–10 kg teški su mužjaci

4–6 kg teže ženke sibirske mačke

11–15 godina im je životni vek

4–6 mačića rađaju ženke