Sfinks: Najumiljatija cica-maca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
sfinks
Od petmagazine.rs - 26/12/2019

Sfinks: Najumiljatija cica-maca

Ovo je mačka bez krzna, naborane kože, velikih ušiju i prodornog pogleda, pa deluje kao da je s druge planete. Sfinks drži prvo mesto na listi najprivrženijih cica-maca

Tekst: LePETit i Ivana Labović, Foto: Shutterstock

Sfinks je relativno nova i retka rasa mačke, veoma neobičnog izgleda. Sfinks mace nemaju krzno, a karakterišu ih i naborana koža, velike uši i prodorni pogled, pa deluju kao da su s druge planete.

Iako na nekim fotografijama mogu delovati zastrašujuće, kada jednom dođete u kontakt s njima – bićete očarani. Osećaj pri dodiru sfinksa je nezaboravan, i potpuno je tačno slikovito poređenje sfinksove kože s toplom breskvom. Sfinks mace, neodoljivog karaktera i izgleda, i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Kroz istoriju

Mačka bez dlake je kroz istoriju povremeno bila prisutna u različitim delovima sveta. Neki izvori navode da su je gajili Asteci, a pominju se i meksičke bezdlake mačke koje su bile popularne u 19. veku. Zabeleženo je da su u Parizu 1950. godine u leglu sijamskih mačaka rođena tri bezdlaka mačeta. Pojavljivale su se u Australiji, Maroku i Severnoj Karolini. Uzgoj današnjeg sfinksa počinje 1966. godine u Kanadi, kada je domaća mačka donela na svet mačiće bez dlake. Istraživanja su pokazala da je odsustvo dlake rezultat prirodne genetske mutacije. Daljim ukrštanjem izdvojena je nova i jedinstvena rasa mačke nazvana kanadski sfinks (Canadian sphynx).

Izgled

Sfinks je mačka srednje veličine. Nežne je građe, finih kostiju, čvrstog i mišićavog tela. Glava joj je blago klinastog oblika, a vrat dugačak i elegantan. Uši sfinks mačke su velike i široke, zaobljenih vrhova, dok joj je nos kratak, oči velike, bademastog oblika i široko postavljene. Noge ovih maca su jake i mišićave, pritom su zadnje duže od prednjih. Šape su im ovalne, sa dugačkim prstima. Rep im je veoma dugačak i vitak.

sfinks

Koža

Naravno, najinteresantnija osobina sfinksa je gotovo potpuno odsustvo krzna. Koža ovih maca je, mada naizgled gola, prekrivena finim mekanim dlačicama. Na dodir podseća na jelensku kožu ili antilop. Telesna temperatura im je po prirodi povišena i to pruža pomenuti prijatni osećaj pri dodiru. Pojava dlake je dozvoljena po ušima, njušci, nogama i repu. Sfinks uglavnom nema brkove. Koža im je, kao i svim mačkama, naborana na glavi, vratu i ramenima i može biti svih mogućih boja i šara.

Temperatura

Veoma često pitanje o sfinks macama je Da li im je hladno? Pravilo glasi – ako je vama hladno, biće i njima. Ove mace su veoma vešte u tome da pronađu topao kutak u kući i da se zagreju. Ako ne radi grejanje, smotaće se u vašem krilu, uz drugu macu ili psa. A ako ostane sama u kući, sfinks maca će se verovatno zavući ispod pokrivača na krevetu.

Karakter

Sfinks je tiha i osećajna mačka, i veoma je privržena vlasniku. Veoma je inteligentna, znatiželjna, vesela, aktivna i razigrana. U igri je neumorna. Obično kažu da je sfinks kombinacija mačke, psa, majmuna i deteta. Sfinks maca zna da skače i izvodi razne vratolomije kao majmunče, umiljata je kao dete, verna vlasniku kao pas i, naravno, ima sve karakteristike mačke. Nikada nije agresivna i ne podnosi samoću. Sfinks je mazna i emotivna maca, tako da joj je neophodno mnogo ljubavi i pažnje.

Najbolji mezimac

Mnogi smatraju da je sfinks najplemenitija i najbolja vrsta mačaka. Poseban kuriozitet čini njihova navika da „razgovaraju”s ljudima. Ova rasa je izrazito vesela, razigrana i nestašna. Obožava ljude, decu posebno, a ne podnosi samoću. Agresija u slučaju sfinks mačke ne postoji, a svaka stresna situacija se rešava umiljavanjem i igrom.

Zdravlje

Sfinks je isključivo kućna maca i otporna je u pogledu zdravlja. Iako nema krzno, potrebna joj je redovna nega, koja podrazumeva brisanje njene kože vlažnom maramicom, kupanje bebi-kupkom, čišćenje ušiju i skraćivanje noktiju. Ima ubrzan metabolizam kako bi održala telesnu temperaturu i zbog toga jede češće i više od drugih mačaka. Sfinks mace nisu izbirljive kada je hrana u pitanju.

Odgovorni odgajivači

Ljubitelji ovih izuzetnih maca su u prilici da ih vide uživo na „Le PETit Mrnjau festu”, međunarodnoj WCF izložbi mačaka. U Srbiji postoje veoma dobre i odgovorne odgajivačnice ovih maca, registrovane pri World Cat Federation i to su Cal Muse u Novom Sadu, Mickey’s Friend i Royal Coon’s u Subotici, Sara Il Vostro u Leskovcu i Vicortes na Paliću.

Posebna nega

Savete o nezi sfinks mačaka potražili smo od našeg stručnog saradnika, dr vet. med. Srđana Obradovića iz veterinarske ambulante „Obivet”.

– Ovo je najčešća bezdlaka mačka i omiljena među takvim rasama, a 2016. godine proglašena je osmom najpopularnijom rasom u svetu. Mačiće rase sfinks ne bi trebalo odvajati od majke pre 14. nedelje, jer je to ključno kada je reč o formiranju njihovog divnog karaktera. Najčešći zdravstveni problemi ovih mačaka su u vezi s njihovom kožom. U odsustvu dlačnog pokrivača, koža postaje ranjivija. Bezdlake rase mačaka se znoje, pa je potrebno ukloniti znoj vlažnim maramicama, najbolje onima koje koristimo za bebe. Povremeno bi ih trebalo mazati hidratantnim kremama kako bi se održavala optimalna vlažnost kože. Preporučuje se kupanje u toploj vodi jednom nedeljno, i to blagim šamponima. Zimi, ukoliko prostorije u kojima ove mace borave nemaju optimalnu temperaturu, trebalo bi im omogućiti veći broj ćebića, jastuka ili kućica u koje se mogu zavući. Preporuka je da im se zimi ne daje konzervirana hrana ukoliko nije podgrejana. Temperatura koja najviše godi ovim mačkama je između 20 i 25 stepeni Celzijusovih.

Činjenice

sfinks

Filmadžije širom sveta sastavile su listu najvećih mačaka negativaca na velikom platnu. Na trećem mestu ove liste ozloglašenih nalazi se jedna sfinks maca, i to ona iz filma „Ostin Pauers” (ljubimac Dr Evil-a) po imenu Gospodin Biglsvort (Mr. Bigglesworth). Baš ova cica-maca je u velikoj meri doprinela popularizaciji sfinks mačaka u svetu.

Težina

5 kg u proseku teže ove mace

Vek

8 – 14 godina je životni vek ovih maca

Boje

Ove mace javljaju se u gotovo svim varijacijama boja: beloj, crnoj, sivoj, crvenoj, krem, zlatnoj, kornjačevini, sivokrem, braon. Njihove oči takođe mogu biti najrazličitijih boja.