Predstavljamo vam KAO MANE mačku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 19/05/2022

Predstavljamo vam KAO MANE mačku

Rasa Khao Manee se pominje još u drevnoj ilustrovanoj zbirci pesama koja dolazi sa Sijama daleke 1350. godine. Međutim, u svetu je postala poznata tek 1999. godine kada je prvi put kročila na američko tlo, što znači da je više od 650 godina odgajana i držana kao ljubimac isključivo na Tajlandu.

Izgled

Khao Mani u bukvalnom prevodu znači „beli biser“, i potpuno je jasno i zbog čega – besprekorno je belog, mekanog i sjajnog krzna, nalik snežnom pokrivaču. Ipak, najpoznatija je po obliku i boji očiju. Ova maca najčešće ima jedno plavo i jedno žuto, a prema standardu dozvoljeno je da ima i dva plava ili dva žuta oka. Neki primerci se mogu roditi s tamnijim flekama na glavi, ali one nestaju do prve godine.

Karakter

Ova rasa obožava društvo ljudi i često je ga prati u stopu. Uvek je uz svog vlasnika dok sedi ili leži, a neretko ćete je pronaći i na gazdinom vratu. Privržena je i posvećena, puna ljubavi za porodicu u kojoj živi. Aktivna je, inteligentna, glasna je gotovo jednako kao rođaka sijamska mačka. Veoma je društvena, pa će se rado upoznati i s drugim macama i psima. Idealan je mezimac i za iskusne vlasnike, kao i za osobe koje ranije nisu imale mačku, takođe su odličan izbor i za porodice s decom, jer su druželjubive i tolerantne. Khao Manee ne voli samoću i patiće ako je sama kod kuće, dok ste vi na poslu više od 8 sati, na primer.

Ova maca uživa i u igri. Lako će se sama zabaviti, a najviše voli da se pentra po najvišim tačkama u stanu. Potrebna joj je konstantna mentalna i fizička stimulacija. Voleće igru dobacivanja lopticom, a neretko će vas sama pozvati na igru. Mora se zanimati i biti stalno aktivna, pa ćete joj verovatno stalno kupovati igračke. Spada u mačke srednje veličine, mišićava je i pravi atleta. Ima duge noge. Veoma je radoznala i stalno će istraživati. Želeće da se popne na svaki komad nameštaja i da zaviri u svaki plakar, komodu, fioku.

Skupa rasa

Odmah da kažemo da je u pitanju jedna od najskupljih rasa mačaka na svetu, a ujedno je i veoma retka. Njena cena kreće se od 1.000 pa do 10.000 dolara, koliku cenu dostiže u Velikoj Britaniji. Osim na Tajlandu najviše odgajivača rase Khao Manee danas ima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nega

Dovoljno ju je četkati jedanput nedeljno kako bi joj krzno bilo sjajno i mekano, s obzirom na to da gotovo nema poddlaku, veoma se malo linja. Takođe, spada u veoma zdrave rase, s obzirom da je reč o rasi nastaloj prirodnom selekcijom.