Predstavljamo vam četiri rase iz Australije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke iz australije
Od petmagazine.rs - 17/05/2019

Predstavljamo vam četiri rase iz Australije

Iako je Australija veliki kontinent, iz nje nam ne dolazi mnogo mačjih rasa.

Izvor: magazin “Mačka”, Foto: Shuttesrtock

One malobrojne koje potiču „s kraja sveta” plene svojim izgledom i predivnim karakterom, a evo i koje su:

Australijski mist

australijska mist macka

Ova predivna mačka „pegavog” krzna uzgaja se od 1976. godine. Prema podacima, nastala je ukrštanjem abisinske, burmanske mačke i domaćih mačaka. Pripadnice ove rase su veoma živahne i razigrane, poznate po svojoj opuštenosti i po tome što su prijateljski nastrojene. Takođe, izrazito su inteligentne. Telo im je srednje veličine, a teže od četiri do sedam kilograma. Javljaju se u svim mogućim bojama, a najčešće u svetlobraon, sivoj (plavoj), lilac i bež. Idealni su ljubimci za porodice s malom i starijom decom, jer su veoma tolerantne i vole da se maze. Uvek su željne ljudskog dodira i uživaju u svim zajedničkim aktivnostima sa svojom ljudskom porodicom. Najčešće ćete ih naći u krilu vlasnika. Odlično se slažu s drugim mačkama i sa psima. Imaju kratku dlaku koja ne zahteva mnogo nege, četkanje s vremena na vreme je sasvim dovoljno.

Ruska bela, crna i prugasta mačka

ruska bela macka

Iako njeno ime sugeriše da potiče iz Rusije, i iako je nastala od ruske plave mačke (s kojom deli sve karakteristike osim boje krzna), ova rasa i standard rase razvijeni su u Australiji. Uzgoj je počeo 1971. godine, kada su Australijanci Dik i Mejvis Džons iz Sibira u svoj dom doveli belu sibirsku mačku koja se slučajno uparila s njihovom ruskom plavom mačkom, a potomci su im bili snežnobeli. Tada su došli na ideju da pažljivim uzgojem dobiju belu, crnu i prugastu (tabby) rusku mačku. Ovo su veoma inteligentne mace, razigrane i aktivne. Lako se uče različitim trikovima i prave su atlete. Veoma su privržene svojim vlasnicima i celoj porodici.

Tasmanijski manks

tasmanijska manks macka

Ova neobična maca ime je dobila po Tasmanijskom moru, koje razdvaja Novi Zeland i Australiju. Kao i manks mačka iz Irske, i ova maca gotovo da nema rep, a specifična je i po kovrdžavom krznu koje je posledica prirodne genetske mutacije. Odgajivači u Australiji se trude da postave standard i da ova neobična rasa bude priznata. Veoma su retke, čak su, prema nekim podacima, i najređe mačke na svetu. Javljaju se u kratkodlakoj i dugodlakoj varijanti. Srednje su veličine, mišićavog tela, tihe, ali veoma razigrane i energične. Obožavaju decu, a odlično se slažu i s drugim ljubimcima u domu.

Somali

somali macka

Najbliža je rođaka abisinske mace, i iako vodi poreklo iz Afrike (Somalija), standard su postavili odgajivači iz Australije, SAD-a i Kanade. Ovo je mačka koja se penje više, skače dalje i igra se bolje od svih drugih mačaka. Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici, obožava decu, druge pse i mačke, i izrazito je inteligentna. Ima snažno i mišićavo telo, a pokreti su joj podjednako i graciozni i atletski. Ništa joj ne može promaći, veoma je radoznala, voli da istražuje i da u svemu učestvuje. Stalno je u pokretu i neprekidno će trčati po stanu i juriti igračke. Njena duga dlaka se dosta linja, pa ćete dvaput nedeljno morati da je temeljno četkate. Tokom proleća, četkanje će biti nužno svakog dana.

Nekoliko reči o Australiji

australija

* Tri puta više ovaca nego ljudi živi na ovom kontinentu

* Čak 17 vrsta zmija koje se smatraju najsmrtonosnijim na svetu živi u Australiji

* Više kamila živi na ovom nego na afričkom kontinentu

* Druga je zemlja na svetu koja je ženama dala pravo glasa (1894. godine)

Da li znate… da samo licencirani električari imaju pravo da menjaju sijalice u ovoj zemlji