Peterbald mačka: Elegantna, društvena, atleta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
peterbald macka
Od petmagazine.rs - 30/04/2018

Peterbald mačka: Elegantna, društvena, atleta

Peterburška sfinga, kako glasi pun naziv ove neobične rase, ima karakterističan oblik glave. Ona je duga i uska, ravnog profila i krupnih bademastih očiju.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Reč je o mački koja je poznata kao pravi atleta, i dok se igra i skače deluje kao da izvodi pravi pravcati „vazdušni balet“.

Nova ruska mačka

Za ovu rasu može se reći da je relativno nova, s obzirom na to da se razvila početkom devedesetih godina prošlog veka u Rusiji. Godine 1994. prvi put su ukrštene bezdlaka donska i orijentalna mačka, i kao rezultat dobili smo peterburšku sfingu – macu koja najčešće nema krzno i ima specifične velike uši (nalik onim kod šišmiša), trouglasti oblik glave i dugačko telo koje krasi njene orijentalne rođake. U svom rodnom gradu Sankt Peterburgu odmah je postala veoma popularna, pa je dobila i nadimak Peterbald, po komе je danas poznata u svetu.

Druželjubiva mačka

Peterbald je veoma inteligentna mačka, izrazito društvena, pa se tako jednako dobro slaže s odraslim ljudima, mališanima, drugim mačkama i psima. Kad je reč o gostima u domu i strancima, budite sigurni da će vaša peterbald mačka, kao i pas, radosno dočekati svakog gosta pred vratima i da će se potruditi da se sa svima odmah upozna i sprijatelji. Ova maca nikako ne voli samoću, pa je ne bi trebalo ostavljati dugo samu u domu. Satima će ležati u vašem krilu ili pored vas dok pijete kafu, čitate knjigu ili gledate televiziju.

Karakter peterbald mačke

Izrazito je radoznala, veoma zabavna i tolerantna, a njena beskompromisna privrženost ljudskoj porodici je dirljiva, pa je neretko nazivaju i psom u mačjem svetu, jer je uvek uz svoje vlasnike i vapi za dodirom i interakcijom. Poznata je i kao prava pričalica.

Bezdlaka mačka

Ova mačka rađa se najčešće potpuno bez dlake, mada poneki primerci ove rase imaju tanušnu, ravnu i paperjastu dlaku koju odgajivači i vlasnici zovu „velur“. Može biti u svim bojama. Baš kao i sve mačke koje nemaju dlaku, svakodnevna briga o njenoj koži veoma je važna kako bi vaš mezimac bio zdrav. Ukoliko je tokom leta vodite sa sobom na odmor, ili je puštate u dvorište, krema sa zaštitnim faktorom je obavezna. Tokom zime, s druge strane, morate voditi računa da joj uvek bude toplo i da na raspolaganju ima ćebence u koje može da se sklupča (takođe, i grejanje u stanu je veoma važno).

Kupanje

Kupanje im je potrebno jedanput nedeljno kako biste uklonili višak ulja na koži, jer nema dlake koja će ga upiti i „pokupiti“. Ukoliko to ne činite, ulje će skupjati prljavštinu i koža peterbald mačke počeće da dobija neprijatan miris i postaće lepljiva.