Norveška šumska mačka: Druželjubiva, razigrana, inteligentna - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
norveska sumska macka
Od petmagazine.rs - 25/05/2018

Norveška šumska mačka: Druželjubiva, razigrana, inteligentna

Bila je mezimica boginje Freje, Vikinzi su je vodili u svoje pohode, a danas je umiljata kućna ljubimica.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Poznata je i kao skogkat (skogkatt) i autohtona je norveška rasa mačaka. Iako je u drugim krajevima sveta do kraja sedamdesetih godina prošlog veka bila nepoznata, vekovima i milenijumima unazad pominje se u skandinavskoj mitologiji i bajkama.

Prema predanju, Freja (boginja ljubavi) vozila se u kočiji koju je vuklo šest velikih mačaka ove rase. Prema pisanim tragovima, norvešku šumsku mačku Vikinzi su vodili sa sobom u pohode, kako bi na brodovima lovile glodare, a istorijski podaci pokazuju da su mačke ove rase pratile i skandinavskog istraživača Lejfa Eriksona u njegovim misijama (prvi Evropljanin koji je naselio Severnu Ameriku).

Iako krupna i pomalo grubog izgleda, ova rasa spada u jednu od najprivrženijih ljudima

Zbog parenja s kratkodlakim rasama, norveška šumska mačka gotovo je potpuno nestala, a nakon Drugog svetskog rata u Norveškoj je ostalo svega nekoliko primeraka ove prelepe mačke. Zahvaljujući naporima ljubitelja ove rase, opstala je i ubrzo počela da učestvuje na izložbama širom Evrope. Norveški kralj Olaf (preminuo 1991. godine) proglasio je ovu rasu zvaničnom mačkom države Norveške. Od 1965. godine pod zaštitom je države. Tek krajem sedamdesetih godina prošlog veka počela je da se izvozi, a u SAD je ova mačka stigla tek 1979. godine. Prema podacima, danas ih u Norveškoj ima tek 1.200.

Spada u velike mačke raskošnog krzna, pa joj naziv šumska i te kako pristaje. Iako krupna i pomalo grubog izgleda, ova rasa spada zapravo u jednu od najprivrženijih ljudima. Obožava decu, kao i druge mačke i pse.

U domu morate imati dosta penjalica i grebalica, kao i dostupnih visokih polica

Nežna je i uvek raspoložena za maženje i interakciju, ali će se rado igrati sama. Ima čvrst karakter i veoma je svojeglava, pa ćete vremenom naučiti da u vašem odnosu ona ima glavnu reč. Ume da bude rezervisana prema strancima. Veoma je inteligentna i mačka koja brzo uči. Voli da leškari blizu izvora toplote i svetlosti (radni sto, blizu prozora), a kako su šumske mačke, u domu morate imati dosta penjalica i grebalica, kao i dostupnih visokih polica na koje će uživati da se penje i da na njima spava. Često će se oglašavati mjaukanjem.

Ima krupne bademaste oči i trouglastu glavu, koji u kombinaciji s dugim i razbarušenim krznom nikoga ne ostave ravnodušnim. Gusto krzno norveške šumske mačke ne propušta vodu, i odličan je termoizolator kako bi bez problema preživela skandinavske zime u divljini. Ima i gustu poddlaku. Njen rep je razbarušen, a iako tako ne deluje, nega dlake ove mačke uopšte nije zahtevna kao što je to slučaj s ostalim dugodlakim mačkama. Četkanje jedanput nedeljno biće sasvim dovoljno da joj krzno uvek bude paperjasto i negovano. Kupanje je retko potrebno.

Ovo je stamena mačka, veoma mišićava. Mužjaci teže od pet i po do sedam kilograma, a ženke od četiri do pet i po kilograma. Životni vek im je od 14 do 16 godina i generalno su veoma dobrog zdravlja.