Nemačka reks mačka: Retka, razigrana i privržena - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/12/2018

Nemačka reks mačka: Retka, razigrana i privržena

U svetu danas ima tek nekoliko čistokrvnih primeraka ove rase poznate po prelepom, kovrdžavom krznu

Tekst: magazin Mačka, Foto: Wikipedia

Tokom pedesetih godina, spontanom genetskom mutacijom u Velikoj Britaniji i Nemačkoj rodile su se prve kovrdžave mace od kojih su kasnije nastale tri rase – nemačka reks, korniš reks i devon reks mačka. Prvi podaci o ovoj retkoj rasi datiraju iz 1957. godine, kad je u Istočnom Berlinu, u domu jednog poznatog lekara, njegova mezimica omacila dva potpuno kovrdžava mačeta i baš oni su začetnici ove lepe, neobične i danas veoma retke rase.

Nemačka reks mačka prvi put je učestvovala na izložbi u Nemačkoj 1960. godine, a nakon velike popularnosti u ovoj zemlji, ubrzo su počeli da je drže i gaje u Francuskoj, Engleskoj i SAD. Ima kratku, kovrdžavu dlaku koja je sjajna i lako se održava. Ovoj maci su i brkovi kovrdžavi, a specifične su i po tome što nemaju zaštitnu dlaku. Dovoljno ju je četkati jedanput nedeljno, a zdravstveni problem im mogu biti infekcije očiju i ušiju.

Kako nemaju zaštitnu dlaku, krzno im se često masti, pa im je potrebno redovno kupanje. Malo se linjaju i idealni su mezimci za osobe koje pate od alergija.

Veoma su emotivne, privržene vlasniku, a kako su razigrane tokom čitavog života, potrebno im je dosta prostora za igru. Biće uvek uz svog vlasnika, obožavaće da se maze i umiljavaju, i svakog dana mora im se posvetiti vreme – za maženje, poljupce, igru. Živahne su, inteligentne, željne pažnje. Prijateljski su nastrojene, pa obožavaju decu i druge životinje, a lako će naučiti da vam poput psa donose lopticu. Takođe, uz malo strpljenja i posvećenosti, možete ih naučiti i brojnim akrobatskim trikovima.

Tolerantne su i poznate kao tihe mace koje se veoma retko oglašavaju mjaukanjem. Žive od devet do 14 godina.

Spadaju u manje do srednje rase mačaka, a iako deluju krhko i nežno, zapravo su prave atlete, uvek spremne za igru i akrobacije. Imaju okruglu glavu, velike uši i krupne oči koje deluju kao nesrazmerno velike u odnosu na lice.

S obzirom na to da je genetski veoma slična korniš reksu, ova rasa se tek ponegde još uvek gaji u Nemačkoj, ali sve manje. Mnogo je zastupljenija i popularnija njena rođaka – korniš reks mačka. Većina kovrdžavih mačaka danas potiče od mešavine baš ove dve rase – nemačke i korniš reks.